Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4500131 www.bgdnes.bg

Ултраси дирят цигани биячи

Наказателна акция срещу цигани, нападнали и пребили пътници в автобус, подготвят ултраси на столичните грандове ЦСКА и „Левски“. "България Днес" научи, че група от фенове на „армейците“ и на „сините“ от няколко вечери издирва побойниците, за да се саморазправи с тях. По форуми, в които футболни хулигани обсъждат различни теми, призивите за саморазправа продължиха и вчера, докато в София се проведе протест срещу расизма (виж карето).
Нападението на циганите стана вечерта на 12 декември в автобус №310 и потресе интернет потребителите. Новината бе прочетена и споделена десетки хиляди пъти. Съобщението на МВР от следващия ден не предполагаше, че става въпрос за брутално насилие. В него се посочваше, че "по първоначални данни в автобус в жк „Люлин“ група младежи нападнали и нанесли побой на 21-годишен младеж и 24- годишния му приятел. При сбиването леко е пострадал и непълнолетен младеж, който се опитал да помогне на двамата".


По случайност репортер на „Форумнюз“ обаче станал свидетел на случката и сайтът описа инцидента с подробности. След като циганската тумба се качила в рейса, ромите започнали да блъскат пътуващите жени, деца и възрастни хора. Две момчета се опитали да озаптят озверелите цигани, но вместо това те се разправили брутално с тях. Ромите съборили единия младеж на земята и започнали като кечисти да скачат "трупешката" по главата и тялото му. Наложило се момчетата да бъдат закарани в болница.
Според свидетели бандата, качила се от спирка "Орион", се возела често в автобуса. Ромите започвали да оглеждат кои пътници носят нещо ценно. Млада девойка разказва, че след като слязла, групата я последвала, но тя успяла да се измъкне. Сигнали били подавани неведнъж в полицията и „Градска мобилност“, но внимание не било обърнато. Едва след побоя са задържани 16 човека. Според юристи вероятно те ще се разминат само с глоби, защото са непълнолетни.

Реклама


Докато вчера хора се събраха на протест срещу ксенофобията, в интернет форуми валяха коментари от радикално настроени футболни фенове, които обсъждаха как да бъдат открити биячите от автобус 310.
"Циганите доказаха, че без бой и рестриктивни мерки нямат скрупули! По същия начин паразитите се възползват от гостоприемника си, докато не го унищожат или той не намери начин да се отърве от тях! Ние избираме кое от двете ще се случи?!, е едно от сравнително по-толерантните мнения в hooligans.bg. Призивите за саморазправа валят от привърженици на ЦСКА и на „Левски“, като много от коментиращите дори не се крият зад анонимни псевдоними. "Всички заедно за България! Сектор Б+Сектор Г=БГ", пишат в ultrasbg.com. От коментарите става ясно, че фенове, а и жители на "Люлин“ от дни издирват побойниците, защото смятат, че съдебната система няма да въздаде справедливост.

 

Ромите не демонстрираха в своя защита

Петдесетина човека се събраха в градинката пред "Кристал" в София на протест срещу дискриминацията и в защита правата на ромите. Инициативата за демонстрацията бе на "Мрежа за гражданско действие", а поводът според организаторите: "расистките изказвания на политици от последните няколко седмици". Протестът бе обявен като общ за българи и роми. Въпреки сравнително хубавото време и медийното отразяване обаче в обявения начален час се повиха едва двайсетина човека, сред които нямаше цигани. По-късно бройката набъбна докъм петдесетина демонстранти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама