Реклама
https://www.bgdnes.bg/buba_mara_dnes/article/4910214 www.bgdnes.bg

Глория окраде Лили Иванова Чалгаджийката е скарана с морала и етиката, твърди композиторът Митко Щерев

Фолкпевицата Глория нагло окраде примата на българската естрада Лили Иванова, видя "България Днес".
Чалгарката не спира да изпълнява хитовете на Лили на свои участия и докато някои от феновете й са доволни от този факт, голяма част от тях се дразнят на наглостта на Гло.


Примата на българския фолк не пропуска към края на изявите си в столични чалготеки и на частни партита да извие глас с някой от вечните хитове на Лили.
В социалните мрежи непрестанно биват споделяни клипове от частни партита, на които пайнерката забавлява гостите си с "Осъдени души", "Детелини" и много други вечни хитове на Лили.
"Не я е срам да разваля песните на Иванова с чалгарските си извивки" - коментират зложелатели на певицата в мрежата.
Според запознати Лили била бясна от наглостта на фолкаджийката, която дори не се е свързала с нея за позволение да изпълнява хитовете й.
Още преди година Лили надигна вой до небесата и бе категорична, че ще заведе иск срещу фолкпевицата за 100 000 лева.
Въпреки че тогава на Глория й се размина, чалгарката не си взе поука и до днес продължава на краде творчеството на Иванова.
"България Днес" потърси за коментар великия композитор Митко Щерев, създал едни от най-големите хитове, които Лили Иванова изпълнява. Той бе категоричен, че Глория, както и всяка друга певица, която иска да изпълнява песни извън репертоара си, трябва да се свърже с авторите на самата песен - композитор и автор на текст, за да попита може ли да използва въпросната песен и какви са условията за използва-нето й.
"Има случаи, когато авторите не са съгласни песента им да се изпълнява от попфолк певица, защото не харесват кючека като музика например, който е в основата на попфолка. Това засяга моралните им права, които също са обект на ЗАП. Тоест само авторът и никой друг може да реши съгласен ли е даден изпълнител да изпълнява песента му, или не" - твърди Щерев, допълвайки, че въпросът винаги трябва да се разглежда както от законов, така и от морален аспект.
Според Щерев в случая Глория е нарушила един път правата на авторите, посочени в ЗАП, и втори път е скарана с морала и етиката.
"Използвам случая да призова всички певци както от поп музиката, така и от попфолка да спазват закона за авторското право! Ако искат да изпълняват в репертоара си поп хитове от български автори, да се свържат с авторите на песните и да уредят отношенията си. В противен случай трябва да им е ясно, че всеки момент може да се озоват като обвиняеми в съдебната зала за кражба на интелектуална собственост" - отсече още композиторът.
Както обяви преди няколко месеца, Глория се оттегля от музикалната сцена за неопределен период от време. Нейни колежки твърдят, че Гло спира с изявите завинаги, за да даде път на щерка си Симона, която вече има самостоятелни участия из страната. Като финален за кариерата на Глория ще е концертът й в НДК в края на септември, за който певицата се готви от една година насам.

С Лепа Брена изгрява звездата й

За никого не е тайна, че звездата на Глория изгрява с песен на сръбската звезда Лепа Брена. Едва на 18 години Гло изпълнява един от хитовете на Брена - "Четири године", на сватбата на братовчед си, където музиканти отправят покана към бъдещата фолкфурия да се присъедини към оркестъра им. След 2 години съвместна работа оркестърът се разделя и всеки тръгва по свой собствен път. Още през 1993 година Глория става вариететна певица, а ангажиментите й са в големите бар-вариетета и нощни клубове в страната. Репертоарът на певицата се състои от песни на Марая Кери, Уитни Хюстън, Мадона, Кайли Миноуг и други. По всичко личи, че още тогава Гло не е изпитвала срам от това да изпълнява чужди парчета и до днес има афинитет към хитове на други изпълнители.

Преслава също краде примата

Фолкпевицата Преслава, подобно на по-възрастната си колежка, също изпълняваше песните на Лили по време на участията си без грам свян. След като Иванова заплаши със съд чалгарките, бившата на Бирмата подви опашка и вече все по-рядко си позволява да пее чуждите хитове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама