Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4453770 www.bgdnes.bg

Правосъдният министър Христо Иванов: Трябва по-добър подбор на магистратите

"Цацаров направи много важна стъпка - за първи път от началото на прехода в България, той отвори дума за вътрешна реорганизация на прокуратурата." Така правосъдният министър Христо Иванов похвали главният прокурор в предаването "Дикoff" по Нова телевизия. "Очевидно се сменя вятъра, прокурорите осъзнават, че не може да продължава така", допълни той.

Сашо Диков припомни на Иванов думите му от времето на протестите, че Борисов и Цветанов са мутри: "Как се работи с "мутрите" Борисов и Цветанов", попита журналистът. "И с г-н Борисов, и с г-н Цветанов се работи много леко и спокойно", отвърна невъзмутимо Христо Иванов.

Реклама

"Професионализмът е нещо, което се култивира много трудно. Трябва постепенно Висшият съдебен съвет да си подобри инструмента на подбор на магистратите. Трябва да направим някакви трудни избори". Това каза правосъдният министър Христо Иванов, запитан от Сашо Диков по "Нова телевизия" защо България няма успешна съдебна система като Румъния.

Преди това румънският магистрат Лаура Кьовеши – главен обвинител на румънската Национална дирекция за борба с корупцията обясни как в северната ни съседка в затвора са се озовали най-голямите милионери на Румъния.

Правосъдният министър обаче подчерта, че много голяма част от разкритията в Румъния са направени чрез СРС-та. "Ние ги изгърмяхме. Вече никой не смее да говори важни неща по телефона", каза Христо Иванов.

"По този начин не трябва да се продължава. Трябва да се случат промени в кодекса, защото в Румъния имат много добра законова рамка. Те извършват и много добро и ефективно разследване. И да имаме и най-независимите прокурори, ако те нямат законова подкрепа, нищо няма да стане", категоричен бе министър Христо Иванов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама