Инж. Кирил Кирилов: Магурата крие тайнствен код

Приятел
Автор: БД Онлайн

Инж. Кирил Кирилов: Магурата крие
тайнствен код

Кой е той

Инж. Кирил Кирилов е заместник-председател на Археологическо дружество Белоградчик. Той се занимава от години с проучване на пещера "Магура", като анализите му дават интересни резултати.
Завършил е езикова гимназия. Има висше инженерно образование, като е участвал в строежа на Дунав мост 2.

Деяна Павлова

- Инж. Кирилов, откога проучвате пещера Магурата и какво открихте досега?

- С пещера "Магура" се занимавам от началото на 2008 г. Провеждам собствено проучване, тъй като не съм удовлетворен от направените досега изводи. Първото, което забелязах, е, че всички рисунки са съставени от един краен набор от елементи. Това е нещо, подобно на азбука, но в един по-геометричен контекст. Ако човек знае смисъла на отделните елементи може да разчете значението на рисунките. От друга страна, рисунките са в голяма част подобни една на друга с малки различия. Това позволява те да са разделени и класифицирани в групи от подобни изображения. По този начин изградих стройна система на разчитане на рисунките, каквато дотогава не беше разработена от никого.
Намерих доста интересни съвпадения между рисунките и редица азбуки. Почти пълно съвпадение има с кирилицата, огромно и с финикийската писменост, с линеар А и Б, с келтските руни и абсолютно всички символи от алхимията. Това навежда на мисълта, че пещера "Магура" е служела като първоизточник на прототипите на тези писмености.
- Как е възможно в една пещера да бъдат събрани символи от толкова различни по отношение на появата си писмености? Например алхимията е характерна за средните векове.
- Алхимията е възродена към живот през Средновековието, но има и по-ранни сведения за нейното съществуване. Аз се базирам на данни, събрани от галерията, в която се намират рисунките. Тя е единствената суха и сигурна галерия, което е важна предпоставка за дългото оцеляване на рисунките. Считам, че хората от това време нарочно са подбрали галерията по такъв начин, че да осигури дълготрайност на предаваното послание. Те са имали намерение да създадат една изначална библиотека на човешкото познание, от която по-късно систематично и целенасочено са изнасяли части от записа с цел да се поддържа грамотността или просветлението на човечеството. Имам ред доказателства в тази насока. Например множество символни системи като азбуките и алхимията са подобни и изглежда, че произлизат от "Магура". Също така името Магура е разпространено на повече от 2400 места по света. Почти навсякъде то е дадено само и единствено на хълм, пещера или езеро, а трите значения на едно се откриват само и единствено в нашата пещера. Затова тя може да се счита за първоизточник. Името Магура се среща и в Япония, Южна Корея, Тихия океан и Австралия, по северното и източното крайбрежие на Африка, също и в Южна Африка, на Балканите и в Централна Европа. Това е грамаден обхват.
- Искате да кажете, че на различни места по света има пещери, езера, които имат същото име Магура?
- Да, има места, които са казват Магура или са наречени по много сходен начин - Масура, Магора, Могора и така нататък.
- Там също ли има нарисувани символи?
- Да, но само на някои места. Рисунки има само при местата, около които има голяма концентрация на името Магура наоколо. Такова е това на границата между Индия и Бангладеш. На другите места по света, където има подобни рисунки, има само по няколко изображения. Единствено в пещера "Магура" в Северозападна България има такава голяма концентрация на рисунки. Това е и причина да се счита, че там, където се намира най-пълният запис, е и първоизточникът, а останалите места съдържат копия от него.
- Те служат ли като указание къде се намира първоизточникът?
- Да, и по всички събрани сведения до момента изглежда, че системно и преднамерено от Балканите и от библиотеката, която представлява пещерата "Магура", са тръгвали просветителски мисии. Някои от тях са изминали около 10 хиляди километра, за да стигнат до Япония или Южна Африка. По този начин те са разнесли по света и името "Магура". На някои места са останали абсолютно същите символи, изкопирани от пещерата у нас, но в по-малък брой, а на други са запазени и до днес същите божества. Например в Китай има богинята Магу, която е свързана с пещерите, плодородието, със свещено езеро. Знаете, че у нас има Рабишко езеро, което е до пещера "Магура", за което се счита, че в него живее водно чудовище. Богинята Магу в Китай също така дава просветление за тези, които искат да се обучават. Абсолютно същото се отнася и за богинята майка от "Магура". В Южна Корея същата богиня се казва Маго, в славянската митология съществува и богинята Магура, която се счита, че е отвеждала душите в отвъдното. По света има твърде много еднаквост и подобия.
- Звучи ми малко като "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун, където също се обсъжда, че на различни места по света може да се открият улики, водещи до едно и също нещо.
- Аз мисля, че това надминава по значение и мащаби "Шифърът на Леонардо" и в бъдеще следва да се извърши още много работа по темата.
- Каква е била целта да се правят всички тези скривалища по света?
- Точно, така, целият древен свят е бил обхванат. Считам, че на този етап "Магура" е ползвана като сигурно укритие за знания. Не за да се скрият от хората, а да се използват условията на пещерата така, че записът да съществува възможно най-дълго време. Хората са разбирали, че това, което ни отличава от животните, е нашият ум. Най-ценно е било да се запази човешкото знание независимо от различните катаклизми, които могат да затрият цивилизацията. На този етап мисля, че целта на пещерата е бил точно тази - да е гаранционен фонд на човешкото познание. Това може да се измени при по-нататъшни факти и изследвания.
- Коя цивилизация е създала пещерата у нас и рисунките в нея?
- Става дума за първия момент, в който кроманьонецът по пътя си от Северна Африка към Западна Европа е преминал през територията на Балканите и по-конкретно Северозападна България. Това е станало преди около 43-42 хиляди години. По едно съвпадение учените класифицират произхода на религията с името европейски анимизъм, което е култът към плодородието или още към Богинята майка. Те считат, че тази религия възниква на територията на Европа, и то в Дунавската равнина, преди около 42 хил. години. Пещера "Магурата" се намира именно в тази равнина и през нейната територия кроманьонецът преминава по същото време и това е едно от съвпаденията. От друга страна, този европейски анимизъм се символизира от танцуващата жена. Повечето човешки фигури в "Магурата" по конфигурацията си приличат именно на танцуващи жени и това е второ съвпадение. От друга гледна точка в самите рисунки в пещерата разчетох една сцена като сцената на човешката история, която чрез лента, разделена на отделни сегменти, показва началото, после един голям катаклизъм. Затова началото, което те са поставили, попада в периода именно преди 42-43 хил. години. Това е съвпадение с останалото. В Германия пък е намерена плоча от слонова кост, а по онова време все още са живели мамути на територията на Европа, която съдържа в себе си 100% аналог на човешко изображение от пещерата "Магура". Счита се, че тази плочица е занесена в Германия от изток с миграцията на кроманьонеца, или грубо от територията на Балканите. Датирана е на възраст между 38 и 32 хил. години. Това означава, че минимум преди 32 500 г. рисунките в пещера "Магура" вече са съществували.
Също така в пещерата "Магура" е нарисуван и жираф, тоест по онова време, когато са правени рисунките, жирафът е бил разпознаваемо животно за всеки и той е бил съвсем нормален обитател на Балканите. Знае се, че жирафи са обитавали Балканския полуостров допреди около 12 хил. години, когато настъпва краят на последния ледников период. Така че една голяма част от рисунките са по-стари от 12 500 години.

Цензурираха Мадона заради зърно

Цензурираха Мадона заради зърно

Мадона качи цензурираната от Инстаграм снимка, която социалната мрежа й свали преди дни. 63-годишната певица показа секси фотос от спалнята си. Заради зърното, което се вижда на изображението, социалната мрежа премахна снимката. Това отприши гнева на Мадона. И тя отново качи фотоса, този път цензуриран

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски. Актьорът изиграл момчето магьосник - Даниел Радклиф, извади архивна снимка от четвъртия филм "Огненият бокал". На нея е и българската следа в поредицата - Стан Яневски. Нашенецът влиза в ролята на Виктор Крум. Фотосът е от снимачната площадка в "Хогуортс", а на нея са всички главни действащи лица в четвъртия

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич - без да дочакат първия сняг, мецаната Берна и мечокът Костадин се унасят в зимен сън, съобщи на БТА директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му и двете мечки от няколко дни са се прибрали в бърлогите си и вече са се отдали на дългата почивка

Масови проверки преди Никулден

Масови проверки преди Никулден

Започват засилени проверки в търговските обекти за Никулден, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. "Ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител"

Най-четени

Меди в любовен триъгълник

Меди в любовен триъгълник

Фолкаджията въртял плеймейтките Моника Валериева и Марина Борисова наведнъж В любовен триъгълник се забърка най-актуалният фолкаджия Меди. Тайни секси чатове с изкусителна плеймейтка показват, че един от най-актуалните изпълнители в лекия жанр е имал горещи срещи не само с Моника Валериева. Така любимецът на голяма част от женската половина се

Топастроложката Алена пред "България Днес":  В автобуса е имало много негативна енергия

Топастроложката Алена пред "България Днес": В автобуса е имало много негативна енергия

Шофьорът е бил уморен и изнервен, пътниците са спорели помежду си  Съчетанието между път, който е всичко друго, но не и магистрала и огромно напрежение и тихи скандали в автобуса са предизвикали катастрофата на магистрала "Струма". Това обяви пред "България Днес" топастроложката Светлана Тилкова - Алена по повод трагедията

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Каскадьор №1 Иво Долапчиев: Мантинелата е срязала и запалила резервоара

Автобусите да станат като самолетите - стюардеси да следят за коланите и да казват къде е копчето за аварийно отваряне на врати Резервоарът на автобуса най-вероятно е бил срязан и запален от първата (дясна) мантинела, върху която покойният шофьор връхлита във фаталната нощ срещу вторник. Хлъзгавият и мокър път, съчетан с по-висока скорост

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Звездата от "Братя" Алекс Иванов: Учих се от Васил Илиев да играя мафиот

Мария Бакалова не отвори пътя на българските актьори към Холивуд, а само своя Кой е той? Алекс Иванов е новата звезда от телевизионния екран. Актьорът играе мафиотския бос Александър Акарди-Сандо в хитовия сериал "Братя". Иванов е на 28 години. Учи в НАТФИЗ. - Алекс, от екоактивиста Мартин в "Ол инклузив" се превърнахте в мафиот в "Братя"

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Учителки от Хисаря съживяват семейните християнски традиции

Правят книжка с бабини гозби, обличат децата в носии в градината Детски учителки в Хисаря съживяват традициите на християнското семейство. Краси Кисьова и Мария Златилова демонстрираха как с желание, воля и всеотдайност могат да посвещават малчуганите в детската градина в битието на старите българи от едно време

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

Мис Силикон: Добре е да си любовница!

"В днешно време в доста отношения позицията на любовница е по- удобна, защото, както знаете, любовниците са по-желани и по-добре финансово осигурени. Следователно си струва да бъдеш такава. А не да си вързана вкъщи, да переш мръсни чорапи и да си затваряш очите, не съм от този тип момичета. Случвало се е един път"

Дилета заменена с модел

Дилета заменена с модел

Бившият на журналистката показа новата си Най-сексапилната спортна журналистка Дилета Леота вече има заместничка в леглото на актьора Джан Яман. Турчинът бързо прежали блондинката, по която въздишат стотици футболисти. Скоро след раздялата им Яман вече има нова жена до себе си. Този път тя е моделка. Това е 25-годишната Мария Джована Адамо

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

"Ангелите на Кирил" сядат в парламента

Новите депутатки са млади и красиви  Небие Кабак е най-малката (24 г.), която влиза в 47-ото Народно събрание  Армия от млади и хубави депутатки ще красят 47-ото Народно събрание, което трябва да започне работа до няколко дни. Голяма част от тях влизат от листата на "Продължаваме промяната" и неофициално в публичното пространство бяха наречени

Герджиков джитка без маска

Герджиков джитка без маска

Без маска посети столична банка Огнян Герджиков. Прочутият юрист, който става и все по-прочут писател, много бързаше да уреди документите си и влезе и излезе в трезора без предпазни средства. Снимки: България

Още трима в леглото на Чайна

Още трима в леглото на Чайна

Мария Еухения Суарес, по-известна като Чайна, е една от най-обсъжданите жени в последно време, а и явно има защо. Оказа се, че аржентинската актриса, певица и модел е доста палава в леглото и предпочита там да си партнира с футболисти. Без значение дали са женение или не. Звездата на ПСЖ Мауро Икарди кръшна с нея на Уанда Нара, но се оказа

Най-коментирани

Стефан Илчев печели приз в Русия

Стефан Илчев печели приз в Русия

Във възторг от международния успех на студенти от НАТФИЗ е Стефан Илчев! Певецът преди две години по същото време снимаше клип към своя песен. За видеото той покани студенти от класа на проф. Снежина Танковска (която внезапно почина миналия декември). "Преди дни се завърнаха от Москва. Спектакълът им "Бесове" спечели Гран При - голямата награда на

Цензурираха Мадона заради зърно

Цензурираха Мадона заради зърно

Мадона качи цензурираната от Инстаграм снимка, която социалната мрежа й свали преди дни. 63-годишната певица показа секси фотос от спалнята си. Заради зърното, което се вижда на изображението, социалната мрежа премахна снимката. Това отприши гнева на Мадона. И тя отново качи фотоса, този път цензуриран

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски

Хари Потър се сети за Стан Яневски. Актьорът изиграл момчето магьосник - Даниел Радклиф, извади архивна снимка от четвъртия филм "Огненият бокал". На нея е и българската следа в поредицата - Стан Яневски. Нашенецът влиза в ролята на Виктор Крум. Фотосът е от снимачната площадка в "Хогуортс", а на нея са всички главни действащи лица в четвъртия

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

Мечките от Добрич заспаха зимен сън

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич - без да дочакат първия сняг, мецаната Берна и мечокът Костадин се унасят в зимен сън, съобщи на БТА директорът на зоопарка Християн Христов. По думите му и двете мечки от няколко дни са се прибрали в бърлогите си и вече са се отдали на дългата почивка

Масови проверки преди Никулден

Масови проверки преди Никулден

Започват засилени проверки в търговските обекти за Никулден, съобщиха от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. "Ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител"

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Ника Парис не успя да стигне до полуфинала на италианския „Х Фактор”

Ника Парис не успя да стигне до полуфинала на италианския „Х Фактор”

16-годишната българка Никол Паласчева, която участва с артистичния псевдоним Ника Парис на италианския „Х Фактор” 2021, не можа да стигне до полуфинала. На петото излъчване от сцената на програмата за музикални таланти тя представи собственото си парче на английска No Limit и песента на Дуа Липа Don’t Start Now

Какво ще е времето през декември

Какво ще е времето през декември

До дни снежен циклон удря Балканите Средиземноморски циклон с център над Италия и Адриатика ще определя времето на Балканите в последните дни на ноември. От север се спуска и студен въздух, с който в страната ще се очертае и първата снежна обстановка, съобщава Нова тв. Валежите ще започнат късно в неделя в Югозападна България

Проф. Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

Проф. Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

Засегнати са млади хора и неваксинирани, каза тя Новият щам на COVID-19 – Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ, каза в предаването „Събуди се” проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на здравеопазването

Греда от строеж се заби в прозорец на
апартамент с бебе в София

Греда от строеж се заби в прозорец на апартамент с бебе в София

Греда от съседен строеж разбива прозореца на дома на семейство с малко дете в София, съобщава Би Ти Ви. Действието се развива в столичния квартал "Кръстова вада". Собственикът на апартамента разказа, че в полунощ е чул силен трясък, а само късметът и тройният стъклопакет са го спасили от наранявания, смята Светослав Марулев

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Птици в двигателя върнаха самолет на "Луфтханза" от пистата на летище София

Самолет на немската авиокомпания „Луфтханза“, който е трябвало да излети в 7:00 часа от Терминал 2 на летище София, се е принудил да се върне обратно от пистата заради птици, които са влезли в двигателя.  Пилотът е обяснил на пътниците, че три птици са ударили самолета. Имало е повредена перка.  Всички пасажери са пренасочени за други полети

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев нокаутира американец още в първия рунд в новия формат "Триадна"

Кубрат Пулев спечели първия си бой в новия формат "Триадна" , като нокаутира Франк Мир в последната секунда на първия рунд на галата в Тексас, организирана от "Трилър". Българинът, който е двукратен претендент за световната титла при супертежките, започна от самото начало да вкарва тежки удари в главата и тялото на съперника

1218 новозаразени , 47 починали

1218 новозаразени , 47 починали

1218 са новите заразени с коронавирус за последните 24 часа. Това са 4,86% от тестваните. От тях 82,10% са неваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 25 020 теста (от които 4890 PCR и 20 130 антигенни). Така процентът на положителни проби намалява от 7,71% в четвъртък и 6,12% в петък на 4,86% в събота

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Журито се провали - Тото се показа под маската на Камъка

Във финалния сблъсък тази събота в шоуто "Маскираният певец" се оказа, че зрителите на "Нова телевизия" най-слабо са подкрепили Камъка. От костюма се показа Тото от "СкандаУ". Журито следователи: Марта Вачкова, Алекс Раева, Владо Пенев и Азис, не познаха кой се крие под маската. Техните предположения бяха за актьорите актьорите Александър и Наум

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Външно препоръча да не се пътува до южна Африка

Министерството на външните работи препоръча да се избягват пътуванията до Южна Африка заради новооткрития вариант на коронавируса Омикрон. "По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID – 19 - Омикрон голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсуана

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Адел оглави британските класации за албуми и сингли

Певицата Адел оглави британските класации за албуми и сингли, съобщиха световните информационни агенции, като цитираха официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Изпълнителката си осигури първенството с новата тава "30", излязла на пазара на 19 ноември. От албума на Адел за периода на отчитане са продадени 261 000 копия

Фенки налазиха полицай

Фенки налазиха полицай

С новопридобитата си слава трябва да се справя Стоян Димитров. Полицаят, който стана известен в "Игри на волята", макар и с униформа, бе разпознат от свои почитателки. Те веднага обградиха мачото и го засипаха с въпроси, на които Димитров любезно отговори. Cнимки: България

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

"Модерна" създава бустер ваксина срещу новия щам на COVID-19

Американската компания "Модерна" работи върху по-мощна бустер ваксина, която може по-добре да защити организма срещу нови мутации в коронавируса, като наскоро открития щам Омикрон. Това се казва в прессъобщение, публикувано от компанията в петък. "Модерна" ще се движи бързо с разработването на специален бустер вариант за щама Омикрон"

Драго и София по-щастливи от всякога

Драго и София по-щастливи от всякога

Щастие излъчват Драго Симеонов и половинката му София Маринкова. Неспиращите папараци на "България Днес" уловиха журналиста и актрисата на обиколка из софийските улици, на която и двамата изглеждаха супер весели. Маринкова дори бе в закачливо яке с червени мотиви, вероятно заради идващите коледни празници

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Проф. Радостина Александрова: Ще има пета вълна на ковид

Ще има пета вълна на ковид, но не може да се каже кога. Докато има хора, които нямат имунитет, понеже не са ваксинирани и не са преболедували, коронавирусът ще се разпространява. Това е мнението на вирусологът проф. Радостина Александрова. В сутрешния блок на Нова тв тя заяви, че този вирус показва колко е агресивен и упорито търси как да се