Тодор Живков е убиец!

Приятел
Автор: БД Онлайн

Тодор Живков е убиец!

Това каза Драго Михалев - председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор.

Победил Мирчо Спасов в състезание кой ще разстреля повече хора

Кой е той:
Доцент Драго Михалев е председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор в България. Завършил е математика в Софийския университет. В момента е преподавател в Техническия университет в столицата. Навремето основава СДС в Студентски град, бил е и председател на синята организацията в столичния район "Искър".

- Доц. Михалев, какво стана с инициативата на Съюза на репресираните да се открият и обозначат лобните места на жертвите на комунистическия режим в България?
- Обаждаха се наши членове, но са по-възрастни хора, трудно работят със съвременните електронни средства. Нашата идея беше да получим съдействие от общинските и държавните институции, където се пазят архивите. Надявахме се, че и те ще поемат инициативата. Че ще се обозначат тези зловещи места, за да се знае черната страница от историята ни. Писахме писма до президентството, до Министерския съвет. Предложихме да се поставят плочи с надпис "Тук е бил разстрелян еди-кой си" или "Тук Народният съд е убил еди-кои си" и т.н. За съжаление никаква подкрепа не получихме.


- В същото време в цялата страна никнат паметници на Тодор Живков. Как си обяснявате това?
- Тъжно е. И не само по отношение на Тодор Живков. Във всеки град в България ще видите по улиците плочи с надписи "Тук се е провела среща на този или онзи активист отпреди 9 септември". Статистиката показва, че симпатизантите и членовете на Работническата партия - както се е казвала преди 9 септември 1944 г. комунистическата партия, са били около 4 хиляди души. Паметните им плочи пък са безброй, току-виж се окажат повече от броя на активистите! Сега и нас ни питат: "Какво искате, да ставате нови активни борци против комунизма ли?" Не, не искаме това! Но историята се затрива и вече е полуизкривена. Не казвам, че трябва да мразим днешните леви. Но ми става неприятно, когато техните наследници, чиито предци са тормозили нашите предци, сега управляват икономиката. Тези наследници са навсякъде - в бизнеса, в управлението, на телевизионния екран. Същото е и с бившите соцкадри. Бившият съветник на Тодор Живков - Костадин Чакъров, не слиза от екрана. А мен никой не ме кани на диспут лице в лице с тях! Никой не иска да се опонира на лъжите им. Никой не иска да чуе фактите!
- Какви факти?
- Веднъж все пак ми се отдаде случай да се изправя в телевизионен дебат със сегашния председател на партията на Костадин Чакъров. И да видиш как той млъкна, когато почнах да говоря. Когато почнах да казвам истината за онези времена, за Тодор Живков. Самият Мирчо Спасов се хвали, че всяка вечер на Лъвов мост в столицата, където е била сградата на Държавна сигурност в началото, са били изкарвани по 10 камиона с по 10-20 човека на разстрел. Това е ставало в продължение на 100 дни. Сметнете колко души са били убитите само от тази сграда! Имало е и съревнование между Мирчо Спасов и Тодор Живков, който по това време е бил ръководител на т.нар. Народна милиция. Състезанието било кой ще убие повече хора. И Мирчо Спасов заключава, че Живков е бил безспорният победител. Ето, това е бил т.нар. Тато. Един убиец! Ние не искаме отмъщение днес, показахме друг морал, християнски морал. Репресираните от комунистите не извършват издевателства и извращения върху мъчителите си. Това, което искаме, е хората, които са се борили срещу комунистическата напаст, били са репресирани от нея, но историята е доказала, че са били прави, да получат някакво признание. Да видят, че мъките и страдания, които са понесли - не само те, но и родствениците им, са имали смисъл.


- Получиха ли поне някаква справедливост дисидентите и репресираните от комунистите в България?
- Не, справедливост липсва. Тези хора са били по лагери и затвори. Голяма част от тях са избити. По времето на комунизма са заемали обидно ниски позиции - без значение от образованието, което са имали. Хора с по две висши образования са били принудени да работят като чистачи. Поради тази причина тези, които са оцелели, сега имат малък трудов стаж, с нискоквалифициран труд и съответно ниски пенсии. Дискриминирани са дори чрез законите. Тези, които се водят жертви на т.нар. Възродителен процес, имат по-големи права от тези, които са репресирани по време на тоталитаризма. Нашите хора писаха молби до областните управи, но там нямат срок, в който да отговорят. И като не отговорят, няма обезщетения нито за репресираните, нито за наследниците им.
- Казахте, че репресираните са вече много възрастни хора. Може би управниците разчитат на това, че един по един те си отиват от този свят?
- Точно така е! Управниците чакат и палачите, и жертвите да умрат. И така тази страница от историята да изчезне. Но нашата организация съществува и ние няма да позволим това да се случи! Досега познаваме зловещата история на комунизма от архивите и досиетата. Но в момента най-неудобни на тази, които искат да я скрият, са живите свидетели. Уви, след няколко години те ще липсват...


- Наследниците на комунистическите величия са постоянно в центъра на обществените събития. Защо и наследниците на репресираните не са по-активни?
- Има поколения репресирани в България - бащи и майки, синове и дъщери, внуци... Тези хора наистина много са изстрадали. Все още страхът ги държи. Това им е втълпявано години - да си траят, защото не знаят откъде ще се появи "ухото". Ето, дори кандидатът на Реформаторския блок за президент Трайчо Трайков не казва, че дядо му е бил репресиран, лежал е в „Белене“! Страхът още е голям. Защото сега конците в държавата се дърпат от наследниците на онези, които са тормозели и са издевателствали над нашите предци. Да се освободиш от този страх и да почнеш да говориш е труден психологически процес. Пък и наследниците на репресираните виждат бездействието на властите и съвсем се обезсърчават. Ето, нашата Черна стена на жертвите на комунизма на НДК, за нея помощ не получаваме отникъде. Ако не е някое дарение, лични средства, нищо друго няма. Драскат я, съсипват я, никоя институция не помага. Никой не говори. А само някой да драсне върху паметника на Съветската армия, веднага се вдига шум до небесата! За съжаление в страната не се извърши лустрация. Не казвам "отмъщение", а лустрация. Във всички страни я има. Лустрацията всъщност беше начинът да се поставят след промените хората в България при равни условия. Защото онези, които при тоталитаризма са имали средствата и информацията, влязоха и в годините на промените много по-облагодетелствани. И резултата от това, че именно те бяха облагодетелстваните, го виждаме днес - България е на последно място по стандарт в ЕС. Знаете ли защо? Защото синчетата и дъщерите на онези, които са тероризирали предците ни, се държат днес със служителите и работниците си като с роби! Точно както са се държали бащите им с обикновените хора в България преди 10 ноември!
- Когато говорим за неслучила се лустрация, за неотворени досиета на ДС, за неполучена справедливост за репресираните, не можем да не споменем, че все пак СДС беше на власт самостоятелно, а дори и в момента представители на десницата са министри и заемат ключови постове. Защо десните политици не свършиха всичко това, въпреки че са имали възможност?
- Трудно се говори за това. И аз бях дългогодишен член на СДС. Там има хора на високи позиции, които също се страхуват. Да, техните предци са се борили за демокрация, искали са България да влезе в ЕС, но тях ги е страх да мръднат. Свиват уши и си пазят постовете. Там наследниците на репресираните не са толерирани, а напротив. Един от лидерите на СДС, няма да му казвам името, защото и други имаше като него, се обърна веднъж към нас, репресираните, с думите: "Какво искате сега?! Щете, не щете, ще гласувате за нас! Защото за комунистите не може да гласувате!"

Бисерка БОРИСОВА

Гърмят по автомобила на адвокат

Гърмят по автомобила на адвокат

Неизвестен бандит е стрелял по автомобила на адвокат Светла Василева във Варна през нощта. По всяка вероятност е гърмяно с въздушна пушка. Пострадали няма. При стрелбата са счупени две от стъклата на колата. Щети има върху багажника. "Абсолютно нищо не е откраднато. Не е разхвърляно, дори жабката е отключена, нищо не липсва

Янко Ваташки иска 1/2 милион от държавата

Янко Ваташки иска 1/2 милион от държавата

7 години върви съдебна сага Кримигероят твърди, че е надлежал стара присъда Кримигероят Янко Ваташки съди държавата за половин милион лева. Той води дело в Административния съд за това, че според него е надлежал с почти три месеца своя присъда. На първа инстанция загуби делото, но има възможност за обжалване

Поркан селяк бие съсед, кълне ченгета

Поркан селяк бие съсед, кълне ченгета

Мъртвопиян мъж се направи на Рамбо - ступа съседа си, закани се на ченгетата и ги замеря с циментов капак! Екшънът се разиграл по тъмни доби в нощта срещу вторник във врачанското село Лехчево. От баталните сцени един от униформените се отървал с удар в рамото. Скандалджията си е получил заслуженото и е тикнат зад решетките

Авер на Жоро Жабата бръмчи с ТИР из Европа

Авер на Жоро Жабата бръмчи с ТИР из Европа

Варненец бръмчи с камион из Европа, докато спецсъдът го търси под дърво и камък за афера с пране на над 2 милиона лева! Магистратите се свързват с Георги Георгиев, за да го призоват за делото, но получават отговор: "Имам ангажимент и не мога да се явя, работя като шофьор и пътувам". Това става ясно от определение

Най-четени

Само с бележки при излизане от къщи

Само с бележки при излизане от къщи

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Цялата в злато, Софи Маринова хапва дюнер

Цялата в злато, Софи Маринова хапва дюнер

Натоварен делник насред замряла София има фолкдивата Софи Маринова, видяха топпапараците на "България Днес". Въпреки че в столицата пиле не прехвръква, ромската перла обиколи половин София, за да се разкраси и нахрани. Облечена в леопардов костюм и накичена със злато дори и по обувките, Софка гастролира между дюнерджийница и салон за красота с

Плеймейтка жонглира с дупе (ВИДЕО)

Плеймейтка жонглира с дупе (ВИДЕО)

Жонглиране на тоалетна хартия с дупе! Това интернет предизвикателство постави плеймейтката Анджелина. Силиконовата сексбомба нашумя преди време с порно клипчето си, както и с връзката си с Християн Гущеров, а сега избухна отново в социалните мрежи. В кратко видео Анджелина показа как преобръща тоалетна хартия от гърба към дупето си

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

Лекари, сестри, санитари от различни държави борещи се с Корона вируса публикуват свои снимки в социалните мрежи за да покажат какво им коства борбата с пандемията. Разтърсващите кадри демонстрират крайното изтощение и смазващата умора, на която са подложени медиците въвлечени в борбата с пандемията, която засяга все повече страни и хора по света

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

Ромът Галин наби ченге и строши патрулка

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Китайци правят купон с печени змии

Китайци правят купон с печени змии

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Бой, гонка и стрелба след засечка в "Орландовци"

Бой, гонка и стрелба след засечка в "Орландовци"

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Сексоложката Олеся Ямполска: Желанието за групов секс се засилва

Сексоложката Олеся Ямполска: Желанието за групов секс се засилва

Д-р Олеся Ямполска е родена на 10 ноември 1981 г. в Украйна. Завършва Кримски медицински университет със специалност невропатология и Московския гещалт институт с психология. Занимава се със сексология повече от десетилетие. От 2010 г. развива частна практика. През 2015 г. се установява в София, след като се омъжва за българин

В Индия полицията се моли на хората да се приберат по домовете си

В Индия полицията се моли на хората да се приберат по домовете си

Полицейски служители затварят пътища и молят със скръстени ръце жителите на Бангалоре, Индия да се приберат по домовете си. Освен традиционните методи с пръчки в Индия полицията се реши на този атернативен метод безсилна да се пребори по друг начин с хората, които не спират да бъдат на улицата. Снимка:

Виртуозът Васко Василев се бори с прането

Виртуозът Васко Василев се бори с прането

С щипки за пране на ушите дефилира в социалната мрежа виртуозният цигулар Васко Василев. Смешното клипче музикантът направил на балкона на къщата си в испанския град Валенсия. Там Васко се е самоизолирал, докато трае карантината заради разпространението на коронавируса, който превърна Испания в едно от огнищата на заразата в Европа

Най-коментирани

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

ФОТОГАЛЕРИЯ - Лицата на борбата с COVID-19 по света (СНИМКИ)

Лекари, сестри, санитари от различни държави борещи се с Корона вируса публикуват свои снимки в социалните мрежи за да покажат какво им коства борбата с пандемията. Разтърсващите кадри демонстрират крайното изтощение и смазващата умора, на която са подложени медиците въвлечени в борбата с пандемията, която засяга все повече страни и хора по света

Принц Хари и Меган са се преместили в Лос Анджелис

Принц Хари и Меган са се преместили в Лос Анджелис

Британският принц Хари и съпругата му Меган са напуснали Канада и са се преместили в Лос Анджелис, където планират да се установят за постоянно, след като се отказаха от кралските си задължения, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация във в. "Сън". В публикацията от четвъртък, окачествена като "ексклузивна", таблоидът съобщава

Вандали потрошиха спирка в София

Вандали потрошиха спирка в София

Вандали потрошиха спирката на автобусите на бул България и проф Иван Гешво. За това сигнализират потребители в социалните мрежи. Снимка: Facebook / Забелязано в

Нов дом за отровените деца от Кардам

Нов дом за отровените деца от Кардам

В новия си дом се настаниха петте оцелели от отрова за гризачи деца от село Кардам. При инцидента в края на миналия октомври издъхна 9-годишното им братче Стефчо. Многолюдното семейството бе изведено от опасното жилище, в чиито стени е намерена отровата. Майката на хлапетата Росица ги изостави и избяга при любовник, а баща им е в затвора

21 нови заразени. Ген.Мутафчийски: По-добре опашки от коли, отколкото кервани с трупове (Видео)

21 нови заразени. Ген.Мутафчийски: По-добре опашки от коли, отколкото кервани с трупове (Видео)

21 са новите случаи на заразени с коронавирус. 2-ма от тях са в тежко състояние. Два са новите града, в които са открити положителни проби. От Кърджали - 1, Хасково- 1, Смолян - 2-ма , Плевен - 1, Велико Търново - 1, Варна - 1, 14 в София. Има все още проби, по които се работи. Общо 264 са с положителни проби

Разузнаването на САЩ: Китай прикрива размерите на епидемията от COVID-19

Разузнаването на САЩ: Китай прикрива размерите на епидемията от COVID-19

Поверителен доклад на американското разузнаване твърди, че в Китай умишлено са скрили данните за размера на епидемията от COVID-19 на територията на страната. Това важи както за бройката заболели, така и за смъртните случаи от болестта, пише „Блумбърг“, предава Би Ти Ви. Изданието е получило информацията от достоверни източници

Кати Хумелс - жена мечта

Кати Хумелс - жена мечта

Съпругата на немския футболен национал Матс Хумелс - Кати, е жена мечта. Красавицата е перфектна в трите най-популярни занимания по време на домашната изолация. Светлооката германка се излежава блаженно като фотомодел на снимки. Веднага след това грабва ножа и започва да върти зелена салата в компанията на своя син

Певецът Тото прави майтапчийски маски

Певецът Тото прави майтапчийски маски

Бизнес по време на карантина "Кашлям от цигарите“ е най-популярната сред тях  Бизнес нюх демонстрира Тото от „СкандаУ“. Музикантът, който се изявява на сцената на „Като две капки вода“, започна да продава предпазни маски, научи „България Днес“. Бившият брадър е доста креативен. В тежките времена в България Тото реши да заложи на маски с

Наркомутрата Сехчо се разплаща с хероин на аверите

Наркомутрата Сехчо се разплаща с хероин на аверите

Хващан 2013 г. с друга пратка, но две инстанции го оправдават ГДБОП и митниците изиграват хасковлията Станимир Асенов, след като засичат пакетите с рентген С дрога се разплащал на аверите си хасковският кримигерой Станимир Асенов-Сехчо, спипан със 72 кила хероин! Това разкриват разследващи пред "България Днес" след акцията в понеделник

Синоптичката и майка на 3 деца Ева Кикерезова:

Чакам пандемията да свърши, за да си почина

Синоптичката и майка на 3 деца Ева Кикерезова: Чакам пандемията да свърши, за да си почина

Виктория СТОЯНОВА Синоптичката на БНТ Ева Кикерезова е изолирана вкъщи вече трета седмица заедно с трите си деца и съпруга си Явор. Докато е под карантина, лъчезарната водеща успява да върти къщата, да нахрани всички деца и да ходи на работа. ДЗа сега се справяме. Нямам търпение да свърши пандемията, за да си остана за час самичка на спокойствиеУ

Македонски политици на минимална заплата заради икономии

Македонски политици на минимална заплата заради икономии

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи

Разузнаването на САЩ: Китай прикрива размерите на епидемията от COVID-19

Разузнаването на САЩ: Китай прикрива размерите на епидемията от COVID-19

Поверителен доклад на американското разузнаване твърди, че в Китай умишлено са скрили данните за размера на епидемията от COVID-19 на територията на страната. Това важи както за бройката заболели, така и за смъртните случаи от болестта, пише „Блумбърг“, предава Би Ти Ви. Изданието е получило информацията от достоверни източници

Най-щурите мерки срещу COVID-19 по света

Най-щурите мерки срещу COVID-19 по света

Държавите по целия свят предприемат безпрецедентни мерки, за да предотвратят разпространението на коронавируса, като се започне от крайностите, премине се през спокойствието и се стигне до креативното, пише BBC. Централноамериканската страна Панама, която има близо 1000 потвърдени случая, обяви строга карантина

Наша стриптизьорка пребива позвезда

Наша стриптизьорка пребива позвезда

Българка е обвинена в домашно насилие над американската поп звезда Арън Картър, брат на един от членовете на звездната група "Бекстрийт Бойс". Мелани Мартин, която е любовница на Картър, е била арестувана и след денонощие освободена срещу 50 000 долара гаранция, съобщава сайтът Heavy. Полицията е започнала разследване срещу силиконката

Маце слага сутиен на задника

Маце слага сутиен на задника

Надутите като любеници бузки увисват и я шляпат по краката Сутиен на провисналия от операции мегазадник слага Стар Делгидис, след като надутите й до пръсване задни части „увяхват“ и започват да я шляпат по бедрата. Лакомията за дупара като на Ким Кардашиян водят 33-годишната британка в клиника в Истанбул, разказва „Мирър“

Роднини алармират: Бавят резултатите на заразени с Covid-19

Роднини алармират: Бавят резултатите на заразени с Covid-19

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени

Гаджета изнудват и грабят проститутка

Гаджета изнудват и грабят проститутка

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Джигити дрифтят през нощта в София

Джигити дрифтят през нощта в София

Падналите обилни снеговалежи последните два дни и празните булеварди накараха любителите на екстремното шофиране да покажат отново "уменията си". Опасните дрифт изпълнения не останаха незабелязани от останалите участници в движението, които възмутено коментираха безотговорното поведение на тези улични състезатели

Шеф Манчев спазва дистанция

Шеф Манчев спазва дистанция

Примерен гражданин и загрижен бизнесмен се показа шеф Иван Манчев, видяха топпапараците на "България Днес". Кулинарното гуру показа желязна дисциплина, спазвайки дистанция от над метър и половина от друг клиент на столична банка. Въпреки че му се наложи да стои извън козирката на сградата и да го вали сняг

Американец е обвинен в тероризъм заради кашлица

Американец е обвинен в тероризъм заради кашлица

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция