Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6340261 www.bgdnes.bg

Самоковският родолюбец Георги Николчов: Чакър войвода куршум не го лови

Той е пазителят на Рилския манастир, реже главата на Ибрям Лека - подз.

КОЙ Е ТОЙ: Георги Николчов е роден на 11 юни 1963 г. в самоковското село Продановци. Съосновател и председател е на клуб "Чакър войвода". Работи като инспектор в РЗИ София-област. Закърмен е с любов към родината и играе главната роля на Чакър войвода във възстановката на Чакъровите празници в Самоков. Тя ще бъде тази събота от 10,30 на Чакъровата поляна в Самоков. Всеки родоюбец е добре дошъл в народна носия.

Реклама

Борислав РАДОСЛАВОВ

- Г-н Николчов, кой е Чакър войвода?

- Чакър войвода е родом от самоковското село Продановци. Като малък е изпратен за чирак в ковачница. Постепенно се превърнал в оръжеен майстор. Името му Чакър идва от това, че очите му били пъстри. Или чакърести очи, както се е казвало. Иначе истинското му име е Христо Проданов. Когато е малък, турците убиват баща му. Отглежда го неговият вуйчо, който е свещеник. Изпраща го първо в ковачницата на Рилския манастир. Бяга по-късно, защото е тормозен от калугерите в обителта. Оттам идва в Самоков.

- С какво се занимава?

- Работи в ковачница и оръжейница. Казват, че турчин искал да отвлече красива местна мома. Тогава младият Чакър войвода със свои приятели я отървава. След това са принудени да хванат гората и да станат хайдути. Това е една от най-разпространените легенди. Събира чета от 40 души, съставена най-вече от майстори строители. Лагерът му е бил близо до местността Чакърова поляна.

- Какви геройства е вършил?

- Той е единственият български хайдутин, който се е бил с редовна турска войска и е победил. Това се случва до Пасарел. Понеже не може да се отърве от него, самоковският каймакамин праща хабер един турски табор - около 1000 души, на път за Пловдив да минат през Самоков, да убият Чакър войвода и да си продължат пътя. Но войводата разбрал какво се готви, тъй като имал свои съгледвачи навсякъде. Оставя част от юнаците си да правят укрепления. С другите отиват през нощта, ограждат турците, палят огньове и избиват половината табор. Беят е чакал да донесат главата на Чакър войвода. Вместо това хайдутинът е довел коня на командира на табора и го е подарил на бея. Оттогава му е излязло другото име - Самоковския барон. Пазил е Самоков, Ихтиман, Сапарева баня. А под особена негова закрила бил Рилският манастир. Той е бил благороден по душа и не е вършил зверства, може би с изключение на едно.

- Кое е то?

- Един голям албански разбойник - Ибрям Лека, тръгнал да плячкосва манастира. Той бил наплашил целия западен край. И турците не можели да се справят с него. Когато пратили хабер на Чакър войвода, той събрал своите юнаци, минали през балкана до Рилския манастир и направили засада. Всички хора на злосторника били избити, а лично Чакър войвода отрязал главата на Ибрям Лека. Пощадили само един, който да разказва, че срещу манастира не трябва да се посяга.

- С какви други битки се слави името на войводата?

- В Самоков турците имали главатар - хаджи Дамба, много едър мъж. Той имал постоянни пререкания с Чакър войвода. Хаджи Дамба устройва засада на Чакър войвода край днешното село Клисура. И оттогава е легендата, че Чакъра куршум не го лови. Двамата се изправят един срещу друг и когато хаджи Дамба стреля, куршумът отскача от метално топче, което е било на тогавашния пищов на войводата. След това стреля Чакъра и ранява хаджи Дамба. Но не го убива. Не е имало нито един ранен от хайдутите при битката. Тогава Чакър войвода заповядва всички турци, които са ранени, да се превържат и откарат с каруцата в Самоков да се лекуват. Чакър войвода е бил известен и с това, че когато се отменя ангарията, отрязва ухото на местен бей, който продължавал да я иска.

Реклама

- Как приключва славният живот на бунтовника?

- Турците се чудели по какъв начин да се отърват от Чакър войвода и най-накрая подкупват съпругата на един от най-близките му хора за 500 лири. Вечерта тя сипва много ракия на мъжа й и кани Чакър войвода да й отиде на гости. Казва на мъжа й, че в тъмното има крадец. Съпругът й грабва пушката и убива Чакър войвода. На другия ден, като изтрезнял и разбрал какво е направил, се обесил.

- А какво сторил хаджи Дамба?

- Като разбрал каква смърт е застигнала Чакър войвода, хаджи Дамба си счупил ятагана на две, направил е кръст, завързал го е и изпратил чирака си да го сложи на гроба. Това красноречиво говори колко уважаван от враговете си и колко голям защитник на българите е бил този хайдутин. И при възстановката пресъздаваме това.

- Нека разкажем за тази възстановка?

- Преди 5 години създадохме нашия клуб "Чакър войвода", за да почитаме достойно неговата памет по време на Чакъровите празници. Помогнаха ни родолюбиви клубове в начинанието, защото бяхме малко. Миналата година от над 15 патриотични клуба в страната дойдоха, за да направим събитието.

- Сами ли поемате разходите за дрехи и въоръжаване?

- Всичките ни дрехи и носии са автентични. С лични средства ги покриваме. Искам да изкажа благодарност към общината и кмета на Самоков, които много ни помагат със средства за Чакъровите празници. Отделно имаме много дарители, никой от които не е пожелал да бъде афиширано името му. Поканихме войводата Володя Стоянов да пее. Като пристигна да види мястото предварително, направо настръхна и каза, че ще дойде с най-голямо удоволствие.

- Кога е възстановката?

- Възстановката е в събота, 22 юли, от 10,30 ч. Ще има богата фолклорна програма и народни борби. Наш приятел, който гони 50 години, ще му бъде направено хайдушко кръщене във водите на река Искър. Който дойде, нека си облече народната носия. Така е по-хубаво и ще се усети повече българщината. Инициирахме идеята да съберем средства за паметник на Чакър войвода и това предстои да направим скоро.

Снимки:

- Георги Николчов в ролята на Чакър войвода

- Родолюбецът е стъпил върху тиранина хаджи Дамба

- Паметникът на Чакър войвода в Самоков

- Победителят в Чакъровите борби печели огромен коч

Реклама
Реклама
Реклама