Майката на три деца и вдовица Златина Хаджипанайотова: Държавата ми каза, че съм БОКЛУК!

Приятел
Автор: БД Онлайн

Майката на три деца и вдовица Златина Хаджипанайотова: Държавата ми каза, че съм БОКЛУК!

Никой в България не полага грижи за тези, които наистина имат нужда

Коя е тя

Златина Хаджипанайотова разтърси България с личната си история. Губи съпруга си, който се разболява от рак, отглежда сама трите си деца и се бори със здравната и социалната система у нас. Историята й придоби публичност, след като публикува емоционално писмо във фейсбук, споделено от десетки хиляди хора. "България Днес" разговаря с нея за битките, целите и истински важните неща в живота.

- Златина, публикувахте писмо във фейсбук, в което разказахте за тежката си битка като вдовица, която отглежда три деца и не може да разчита на подкрепата на държавата, защото не отпуска пенсии за тях. Десетки хиляди хора прочетоха житейската ви история. Очаквахте ли толкова голяма вълна на съпричастност?
- В интерес на истината не очаквах толкова голям интерес към думите ми. Въобще не подозирах, че ще има толкова голям отзвук от писмото. Но явно на хората им е дошло до гуша. Тъй като всички се оплакваме и никой нищо не прави, реших, че нямам какво да губя. Крайно време беше да поставя нещата ребром. Като юрист исках да намеря пътя по някакъв начин нещата да придобият реален вид. Ако трябва да правим нови закони, ще ги направим. Ние сме хората, които избираме законотворците и те трябва да се грижат за изпълняването на нашите законни права.


- Има ли някакво развитие след добиването на популярност на думите ви?
- Към момента все още нищо не се случва, освен че писмото ми набира още по-голяма популярност. И още повече хора застават зад гърба ми. Искам категорично да заявя, че никога не съм членувала или съм била съпричастна към някоя политическа партия, но винаги съм гласувала. Така е редно. Като сам човек знам, че без подкрепа трудно бих направила каквото и да е. Сезирала съм Комисията за защита от дискриминация, писала съм до омбудсмана Мая Манолова, но все още нямам отговор. Тя е властта, която може да сезира Конституционния съд, Народно събрание и т.н. Нещата тепърва предстоят да се случат.


- Явно ви е дошло до гуша?
- Да! Дойде ми в повече. Не е приятно да се чувстваш втора ръка човек.


- Вашите точни думи са "Държавата ми казва: Бъди боклук, защото ако си човек, отдавна ще си избягала оттук".
- Да, държавата ме кара да се чувствам като боклук. Като човек, който проси. Кара те да се чувстваш неудобно. Това е безумие! Това е геноцид! Тук не говорим за социални помощи, не говорим държавата да ме гледа. Работя и съм данъкоплатец. Сама си храня децата. Тук говорим за права и защо въобще една персонална пенсия, която не е на мен, а на сирака, трябва да бъде съобразена с нечий доход. Това не е ли дискриминация? Оказва се, че всеки, който не работи и има дете сирак, има право на тази пенсия. А който работи, дори и като чистачка на минимална работна заплата, детето му няма право на тази пенсия. Не е справедливо!


- Получавате ли някаква помощ от държавата?
- Като майка на сираци получавам детски, които са без значение от дохода. Това е!


- Ядосана сте и че всеки "клошар, ром и емигрант, който не работи, има повече права от моите деца".

- Другият голям проблем е, че работещите майки в България, които имат малко по-висок доход (600 лева например), нямат право на детски помощи, защото се водят много богати. Преди 20 дни ми се обади моя лична приятелка, която също е самотен родител и получава една средностатистическа работна заплата - 700-800 лева. Тя ме пита вярно ли е, че като самотен родител нищо не й се полага. Нито детски, нито помощи, защото тя е твърде богата. Много жени са в това положение.

- Как се справяте като самотна майка на три деца?
- Благодаря на Господ, справям се добре. Върша си работата, помагат ми майка ми и баща ми. Разчитам на това, което изкарвам от собствения си труд.


- Имало ли е моменти, в които ви е било много трудно?
- Разбира се, че изпитвам такива моменти. Много ми е трудно. Как се гледат три деца? Как се купуват три чифта обувки? Как се водят три деца на кино? Искам социалният министър да дойде с мен и да плати три броя безалкохолни, пуканки, по един шоколад и билети. И след това ще говорим за гарантирания минимален доход на българите.


- На колко години са децата ви?
- На 2 и половина, на 7 и на 10 години.


- Тоест имате и двама ученици, които са свързани с допълнители разходи.
- Абсолютно. Всяко дете изисква разход. Не можеш да отидеш в магазина и да не му купиш нормална храна.


- Ако позволите, ще ви върна към труден момент в живота ви - загубата на съпруга ви. Какво се случи?
- Диагностицираха го с рак. Избирахме най-доброто - консултирахме се с Израел, Турция, България, Англия... Намерихме място, на което беше гарантирана успешна операция и дадоха 60% шанс за пълно оздравяване. Ипотекирахме всичко, продадохме всичко. Дори се обърнах към национален ефир, но не получих никаква помощ от България. Платихме операцията. За една година след това той си отиде. И останаха 200 000 лева борчове и три деца, но не се оплаквам. Има кредити, защото разсъждавахме, че ще оцелее и ще има баща за децата ми. Така се случи, че когато нещата бяха в най-кризисна форма и последен стадий, нито една болница в България не можеше да ни приеме. И специализираната болница за лечение на онкоболни ни отказа. Нито една болница няма пътека за хора, които са в последен стадий на болестта. Нито една институция не помага, когато този човек има нужда от специфични грижи и медицинско обслужване. Държавата ти казва: няма пътека. Ти вече не си й нужен, независимо колко си й плащал. Ти за нея вече не съществуваш, ти си жив труп. Да се разправят с теб близките ти и да се оправят, както намерят за добре. Теглихме кредити, защото един хоспис не струва евтино и отделно се плащат консумативи и лекарства. Нужни са средно 300 лева на ден. Другият вариант е невръстните ти деца да гледат разпадащия се човек до теб. Това предлага държавата ни. Не знам дали е справедливо.


- Всичко, което сте преживели, кара ли ви да чувствате омраза към държавата и институциите?
- Не! В никакъв случай. Смятам, че тя просто е заспала и трябва да я събудим. Ако имаме граждански права, трябва да ги търсим. Както се казва - който търси, намира.


- Тази сутрин (вчера - бел. ред.) парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху частта от Закона за бюджета на здравната каса, която забранява изплащането на нови лекарства през годината. Дори Стефан Данаилов се появи в Народното събрание, за да обясни, че подкрепя държавния глава, тъй като той е минал през тежката битка с болестта. Но така или иначе депутатите преодоляха ветото и законът беше приет. Вашият коментар?
- Оставам без коментар... Но ще разкажа случай, който ми споделиха преди дни. Година и половина след кончината на човек, болен от рак, пристига зелена рецепта за отпускането на животоспасяващи и болкоуспокояващи лекарства. Това в момента е състоянието на българската система за здравеопазване. В парламента могат да си говорят каквото искат. Реално никой не се интересува от обикновения българин. Питам какво е наред в здравеопазването? Или в социалната система? Трябва да тръгнем отнякъде. Доколкото си спомням Наполеон е загубил битките, защото ги е водил много. Да започнем от една и да видим нататък какво се случва.


- Какво ви очаква оттук нататък?
- Смятам да продължа и първото нещо, което искам да се случи, е да променя закона за пенсиите за сираци. Или поне да го въведем в някакви рамки, които отговарят на днешната реалност. След това трябва да продължим бавно, но сигурно да променяме законите и системата спрямо нуждите и потребностите на гражданите на България. Гражданите, които всеки месец плащат осигуровки.


- Писмото ви завършва със стихотворението "Аз съм българче". Защо избрахте този финал?
- Първо, много си обичам страната. Второ, имах безкрайно много възможности да я напусна. Въпреки че голям процент от приятелите ми живеят в Европа и по света, реших да остана тук. Ако не положа всички усилия да се промени нещо, за да могат децата ми да останат тук, няма да мога да каже, че съм българче и обичам нашите планини зелени. Точно защото съм "българче", трябва да се боря за оцеляването в страната си.

ПИСМОТО

Публикуваме текста на Златина със съкращения

Здравей мили Дядо Коледа, Дядо Мраз или кой както пожелае, нека да се представя.
Родих три деца, да ТРИ, но знаеш, че животът не е приказка и рядко се развива по плановете ни. Бащата на децата ми се разболя от рак. Направих всичко по силите си, но не успях да го спася, освен тежката борба с рака, за първи, но не и последен път, се сблъсках със стената, наречена ЗДРАВНА И СОЦИАЛНА политика.
В здравната политика на страната България НЯМА ПЪТЕКИ ЗА ПЪТНИЦИ, Дядо Коледа. Знаете ли какво е да си болен в последен стадий на раково заболяване и да няма кой да се грижи за теб?
Но, Дядо Коледа, аз НЕ СЕ ОТКАЗАХ! Няма да навлизам в подробности, бащата на децата ми вече го няма. Изгубих тази битка с Господ и със СИСТЕМАТА.
ГОДИНА СЛЕД ТОВА реших, че щом държавата иска от мен да плащам нужното, аз ще взема полагаемото за НЕЙНИТЕ ДЕЦА. След упорито и съвестно събиране на нужните (безкраен набор от непотребни документи поради липса на каквато и да било административна система) документи.
БЪЛГАРИЯ МИ ОТКАЗА...
ОФИЦИАЛНО!
ДЕЦАТА МИ нямали право на пенсия, защото видиш ли баща им нямал 5 (пет години) стаж в страната. Но баща им е бил войник и даже има стаж малко по-малко от 5 години. НЕ МОЖЕ! Ако беше работил в Европейския съюз... може би, но тъй като не е, българските деца нямат право на пенсия.
Успокоиха ме след ОТКАЗА, че моите деца имат право на ПЕРСОНАЛНА ПЕНСИЯ, и аз, Дядо Коледа, реших да се боря, може да са 2 (два) лева, но им се полагат. Все пак живеем в Бяла ДЪРЖАВА!
Събрах ОТНОВО всички документи, но нали съм адвокат - чета:
ЗА ДА ИМАТ ДЕЦАТА МИ ПЕНСИЯ КАТО СИРАЦИ В ЛЮБИМАТА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ... ООООПС ИМА УСЛОВИЕ!!! Трябва доходът на член от семейството да не надвиша гарантирания...
Гарантираният минимален доход, от който зависят социалните помощи и правото на социална пенсия, не е променян в последните 8 години. Размерът му е замразен на 65 лева от 2009 г.
Дядо Коледа, имам едно желание !
Моля те!
Искам да ми помогнеш да избягам или да остана и да се боря!

Иво АНГЕЛОВ

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн беше безапелационна - след като триумфира в многобоя, спечели златните медали във всички финали на отделните уреди на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чалъндж, която се проведе в Клуж Напока (Румъния). Боряна получи 26.600 точки за изпълнението си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26

Кулагин пак замесен в клюки

Кулагин пак замесен в клюки

Слухове за затвор разгневиха Валентин Кулагин. Според публикации в медиите гримьорът лежи в затвор в Дубай. С публикация в социалните мрежи Кулагин отрече категорично подобни измислици. "Тъкмо се излекувах от рака и ме затвориха в затвора. Дразните се, че ми е готино, продължавайте, не ми пречите", написа в типичен хаплив стил Кулагин

15 г. любов празнува Ники Станоев

15 г. любов празнува Ники Станоев

С няколко снимки и признание в любов Ники Станоев отпразнува годишнината си. Актьорът и половинката му Наталия заминаха за Париж, където в продължение на няколко дни честват дългия си съвместен живот. Под снимките приятели на двойката ги поздравиха, а голяма част от коментарите ги подсещат, че е време семейството им да се увеличи

Почина художникът Михалис Гарудис

Почина художникът Михалис Гарудис

"Напусна ни завършилият художествена академия в България, световноизвестен художник Михалис Гарудис! Почивай в мир приятелю! Светла и блажена памет". Новината за кончината на големия художник сподели в нета композитора Иван Тенев. Михалис Гарудис е гръцки и български художник, роден в 1940 година в димотишкото село Булгаркьой, Гърция

Най-четени

Радина сияе с бебока

Радина сияе с бебока

В страхотна форма се разходи из София Радина Кърджилова. Жената на Деян Донков сияеше и за това си има причина - актрисата се разходи с бебока, който роди наскоро. Случайни минувачи коментираха, че Радина изглежда много добре с новата си руса визия. да са живи и здрави! Снимки: България

Николета подкара чудовище

Николета подкара чудовище

С чудовищен джип джитка из София Николета Лозанова. Двамата с гаджето й, вратарят на "Левски" Николай Михайлов, спряха в забранената зона до парламента, за да може плеймейтката да си направи селфита на фона на катедралата "Св. Александър Невски", след като истински влюбените, хванати за ръка, отидоха в реномиран столичен хотел

Сано при наследника на Карамански

Сано при наследника на Карамански

Актьорът Александър Сано замина за Швейцария. Екранният Косъм от "Под прикритие" е в Цюрих, за да подкрепи физически и психически доведения си син Иво Карамански-младши. Наследникът на покойния Кръстник на българската мафия е в алпийската страна на рехабилитация, след като загуби лявата си ръка при зверска автомобилна катастрофа

Майката на Сузанита избяга в Италия

Майката на Сузанита избяга в Италия

В Италия забегна майката на Сузинита - Шенай. Не е ясна причина, по която бившата на Орхан Мурад е на Ботуша. Дали тя се е преместила там за постоянно, или е на почивка, Шенай не дава яснота. Знае се, че родителката на певицата се наслаждава на прекрасно време, гарнирано с ярко слънце. "Как е в България, вали ли, днес пак съм с къса пола, пия кафе

Муки е пънк кралица

Муки е пънк кралица

В пънк кралица се превърна Муки. Дъщерята на Стоянка Мутафова използва последните слънчеви дни, за да покаже наистина страхотна визия. Мукито се появи с черна блуза с надпис "Пънк кралица" и убийствени маратонки, които довършваха модерната й визия. Снимки: България

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

Обявиха, че Гришо е нечовек! (Видео)

"Волето на годината!", "Григор Димитров е нечовек!", с тези суперлативи засипа най-добрия българския тенисист официалният канал на АТП "Тенис ТВ". 30-годишният хасковлия демонстрира невероятна игра на Мастърс турнира в Индиън Уелс, а признанието заслужи за едно свое воле в решаващия трети сет срещу поляка Хуберт Хуркач в четвъртфиналите на

Слави готов да спасява Сашка Васева

Слави готов да спасява Сашка Васева

Ще се оправи, ако се оперира, казва мъжът на певицата Христо Бакърджиев Дръжте ме в течение, тя ни е добър приятел, казва Дългия Слави Трифонов е готов да помогне на колежката си Сашка Васева. Изпълнителката, което не вижда от десетина години, наскоро призна, че е била диагностицирана с тумор в мозъка

Валя Ахчиева обича хубавите коли

Валя Ахчиева обича хубавите коли

Фенка на хубавите коли се оказа Валя Ахчиева. Смелите папараци на "България Днес" изловиха разследващата журналистка да се мята на лъскаво возило. Освен с автомобил Валя впечатли и със стилен ботуш от две части. Снимки: България

Боби с охрана, Бербо с огромен джип

Боби с охрана, Бербо с огромен джип

Внушителни гардове пазят Михайлов от феновете Псуват Наско Сираков, той отвръща с целувка Внушителна охрана пази Борислав Михайлов от народната любов на конгреса за избор на президент на БФС. Стотина фенове причакваха Боби пред централния вход на НДК, но Михайлов успя да ги финтира и се промуши през страничен вход

Сняг заваля над София

Сняг заваля над София

Сняг заваля на много места в страната, включително и над някои квартали в столицата и околностите за което съобщават потребители в социалните мрежи. Снимки:

Най-коментирани

"Златно" момиче показа тяло в Кипър

"Златно" момиче показа тяло в Кипър

Едно от "златните" момичета на българската художествена гимнастика показа привлекателни снимки. Християна Тодорова, която е приятелка на рекордьора в националния ни отбор по тенис Димитър Кузманов, сподели кадри от кипърския курорт Ая

Уанда заряза Икарди заради проститутка

Уанда заряза Икарди заради проститутка

Той съсипа още едно семейство, беснее сексбомбата Сексбомбата Уанда Нара заряза мъжа си Мауро Икарди заради проститутка! Нападателят на ПСЖ е изневерил на съпругата си с жрица на любовта, разкрива самата Уанда. Тя веднага е била шута на мъжа си и вече изтри всичките им общи снимки в социалните мрежи

Секси фенка по бельо

Секси фенка по бельо

Една от най-известните футболни фенки в Италия - Франческа Брамбила, провокира последователите си в социалните мрежи. Моделката, която е привърженик на "Аталанта", се снима по бельо. Оказа се, че кадрите са от стара нейна фотосесия. Тя ги открила случайно, докато ровела из файловете на лаптопа си. На снимките блондинката е по бельо

Датчани палуват с мацки в басейн

Датчани палуват с мацки в басейн

Футболни национали на Дания са си спретнали шумен купон в басейн с палави момичета, гърмят местните медии. Партито се е състояло преди световната квалификация с Молдова, спечелена с 4:0. Оказва се, че момичетата са били служителки на хотела, в който отборът е отседнал. Те са се присъединили към купона на футболистите

Джена: Липсват ми пътешествията

Джена: Липсват ми пътешествията

Джена си подари приятни мигове със семейството, като се наслади на топлите лъчи на есенното слънце в Турция. Попфолк звездата е в компанията на своя съпруг Атанас Стоев-младши, а заедно с тях е и синът им Наки. Певицата призна, че изключително много й липсват пътешествията в различни държави, които драстично е ограничила през последните години

Уволнението на Оле се отлага

Уволнението на Оле се отлага

Мениджърът на "Манчестър Юнайтед" има последен шанс да се докаже до Коледа Оле Гунар Солскяер ще продължи да води "Манчестър Юнайтед" въпреки последните лоши резултати на тима. В събота "червените дяволи" отстъпиха с 2:4 от "Лестър". В последните си 5 срещи отборът има само една победа и заема 5-о място в класирането във Висшата лига въпреки

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн беше безапелационна - след като триумфира в многобоя, спечели златните медали във всички финали на отделните уреди на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чалъндж, която се проведе в Клуж Напока (Румъния). Боряна получи 26.600 точки за изпълнението си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26

Малката Тюркмен ще става журналистка

Малката Тюркмен ще става журналистка

Адриана Тюркмен се отказа от икономиката. Малката дъщеря на покойния подземен бос Фатик направи остър завой в обучението си и записа бакалавър журналистика. "Осъзнах, че журналистиката ми е страшно интересна", отговаря Адриана лаконично на въпроса на какво се дължи

Меси: Не съм фаворит за "Златната топка"

Меси: Не съм фаворит за "Златната топка"

Суперзвездата на ПСЖ Лионел Меси даде първото интервю, откакто напусна "Барселона". Пред "Франс футбол" аржентинският гений заяви: "Не се чувствам фаворит за "Златната топка" и никога не съм обичал да говоря предварително. Ако се случи, ще бъде грандиозно. Тази година спечелих отличието, което ми липсваше с националния отбор

Кулагин пак замесен в клюки

Кулагин пак замесен в клюки

Слухове за затвор разгневиха Валентин Кулагин. Според публикации в медиите гримьорът лежи в затвор в Дубай. С публикация в социалните мрежи Кулагин отрече категорично подобни измислици. "Тъкмо се излекувах от рака и ме затвориха в затвора. Дразните се, че ми е готино, продължавайте, не ми пречите", написа в типичен хаплив стил Кулагин

Секси фенка по бельо

Секси фенка по бельо

Една от най-известните футболни фенки в Италия - Франческа Брамбила, провокира последователите си в социалните мрежи. Моделката, която е привърженик на "Аталанта", се снима по бельо. Оказа се, че кадрите са от стара нейна фотосесия. Тя ги открила случайно, докато ровела из файловете на лаптопа си. На снимките блондинката е по бельо

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн спечели всички златни медали в Румъния

Боряна Калейн беше безапелационна - след като триумфира в многобоя, спечели златните медали във всички финали на отделните уреди на световната купа по художествена гимнастика от веригата Чалъндж, която се проведе в Клуж Напока (Румъния). Боряна получи 26.600 точки за изпълнението си с обръч, 27.800 точки за това с топка, 26

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Проститутка раздели Мауро Икарди и Уанда Нара

Жесток скандал извън терена разтърси футболния свят в съботната вечер. Аржентинската сексбомба Уанда Нара разкри, че къса с половинката си Мауро Икарди заради негова изневяра, която явно е поредна, за да се стигне до такава развръзка. “Ти унищожи още едно семейство заради проститутка”, написа Нара в Инстаграм

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор се размина с финала в Индиън Уелс

Григор Димитров отпадна на полуфинал на турнира от категорията "Мастърс 1000" в Индиън Уелс. Българската звезда в тениса не намери начин да спечели срещу Камерън Нори и роденият в Южна Африка представител на Великобритания победи  6:2, 6:4. За Димитров това бе първи полуфинал на такъв турнир от 2019 г., когато в Париж загуби от Новак Джокович

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Гигантски хищник измъкнат в Пазарджишко

Чудовищна щука успява да улови рибар на водоем в Пазарджишко. Любомир Донев от село Радилово отива със свой колега на популярната баластриера край село Динката при река Тополница. Залагат на риболов с 30-грамови тапи и стоманени поводи по 25 см. Куките им са 6/0 единични, а за стръв закачат живи каракудки

1 867 нови случая на COVID, 15,80 % от тестваните, 85,54 % от тях са без ваксина

1 867 нови случая на COVID, 15,80 % от тестваните, 85,54 % от тях са без ваксина

1 867, с 1 573 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. Това са % от тестваните. За последното денонощие са направени общо 11 811 теста, 4924 от които PCR, а 6887 - антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. За изминалото денонощие 85

Дамбраускас се връща в Хърватия

Дамбраускас се връща в Хърватия

Доскорошният треньор на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас е пред завръщане в хърватския футбол, пишат местните медии. Литовецът се спряга за нов наставник "Хайдук" (Сплит). Дамбраускас пристигна в Разград от друг местен тим - "Горица". Спортният директор на "Хайдук" Миндаугас Николичиус ще направи всичко възможно да привлече на треньорския пост

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели сребърен медал на Балканиадата

Олимпийската шампионка Ивет Горанова спечели сребърен медал на Балканиадата

Два месеца, след като триумфира с олимпийската титла, състезателката ни по карате Ивет Горанова прибави нов медал в колекцията си, предаде БНТ.  Българката спечели сребро на Балканското първенство в Хърватия, което продължава до неделя. Горанова записа четири победи в категория до 55 килограма в дисциплината кумите

Елтън Джон оглави британската класация за сингли за първи път от 16 г.

Елтън Джон оглави британската класация за сингли за първи път от 16 г.

Елтън Джон оглави британската класация за сингли за първи път от 16 години, съобщи сайтът на официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете, цитиран от БТА. Той е на върха на чарта с хита "Cold Heart(Pnau Remix)", който изпълнява заедно с Дуа Липа. Парчето заемаше втората позиция миналата седмица

Лолита дава безплатни съвети

Лолита дава безплатни съвети

Половинката на Григор Димитров - Лолита Османова, раздава съвети онлайн. Красивата рускиня се върна към свое любимо хоби, докато придружава най-добрия ни тенисист на турнирите в Америка. Тя възстанови блога си Beaty & Lifestyle, който бе създала преди няколко години. Сега Лолита се върна към него в един от двата си профила в инстаграм