Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4425136 www.bgdnes.bg

Попът на Бай Миле върти бизнес с боклук

Скандален духовник, изгонен от църквата за далавери и близък до семейството на екзекутирания бос на СИК Милчо Бонев - Бай Миле, е завъртял собствен бизнес, показа проверка на "България Днес". Напук на призванието си да бъде отдаден изцяло на бог архимандрит Харалампий със светско име Ламби Ничев преспокойно съвместява поста си на духовник с управлението на фирма "Хаш Енд Ен Консултинг Груп". Дружеството, в което попът държи половината от акциите, се занимава с продажба на машини за сметосъбиране и сметопреработване.
Любопитно е, че фирмата на архимандрит Харалампий е регистрирана в затворен комплекс в София. Там от години живее и вдовицата на Бай Миле - Силвия Панагонова, чийто офис мениджър, преди да се замонаши, е бил Ламби Ничев. Двамата от години са изключително близки и духовникът е специален гост на церемонията по обявяването на Панагонова за архонт в Гърция. Според слуховете титлата е струвала на вдовицата десетки хиляди евро.


Името на скандалния духовник присъства и в управлението на още няколко фирми. В една от тях - "Ер Инвест Груп 1", основен акционер е вдовицата на Бай Миле. Ламби Ничев доскоро е бил управител и на "Ер Инвест Груп". Дружеството се прочу през лятото покрай избухналата война за апетитен терен в Слънчев бряг между собственика му Радослав Попов и Силвия Панагонова. В конфликта кой да владее имота бяха използвани мутри, заплахи и дори изсипване на камари с камъни от самосвали в центъра на курорта.
Съвместяването на духовния пост и частния бизнес е абсолютно недопустимо според каноните на православието. Забраната фигурира и в църковния устав. В него изрично е записано, че на клирици и монашестващи не се позволява да бъдат управители на търговски дружества, които не са собственост на Българската православна църква.
"Това е все едно Иисус Христос отново да покани търговците в храма", иронично коментира казуса със свещеника бизнесмен богословът проф. Иван Желев.

Реклама


Негови колеги допълват, че светските забежки на  архимандрит Харалампий са отдавна известни в църковните среди. Скандализирани духовници дори многократно са алармирали синода, но реакция не последвала. Нещо повече, в края на миналата година е отменено църковното наказание на Ламби Ничев и той възвръща духовния си сан. Това става с решение на Видинския епархийски съвет и лично на митрополит Дометиан. След специално заседание те отменят решението за неговото низвергване от 2009 г. То бе взето от Светия синод заради засечените далавери и злоупотреба с църковни пари, в които бе уличен духовникът. По това време той се подвизава като игумен на Добридолския манастир. Извършената ревизия на манастира тогава доказа липса на над 50 000 лева. Парите би трябвало да бъдат получени по силата на седем договора с фирми за отдаване на манастирска гора за сеч, обясниха тогава от Видинската митрополия. От тях нито един лев не е постъпил в манастирската каса.

 

Любопитна биография


Църковната кариера на архимандрит Харалампий е изпъстрена с десетки скандали през годините. След като не успява да завърши богословие, той отпрашва за Гърция, където се подстригва за монах от тамошна православна църква менте заедно с покойния Дим Дуков. Малко след това се озовава на работа в Истанбул при Вселенския патриарх. Следва кратко пребиваване в САЩ, където покрай името му има доста скандали за пари, спомнят си духовници. Повечето от тях са свързани с любовта на Ничев към луксозния живот и шумните купони. Все дейности, които са абсолютно забранени за всеки духовник. След като се завърнал в България, станал игумен на затънтения Добридолски манастир.
По това време Ничев се прочува с шумния си светски живот и контакти с всевъзможни тайни общества като тамплиери и масони. В църковните среди го наричат Епископа на тамплиерите. Харалампи Начев ръкоположил в Пловдив десетки бизнесмени в рицари тамплиери. Дори участвал във Венеция като делегат на международна среща на тамплиерите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама