Бина Харалампиева, шеф на МГТ "Зад канала": Малин Кръстев избра нашата трупа

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Бина Харалампиева, шеф на МГТ "Зад канала": Малин Кръстев избра нашата трупа

Геро е в пика на собствения си талант

Коя е тя

Бина Харалампиева е магистър по режисура за драматичен театър. Работила е в театрите в Смолян, Габрово, Ловеч, Димитровград, Враца. Директор на Врачанския драматичен театър от 1992 до 1995 г. Начело на МГТ "Зад канала" е от 1995 г. Постановките на Бина Харалампиева са награждавани на престижни театрални форуми в България и са играни в Македония, Чехия, Румъния, Израел, Австрия и Германия. В събота след премиерата на спектакъла "Зимата на нашето недоволство", в който е режисьор, Бина бе наградена с най-високото отличие от Министерството на културата - "Златен век" с огърлие.

- Г-жо Харалампиева, получихте най-високото отличие на министерството. Радва ли ви този факт?

- Разбира се. Всяка награда носи радост, признание. Как да не съм щастлива?

- Кога ви грабна магията на театъра?

- Нямам спомен за съзнателно време, в което исках да стана режисьор. Помня, че танцувах, исках да съм артистка някъде 12-годишна, после чух думата "режисьор" и много исках да стана такава, без дори да съм била наясно какво означава думата (смее се). Но винаги съм си мечтала да се споделям, публиката е моят Господ. Защото нищо от онова, което правя, няма смисъл, ако не го покажеш на някой, на хората. Но, да, наясно съм, че не всяка тема, която мен ме вълнува, интересува широка група от хора. Но днешният ни театър се занимава и с това - и с вкусовете на малцинството, и на мнозинството, което е прекрасно. Та на въпроса ви - това, което научих след години за режисьорската професия, е, че тя е вид общуване. Да можеш да говориш, да внушаваш доверие у целия екип и накрая в публиката.

- Имало ли е моменти, когато не сте била разбирана?

- Разбира се. Често ми се случваше на млади години. Аз си имам книги, които ме "чистят", така да се каже, когато имам някакъв вътрешен проблем и ми е трудно да го разреша "от раз". И това се е повтаряло години наред. Едни от тези книги са на Толстой и на Стендал.

- Какво ви подтикна да направите "Зимата на нашето недоволство" от Стайнбек?

- 20-годишен е подтикът ми. Когато той пише този роман, го вълнуват всичките проблеми, които са тъждествени и у нас в момента. И не само въпросът до "вълчия" капитализъм се засяга в него, но и в начина, по който се решават проблемите в една държава. Напоследък забелязвам, че много от качествените хора у нас не пожелаха да платят цената, за да станат успешни и богати. Това ме провокира да направя пиесата. Голяма част от българската интелигенция прави точно това.

- А вие платихте ли тази цена?

- Смея да кажа, че никога не бих я платила, защото има начини, които да те направят значим и без непременно да "преминеш" границата. Има начини да не се откажеш от идеалите и принципите си. Това се случва в моята пиеса - Итън, главният герой, си живее един нормален живот, в който се чувства добре, но всички около него започват да му обясняват как трябва да преследва успеха на всяка цена - жена му, децата, приятелите... А той не е готов да стане корумпиран, да бъде лош...

- С какво Асен Блатечки ви спечели за тази роля?

- Той излъчва особена вътрешна хармония, светъл човек е. И е попадал в тези страсти. Дори когато говорихме, разбрах, че Стайнбек е от любимите му писатели. Ще видите един различен Асен. Всъщност Блатечки е точно типът човек, който носи едно особено спокойно очарование, не е тип "човек амбиция", което го прави много подходящ точно за образа на Итън. Питат ме постоянно - защо харесваш този роман? Защото през годините наблюдавах много хора, които минаха някак "настрани от магистралата", прекрасни хора, които останаха незабелязани. Това бяха хора, които, както казах, не пожелаха да платят безумната цена да станат популярни, да се движат под прожекторите. И Юрий Дачев, с когото от години работя, намери "ключа" да направи тази пиеса не монолногична, каквато бе тя в първоначалния й вид, а различна.

- Стайнбек, който е носител на Нобелова награда, е бил критикуван, че повтаря настроенията от "Гроздовете на гнева" в "Зимата на нашето недоволство", така ли е?

- В някакъв смисъл да, но знаете ли, в това, което нашата пиеса предлага, защото ние правим този спектакъл в България и той има промяна, търсим отговорите в нашия живот, в нашата действителност. Гледната точка е на един човек, който тръгва по път, който не му е по сърцето и през цялото време се убеждава колко му е трудно да стигне до края.

- Това е нещо като "Приказка за стълбата"?

- Така може би прилича, но това е една тема, която немалко от хората на духа през годините са се занимавали с нея. Отговорът, който аз получих за себе си, няма да кажа на глас. Не съм готова.

- Малин Кръстев също ще видим в пиесата.

- Ооо, да. Много съм щастлива да ви съобщя, че той сам пожела да дойде в нашата трупа. Дойде един ден и каза: "Искам да дойда в този театър". Аз преспах една нощ, пренаредих картите и казах - "Идвай". Имаме и трима прекрасни млади хора, които също са част от трупата.

- И Малин, и Геро напуснаха Младежкия театър, за да играят при вас, как си обяснявате?

- Ами как? В Геро, с когото работя вече няколко постановки - открих много страни от актьорския му талант, който не бяха известни досега на публиката. Това тръгва от "Господин Балкански", преминава през "Швейк", "Сирано дьо Бержерак", "Бел Ами", "Двама на люлката", "Ромул Велики"... Той е великолепен актьор и в момента е в пика на собствения си талант, в най-високата точка и е много добре да може да се използва всичко, на което е способен.

- Как се отнасяте към политическия театър, г-жо Харалампиева?

- Имаше време, когато се дразнех, че политици използват думата "театър" от трибуната. Имаше и ситуации, в които толкова смятах, че оскверняват думата, че не мога да изразя какво точно чувствах, но ме беше яд. После си казах, че изкуството да говориш, да внушаваш, да се качваш на сцена, тази професия е толкова висока, че не може аматьори да се опитват да я практикуват. Сега съм доста по-примирена.

- Винаги сте твърдели, че не сме на дъното, защо?

- Мисля, че все пак държавата ни постигна много. Първо, защото минаваме по път, който е абсолютно неотъпкан, никой не е минавал по него. Много страни минаха от капитализъм към социализъм, а обратното почти никой не го е правил. Ние си търсим пътя като всяка една от другите страни, а всяка една има вече абсолютно свои отличаващи разлики. Както навремето различен вид социализъм се построи в различните соцдържави, така и различен вид нова обществена структура се строи сега в момента. Онова, от което ние тръгваме, е различно. Освен това мисля, че на нас ни трябва ум, далновидност и най-вече да си даваме сметка, че хората са различни. Ние постоянно говорим за политиците като че са един общ човек - хора с едно общо тяло, една обща глава, а това са напълно различни хора. Ако ние не започнем да оценяваме постъпките на всеки един от хората в нашата държава според неговите индивидуални качества, според неговите плюсове и минуси, ние непрекъснато ще имаме една такава замазана, обща емоционална картина на отричане или на възпяване на онова, което се случва. И вечно ще бъдем някакви фенове на футболни отбори вместо хора, които избират абсолютно прагматично с ума си кое е доброто за тях в момента. Не можем да очакваме успех от една отглеждана в депресия нация. Успехът се носи от човека, който се отглежда с любов. На който му казваш: "Ти си умен, ти си прекрасен, ти можеш, ти сега ще постигнеш това". Ако говориш на един човек така и той има качества, ще вярва и ще постигне повече от онова, което предварително е заложено в него. Така е и с нациите.

- Това ли изходът и за нашия народ?

- Да, и убеждението, че няма нищо да стане бързо и че най-голямата част от собствения ни живот е наше дело и на никой друг.

Весела Нейнски е хипнотизатор

Весела Нейнски е хипнотизатор

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.

Илиян с обувки ЦЯЛ МЕТЪР

Илиян с обувки ЦЯЛ МЕТЪР

На холандско приключение е Илиян. Чалгаджията си позволи да се поглези, понеже наскоро пусна нова песен (носи благозвучното заглавие "Пук-пук", ако ви пука). В Страната на лалетата и леката дрога изпълнителят се забавлява на макс. Храни гълъби, разглежда музеи с восъчни фигури. Влезе и в традиционните за Холандия обувки сабо - но му бяха малко

Коцето суперзвезда с Мартина във Венеция

Коцето суперзвезда с Мартина във Венеция

Калки влиза в ролята на Христос Влюбените възбуждат публиката по време на меден месец, хранят гълъби "Любов, романтика, музика, разходки и щастие, огромно щастие! Това са емоциите, които споделяхме с Мартина на своеобразното ни сватбено пътешествие във Венеция", сподели пред "България Днес" музикантът и актьор Костадин Георгиев - Коцето Калки.

Гала много се изложи

Гала много се изложи

Невиждана излагация в ефир спретна водещата Гала. В "На кафе" блондинката възхвалява българката Сашка от Сливница, за която се твърди, че е напуснала НАСА, за да работи в БАН за 200 пъти по-ниска заплата. "Уникална жена! Млада, изключително красива. Човек, посветен на науката", не спира със суперлативите Гала.

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Вдовицата на Бай Миле като на ревю в спецсъда

Вдовицата на Бай Миле като на ревю в спецсъда

Вдовицата на покойния сикаджийски бос Милчо Бонев - Бай Миле Силвия Панагонова овърша спецсъда, където се появи вчера да даде показания срещу Божидар Кузманов и бандата му за наркоразпространение, изнудване и рекет. Желязната лейди в ъндърграунда, както наричат половинката на Бай Миле, дойде с кохорта от 6-7 здравеняци,

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Гущеров III ще живее в лукс

Гущеров III ще живее в лукс

В приказен лукс ще живее бебето на Светлана и Християн Гущерови, научи "България Днес". Първородният син на бизнесмена и бившата плеймейтка ще се роди чак през март догодина, но вече тече трескава подготовка за идването му на бял свят. Богатите му родители са се захванали с ремонта на стаята, като искат нищо да не липсва на малкия юнак.

ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

ММА боецът Георги Валентинов: Щастлив съм, че се отървах от Златка

Тя е вълк в овча кожа, Благо е палячо! Обичах я, но ме предаде грозно Разделих се с нея Подготвяме мегавечер с боеве Един от най-добрите български ММА бойци Георги Валентинов се раздели със Златка Райкова. 25-годишният старозагорец се сгоди за русата фурия през пролетта. Това се случи на сцената в предаването "Като две капки вода".

Софка умори Гринго от секс

Софка умори Гринго от секс

Софи Маринова умори гаджето си Гринго от секс! Това стана ясно от участието на ромската гласовита изпълнителка в столична дискотека в понеделник вечерта. По време на едно от изпълненията си Софито подробно обясни как любимият й не е с нея, защото го е уморила от любовни изпълнения в кревата. Спокойно... Гринго все пак е жив и здрав.

Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

Гангстер плаче за памперс пред Темида

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

Роднините на Вики искат евроразследване

Роднините на Вики искат евроразследване

За международно разследване на убийството на русенската журналистка Виктория Маринова призоваха нейни роднини! Месец след трагедията край брега на Дунав бащата на Вики Георги Маринов агитира във фейсбук да се подписва петицията, която да се изпрати до Европейската комисия. С нея се иска възлагане на независимо разследване на причините и детайлите

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Най-коментирани

Майки заплашват: Ще спрем да раждаме!

Майки заплашват: Ще спрем да раждаме!

Да спрат да раждат деца, масово заплашват майки в социалните мрежи. Причината е идеята да бъде намалено двегодишното платено майчинство, за което настояват работодателите. Правителството вече прати запитване до Брюксел какво да направи по въпроса. Най-вероятно от там ще ни препоръчат да премахнем дългото майчинство,

Владо Карамазов не обича да целува

Владо Карамазов не обича да целува

Владо Карамазов бил изпълнен с истинска досада от сцените в „Откраднат живот“, в които трябвало да се целува с операционната сестра Кая, в чиято роля гледаме Неда Спасова от театър „София“. В гилдията се говори още, че топ актьорът от Народния едва ли не се сърдел на сценаристката Христина Апостолова, която е сред най-близките му приятели,

Роумингът поевтинява още

Роумингът поевтинява още

Роумингът в Европейския съюз отново поевтинява! Евродепутатите гласуваха вчера нови правила за телекомуникациите с цел ограничаване на цените на разговорите в общността. Този път финансовото облекчение засяга обажданията от собствената страна към друга държава от ЕС. В момента подобно позвъняване не се приема за роуминг,

Роднините на Вики искат евроразследване

Роднините на Вики искат евроразследване

За международно разследване на убийството на русенската журналистка Виктория Маринова призоваха нейни роднини! Месец след трагедията край брега на Дунав бащата на Вики Георги Маринов агитира във фейсбук да се подписва петицията, която да се изпрати до Европейската комисия. С нея се иска възлагане на независимо разследване на причините и детайлите

Робот болногледач сглоби българин

Робот болногледач сглоби българин

Роки носи вода и говори по телефона Самобитният български гений ражда невероятни изобретения, някои от които още чакат да влязат в приложение. Едно от последните невероятни постижения е робот болногледач, научи "България Днес". Тенекиеният Роки е роден в гаража на 32-годишния инж. Росен Христов от Шумен.

Гангстер плаче 
за памперс пред Темида

Гангстер плаче за памперс пред Темида

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

Ива Давидова стана генерал със сабя и пистолет

Ива Давидова стана генерал със сабя и пистолет

Облечена в генералска униформа е Ива Давидова в новия си видеоклип, който направи премиера днес в ефира на Фен Фолк ТВ. Песента е патриотичната „Боят настана“ по текст на патриарха на българската литература Иван Вазов. В този проект на талантливата изпълнителка участие вземат музикантите от емблематичната Берковска духова музика,

Лу Григорова СЛУША МУЗИКА БЕЗ СУТИЕН

Лу Григорова СЛУША МУЗИКА БЕЗ СУТИЕН

Луиза Григорова приема музиката съвсем сериозно. Толкова сериозно, че като слуша музика, си маха сутиена. Ляга по гръб на пода (все още е без сутиен), забучва слушалките в ушите и с премрежен погледа позира за снимка. Но не слуша чалга! Не. Слуша "Пинк Флойд". "Те са една от най-любимите ми групи. Мога да ги слушам денонощно и почти го правя.

Благо и Златка се плющят постоянно

Благо и Златка се плющят постоянно

Русата Златка и Благой Георгиев не излизат от спалнята. Плеймейтката и бившият футболист правят секс по 20 пъти седмично, или, иначе казано, по 3 пъти на ден. С това се похвали звездната двойка пред съквартирантите в "Биг брадър". Джизъса и русото изкушение са заедно от септември, а първата крачка към връзката им прави Златито.

Паскалева: Ало, ФБР ли е?!

Паскалева: Ало, ФБР ли е?!

Гледате я - миличка, спокойна... пък вземе, че се обади на ФБР! Ралица Паскалева може всичко! Актрисата от "Откраднат живот" за малко да стане жертва на измама от американски "продуцент". Всичко започва от обява за кастинг, която обещава мегазаплащане по хиляда долара на ден. Ставало дума уж за трафик на хора.

Отркиха трупа на общински служител от Петрич, изчезнал преди 10 дни

Отркиха трупа на общински служител от Петрич, изчезнал преди 10 дни

Огнеборци и полицаи извадиха трупа на издирвания 10 дни общински служител от Петрич Асен Панков, тялото бе намерено в автомобила му, открит от ловци, съобщи struma.com. Тази вечер пожарникарите и полицаите слязоха в пропастта, за да установят дали в колата е тялото на Асен. Касае се за самоубийство, категорични са експертите.

Весела Нейнски е хипнотизатор

Весела Нейнски е хипнотизатор

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.

Вижте най-тежката чалгарка

Вижте най-тежката чалгарка

ДесиСлава строши кантара, певицата удари 90 кила  ДесиСлава е победителка в антикласация за най-тежка фолкаджийка. Певицата, която от няколко години води тежка битка с килограмите, почти превъртя кантара и тежи над 90 килограма, отбелязаха наблюдателни нейни почитатели. Положението й се усложни в последната една година,

Глоба и 2 години изпитателен срок за Джъстин Бийбър за инцидента с яйца

Глоба и 2 години изпитателен срок за Джъстин Бийбър за инцидента с яйца

Популярният канадски поп певец Джъстин Бийбър приключи със споразумение с ищците делото, повдигнато срещу него, за това че е замерял къщата им с яйца, предаде Асошиейтед прес. Според публикуван документ, случаят бил приключил по всички точки, но при това не бяха дадени никакви детайли по договореното, предава БТА.

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Сириец убит по погрешка от хора на ВИС-2

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Сиамските близнаци под ключ в Бургас

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Данъчни и руснак погнаха Ветко

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са

Валери Симеонов: Оставката е мое лично решение

Валери Симеонов: Оставката е мое лично решение

"Повиках ви, за да обява пред вас моето лично решение да подам оставка. Причините са продължаващата медийна кампания, особено през последните 2 дни, която е продължение на кампанията срещу мен, която не поставя само върху мен акцента като личност, а и върху мои съпартийци. Вече ясно си давам сметк, че стаева въпрос за медийна кампания,

Петър Василев: Пихме вино по $169

Петър Василев: Пихме вино по $169

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

Тежка болест спъва екстрадицията на Очите

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.