Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4576146 www.bgdnes.bg

Изчезна най-голямата пъстърва

Мистериозно изчезна най-голямата пъстърва, хващана някога, научи "България Днес". Гигантският рибок е български и е уловен през далечната 1980 година. Трофеят е препариран още по времето на комунизма и е спечелил международно признание. Към момента никой не знае къде се намира чудовищният воден обитател. От началото на февруари истинска мания за пъстърви разтресе страната, след като се откри новият сезон за риболова на планинската риба.

България до ден днешен държи официалния рекорд за най-голяма балканска пъстърва, уловена законно с въдица и макара от езеро. Удивителната слука спохожда Атанас Латев от град Батак преди 35 години. Запаленият рибар замята кукичката в родопския язовир "Малък Беглик". Внезапно въдицата му се огъва жестоко след чудовищен удар от воден звяр. Борбата е толкова ожесточена, че рибата едва не завлякла Наско към дълбините. С кански мъки щастливецът успява да измъкне на брега невиждана досега пъстърва.

Реклама

Рибата исполин тежи 11,100 кг и е дълга цели 97 сантиметра. Балканските пъстърви, които са считани за най-достолепните речни риби, обикновено не надхвърлят 3-4 кг в нашите водоеми. Трофеят е препариран и две години по-късно е показан за първи път на Световно ловно изложение в Пловдив. Именно там рибата е официално призната за нов световен рекорд. Атанас Латев получава златен медал и специална грамота за улова си. Поздравен е лично от тогавашния държавен лидер Тодор Живков.

Самият Латев признава, че са правени опити да съхранят рибата в природонаучен музей, където да се види от повече хора. В момента никой не знае къде се намира невижданият трофей. Една от версиите е, че препарираната гигантска пъстърва е изнесена нелегално в чужбина чрез канали за трафик на ценности и продадена на музей в Западна Европа.

"Да, рибата е наша гордост. Когато има изложение за лов и риболов в Пловдив, обикновено се излага. От 2-3 години не съм виждала трофея. Нямам представа къде се съхранява в момента. Попитайте ловно-рибарската дружинка", обясни пред "България Днес" служителка от горското стопанство в град Батак.

Преди време имало хрумване чудовищната риба да се помещава в специално създаден Музей на пъстървата. Идеята била на дългогодишния уредник на пещерата "Дяволското гърло" Костадин Хаджийски. Експонатът трябвало да бъде гвоздеят в експозиция край девинското село Триград. Трофеят обаче се изпарил.

36 кг е неофициалният рекорд

36 килограма е най-гигантската балканска пъстърва, виждана някога в световен мащаб. Рекордът не е признат за официален, тъй като не е документиран. Знае се само, че водното чудовище е извадено от езерото Хейс в САЩ. Най-голямата пъстърва на планетата, запечатана на снимка, е хваната през 1958 година в язовир "Локве", Хърватска. Тя тежи цели 25,50 кг и е дълга 124 см. Трофеят не е уловен с въдица и макара, което го прави далеч по-малко ценен. През 2009 година от река Манисти, Мичиган, е измъкната и пъстърва с тегло 18,8 кг.

Реклама
Реклама
Реклама