Бина Харалампиева, шеф на МГТ "Зад канала": Малин Кръстев избра нашата трупа

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Бина Харалампиева, шеф на МГТ "Зад канала": Малин Кръстев избра нашата трупа

Геро е в пика на собствения си талант

Коя е тя

Бина Харалампиева е магистър по режисура за драматичен театър. Работила е в театрите в Смолян, Габрово, Ловеч, Димитровград, Враца. Директор на Врачанския драматичен театър от 1992 до 1995 г. Начело на МГТ "Зад канала" е от 1995 г. Постановките на Бина Харалампиева са награждавани на престижни театрални форуми в България и са играни в Македония, Чехия, Румъния, Израел, Австрия и Германия. В събота след премиерата на спектакъла "Зимата на нашето недоволство", в който е режисьор, Бина бе наградена с най-високото отличие от Министерството на културата - "Златен век" с огърлие.

- Г-жо Харалампиева, получихте най-високото отличие на министерството. Радва ли ви този факт?

- Разбира се. Всяка награда носи радост, признание. Как да не съм щастлива?

- Кога ви грабна магията на театъра?

- Нямам спомен за съзнателно време, в което исках да стана режисьор. Помня, че танцувах, исках да съм артистка някъде 12-годишна, после чух думата "режисьор" и много исках да стана такава, без дори да съм била наясно какво означава думата (смее се). Но винаги съм си мечтала да се споделям, публиката е моят Господ. Защото нищо от онова, което правя, няма смисъл, ако не го покажеш на някой, на хората. Но, да, наясно съм, че не всяка тема, която мен ме вълнува, интересува широка група от хора. Но днешният ни театър се занимава и с това - и с вкусовете на малцинството, и на мнозинството, което е прекрасно. Та на въпроса ви - това, което научих след години за режисьорската професия, е, че тя е вид общуване. Да можеш да говориш, да внушаваш доверие у целия екип и накрая в публиката.

- Имало ли е моменти, когато не сте била разбирана?

- Разбира се. Често ми се случваше на млади години. Аз си имам книги, които ме "чистят", така да се каже, когато имам някакъв вътрешен проблем и ми е трудно да го разреша "от раз". И това се е повтаряло години наред. Едни от тези книги са на Толстой и на Стендал.

- Какво ви подтикна да направите "Зимата на нашето недоволство" от Стайнбек?

- 20-годишен е подтикът ми. Когато той пише този роман, го вълнуват всичките проблеми, които са тъждествени и у нас в момента. И не само въпросът до "вълчия" капитализъм се засяга в него, но и в начина, по който се решават проблемите в една държава. Напоследък забелязвам, че много от качествените хора у нас не пожелаха да платят цената, за да станат успешни и богати. Това ме провокира да направя пиесата. Голяма част от българската интелигенция прави точно това.

- А вие платихте ли тази цена?

- Смея да кажа, че никога не бих я платила, защото има начини, които да те направят значим и без непременно да "преминеш" границата. Има начини да не се откажеш от идеалите и принципите си. Това се случва в моята пиеса - Итън, главният герой, си живее един нормален живот, в който се чувства добре, но всички около него започват да му обясняват как трябва да преследва успеха на всяка цена - жена му, децата, приятелите... А той не е готов да стане корумпиран, да бъде лош...

- С какво Асен Блатечки ви спечели за тази роля?

- Той излъчва особена вътрешна хармония, светъл човек е. И е попадал в тези страсти. Дори когато говорихме, разбрах, че Стайнбек е от любимите му писатели. Ще видите един различен Асен. Всъщност Блатечки е точно типът човек, който носи едно особено спокойно очарование, не е тип "човек амбиция", което го прави много подходящ точно за образа на Итън. Питат ме постоянно - защо харесваш този роман? Защото през годините наблюдавах много хора, които минаха някак "настрани от магистралата", прекрасни хора, които останаха незабелязани. Това бяха хора, които, както казах, не пожелаха да платят безумната цена да станат популярни, да се движат под прожекторите. И Юрий Дачев, с когото от години работя, намери "ключа" да направи тази пиеса не монолногична, каквато бе тя в първоначалния й вид, а различна.

- Стайнбек, който е носител на Нобелова награда, е бил критикуван, че повтаря настроенията от "Гроздовете на гнева" в "Зимата на нашето недоволство", така ли е?

- В някакъв смисъл да, но знаете ли, в това, което нашата пиеса предлага, защото ние правим този спектакъл в България и той има промяна, търсим отговорите в нашия живот, в нашата действителност. Гледната точка е на един човек, който тръгва по път, който не му е по сърцето и през цялото време се убеждава колко му е трудно да стигне до края.

- Това е нещо като "Приказка за стълбата"?

- Така може би прилича, но това е една тема, която немалко от хората на духа през годините са се занимавали с нея. Отговорът, който аз получих за себе си, няма да кажа на глас. Не съм готова.

- Малин Кръстев също ще видим в пиесата.

- Ооо, да. Много съм щастлива да ви съобщя, че той сам пожела да дойде в нашата трупа. Дойде един ден и каза: "Искам да дойда в този театър". Аз преспах една нощ, пренаредих картите и казах - "Идвай". Имаме и трима прекрасни млади хора, които също са част от трупата.

- И Малин, и Геро напуснаха Младежкия театър, за да играят при вас, как си обяснявате?

- Ами как? В Геро, с когото работя вече няколко постановки - открих много страни от актьорския му талант, който не бяха известни досега на публиката. Това тръгва от "Господин Балкански", преминава през "Швейк", "Сирано дьо Бержерак", "Бел Ами", "Двама на люлката", "Ромул Велики"... Той е великолепен актьор и в момента е в пика на собствения си талант, в най-високата точка и е много добре да може да се използва всичко, на което е способен.

- Как се отнасяте към политическия театър, г-жо Харалампиева?

- Имаше време, когато се дразнех, че политици използват думата "театър" от трибуната. Имаше и ситуации, в които толкова смятах, че оскверняват думата, че не мога да изразя какво точно чувствах, но ме беше яд. После си казах, че изкуството да говориш, да внушаваш, да се качваш на сцена, тази професия е толкова висока, че не може аматьори да се опитват да я практикуват. Сега съм доста по-примирена.

- Винаги сте твърдели, че не сме на дъното, защо?

- Мисля, че все пак държавата ни постигна много. Първо, защото минаваме по път, който е абсолютно неотъпкан, никой не е минавал по него. Много страни минаха от капитализъм към социализъм, а обратното почти никой не го е правил. Ние си търсим пътя като всяка една от другите страни, а всяка една има вече абсолютно свои отличаващи разлики. Както навремето различен вид социализъм се построи в различните соцдържави, така и различен вид нова обществена структура се строи сега в момента. Онова, от което ние тръгваме, е различно. Освен това мисля, че на нас ни трябва ум, далновидност и най-вече да си даваме сметка, че хората са различни. Ние постоянно говорим за политиците като че са един общ човек - хора с едно общо тяло, една обща глава, а това са напълно различни хора. Ако ние не започнем да оценяваме постъпките на всеки един от хората в нашата държава според неговите индивидуални качества, според неговите плюсове и минуси, ние непрекъснато ще имаме една такава замазана, обща емоционална картина на отричане или на възпяване на онова, което се случва. И вечно ще бъдем някакви фенове на футболни отбори вместо хора, които избират абсолютно прагматично с ума си кое е доброто за тях в момента. Не можем да очакваме успех от една отглеждана в депресия нация. Успехът се носи от човека, който се отглежда с любов. На който му казваш: "Ти си умен, ти си прекрасен, ти можеш, ти сега ще постигнеш това". Ако говориш на един човек така и той има качества, ще вярва и ще постигне повече от онова, което предварително е заложено в него. Така е и с нациите.

- Това ли изходът и за нашия народ?

- Да, и убеждението, че няма нищо да стане бързо и че най-голямата част от собствения ни живот е наше дело и на никой друг.

Криско по стъпките на Гери-Никол

Криско по стъпките на Гери-Никол

Малко преди концерта си с Разградската филхармония рапърът Криско обяви друга интересна изява. Той ще весели студенти в чалга дискотеката на Константин в Студентски град. Младежите ще подгреят първо с фолктанци, а в малките часове на нощта, Криско ще ги забавлява със своите хитове. Досега певецът не е имал изяви във фолкдискотеки за разлика от

Любо Киров вика „Здрасти!“ на Бог

Любо Киров вика „Здрасти!“ на Бог

По време на концерта си в Античния театър в Пловдив преди няколко месеца певецът Любо Киров сподели с феновете си, че разговаря с Бог. Изпълнителят е напълно сериозен в думите си. "Разговарям с Бог така, както бих разговарял с баща си. Започвам със "Здрасти, знам че знаеш как съм, но ако има нещо ново, винаги можеш да ми го покажеш...".

Момчето до Филева остава невидимо

Момчето до Филева остава невидимо

Михаела Филева, която напълни зала 1 на НДК на първия си самостоятелен концерт, не показа новото си гадже пред камерите. От сцената тя специално благодари на "момчето до мен", както и на цялото си семейство за разбирането, което те проявяват към прекомерната й заетост. Освен с подготовката на концерта красавицата е заета и с участието си в шоуто

Изключителният Владо Пенев:
Разделям се с брадата, лепят ми изкуствена

Изключителният Владо Пенев: Разделям се с брадата, лепят ми изкуствена

Имахме страшна любовна сцена с Янина Кашева! И в "Откраднат живот" се обичаме "Имахме страшна любовна сцена с Янина Кашева като бивши гаджета. Аз бях Ейлерт Льовборг, появявах се от нищото - романтичен и буен с едни дълги коси. А Янина и Чочо Попйорданов, светла му памет, играеха съпрузи. Докато снимам сега с нея в "Откраднат живот",

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Дядо Сашо Диков:
Тайна е моят подарък за внучето!

Дядо Сашо Диков: Тайна е моят подарък за внучето!

Родата на мъжа й от Перник иде с тлъсти армагани "Няма по-щастлив човек от мен! Но, разбира се, това, което ще подаря на бебето Александър, ще е тайна от медиите. Това са лични неща". Така успелият журналист Сашо Диков се зарадва на новината, че е станал дядо на момченцето Александър. "Горд съм, че са кръстили бебето на мен. Имам зет като мед.

Стържито издал "ало колегите" Бобито и Рогото

Стържито издал "ало колегите" Бобито и Рогото

Започва национална кампания срещу телефонните измами Предателство от "колега" е помогнало за разбиването на най-мощната банда за ало измами у нас, научи "България Днес". При проведената в четвъртък мащабна акция на ГДБОП специализираната прокуратура и румънски ченгета бяха заловени над 33 човека. Петима от мургавите бандити са арестувани в Горна

Куршуми за бащата на Виктор Крум

Куршуми за бащата на Виктор Крум

Миленко от Земунския клан сочен за убиец. Дълг или наркотици са причина за разстрела на Румен Яневски Актьорът Стан Яневски е само на 18 години, когато чува най-ужасяващата новина в живота си. Баща му Румен Яневски е направен на решето с два автомата "Калашников". Покушението е извършено показно - на столичен булевард малко след 22 часа в една

Хесе праща бившата в килия

Хесе праща бившата в килия

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Средният Маргин застроява Слънчака

Средният Маргин застроява Слънчака

Мащабно застрояване в Слънчев бряг стартира фирма, свързана с братя Маргини, показа проверка на "България Днес". Основен двигател на грандиозния проект е третият член на митичната сикаджийска фамилия - Димитър Маринов-Макарона. За разлика от страховитите си братя - големия Красимир и най-малкия Николай,

Най-старата монахиня у нас докосва век

Най-старата монахиня у нас докосва век

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни

Стегнато дупе вади Стаматова

Стегнато дупе вади Стаматова

Най-секси тенисистката Юлия Стаматова показа страхотно стегнато дупе. Бившата половинка на футболиста от "Лудогорец" Абел Анисе не излиза от форма. Юлето се снима по тренировъчен клин, а на задните й части завидяха дори най-запалените фитнес маниачки. Преди няколко дни родната ни тенисистка отпадна още във втория кръг от турнира в турския курорт

Майката на Тита заплашвала служителка на НОИ

Майката на Тита заплашвала служителка на НОИ

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Президентът неотлъчно до тъщата на наградите "Стоян Камбарев" "Благодаря на фондацията и на Деси Тенекеджиева, че ме запозна с този прекрасен човек и баща. Пожелавам успех на номинираните." С тези думи Деси Плевнелиева връчи награда заедно със съпруга си - президента Росен Плевнелиев, на режисьора Петър Денчев.

Турският Брад Пит - Къванч Татлъту, идва със световния хит "Сблъсък"

Турският Брад Пит - Къванч Татлъту, идва със световния хит "Сблъсък"

Нова порция турски сериали по Би Ти Ви   Турската вълна, която заля българските телевизии, няма да отмине. Би Ти Ви е купила два нови сериала, произведени в южната ни съседка. Единият от тях ще започне излъчването си веднага след като приключи сагата "Майка". "Сблъсък", чиято премиера в Турция се състоя през ноември миналата година,

Най-коментирани

Родни мафиоти искат папата да им целува краката

Родни мафиоти искат папата да им целува краката

Франциск няма да влиза в затвора по време на посещението си у нас Папа Франциск да измие и целуне краката и на 12 български мафиоти. Това желание идва от родни бандити с богато криминално досие. Криминалните типове недоволстват от новината, че главата на Римокатолическата църква няма да влезе в наш затвор при посещението си от 5 до 7 май и

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Крайни националисти от цяла Европа с щаб у нас

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Деси Плевнелиева: Росен е прекрасен човек и баща!

Президентът неотлъчно до тъщата на наградите "Стоян Камбарев" "Благодаря на фондацията и на Деси Тенекеджиева, че ме запозна с този прекрасен човек и баща. Пожелавам успех на номинираните." С тези думи Деси Плевнелиева връчи награда заедно със съпруга си - президента Росен Плевнелиев, на режисьора Петър Денчев.

Никита: Имам голи снимки

Никита: Имам голи снимки

Скандалната участничка в последния "ВИП брадър" Никита Джонсън разкри, че пази свои голи снимки на телефона си. Тя скочи на всички момичета, които си качват разголени снимки и така си търсят мъже в интернет. "В телефона имам бая полуголи снимки, мога ли да ги кача в Инстаграм? Че ми омръзна да си плащам за обедите, дрешките и джунджурийките...

Хесе праща бившата в килия

Хесе праща бившата в килия

Бившият нападател на "Реал" (Мадрид) и "Пари Сен Жермен" Хесе Родригес е безмилостен към бившата си половинка Аура Руис. Той иска да прати сексбомбата в затвора. "Подаде жалба за обиди и клевети - разкри знойната красавица. - Преди няколко дни ми казаха, че ще отидем на съд. Той ме съди за едно евро и от три до пет години затвор.

Мариан Вълев: Жените проституират

Мариан Вълев: Жените проституират

"80% от жените на възраст от 18 до 40 години проституират! 40% от тях проституират адекватно, осъзнато. Те нямат никакъв проблем да преспят с някой и да вземат някакви пари". С този социологически анализ избухна режисьорът Мариан Вълев. Според него почти всяка млада българка има цел не да учи и работи, а да си намери богат мъж.

Майката на Тита заплашвала служителка на НОИ

Майката на Тита заплашвала служителка на НОИ

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Адриана Тюркмен събира 9 бона за помияри

Адриана Тюркмен събира 9 бона за помияри

Щерката на Фатик - Адриана Тюркмен, заедно с приятелки и ученици от Американския колеж в София организираха благотворително ревю в полза на организацията за бездомни кучета Stray Angels. 9 бона бяха събрани за животните. В ревюто в "Дъ уан" участваха Адриана Тюркмен, близначките Анабел и Анджелика Ингълс и много други.

Лесбийки в кънките ще се женят

Лесбийки в кънките ще се женят

Две от най-популярните кънкобегачки в Холандия ще се женят! Става въпрос за Ирен Вюст и нейната съотборничка от националния отбор Летисия де Йонг. Не е тайна, че момичетата имат любовна връзка. Двете са заедно от 2017 година. Вюст сама се похвали с щастливата новина. Тя направила романтичното предложение по време на последния ден от ваканцията им

Слави намери новата Крисия

Слави намери новата Крисия

8-годишната блъснала Дългия в главата Елена става любимка на Трифонов, той иска да прави шоу за таланти 8-годишната Елена Василева от Асеновград е новото голямо откритие на Слави Трифонов. Момичето е една от участничките "Нова звезда", а след последното си изпълнение на песента "Кой уши байрака" се превърна във фаворитка за победата.

Майката на Тита заплашвала служителка на НОИ

Майката на Тита заплашвала служителка на НОИ

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

БАНДАЛОВСКИ НЕ СЪБИРА РАЗДЕЛНО БОКЛУК

БАНДАЛОВСКИ НЕ СЪБИРА РАЗДЕЛНО БОКЛУК

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Ето'О на съд

Ето'О на съд

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ПОБЕЛЯВА

ТРАЙЧО ТРАЙКОВ ПОБЕЛЯВА

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.

От три държави следят Костов

От три държави следят Костов

Отбори от три държави следят голмайстора на "Левски" и Първа лига Станислав Костов, научи "България Днес". Свои емисари за нападателя в последните срещи на "сините" са пращали тимове от Турция, Полша и Холандия. Те бяха на трибуните и по време на дербито с ЦСКА-София в събота. Костов игра силно в мача, като бе близо до гола през второто полувреме.

Стегнато дупе вади Стаматова

Стегнато дупе вади Стаматова

Най-секси тенисистката Юлия Стаматова показа страхотно стегнато дупе. Бившата половинка на футболиста от "Лудогорец" Абел Анисе не излиза от форма. Юлето се снима по тренировъчен клин, а на задните й части завидяха дори най-запалените фитнес маниачки. Преди няколко дни родната ни тенисистка отпадна още във втория кръг от турнира в турския курорт

Десподов дундурка бебе

Десподов дундурка бебе

Нападателят на българския национален отбор и на италианския "Каляри" Кирил Десподов храни бебе. Талантливият футболист все още не е станал баща, но тренира за тази роля. Вероятно малчуганът е приятелска рожба, а Деспо реши да опита какво е да си татко. Футболист №1 за 2018 година е щастливо обвързан с щерката на Цветелина Бориславова - Веселина.

Лесбийки в кънките ще се женят

Лесбийки в кънките ще се женят

Две от най-популярните кънкобегачки в Холандия ще се женят! Става въпрос за Ирен Вюст и нейната съотборничка от националния отбор Летисия де Йонг. Не е тайна, че момичетата имат любовна връзка. Двете са заедно от 2017 година. Вюст сама се похвали с щастливата новина. Тя направила романтичното предложение по време на последния ден от ваканцията им

Дилета празнува за "Юве"

Дилета празнува за "Юве"

Една от най-сексапилните спортни журналистки Дилeтa Лeoтa не скри радостта си от осмата поредна титла на "Ювентус". Италианката отрази на живо победата с 2:1 над "Фиорентина", която и на практика донесе поредно скудето за "старата госпожа". "Прекрасно!", избухна Дилета и се снима край терена на "Алианц Стейдиъм" в Торино.

Черишев е аут

Черишев е аут

Руският полузащитник на "Валенсия" Денис Черишев, може да не играе до края на сезона. Той получи разтежение на дясното коляно при победата на "Валенсия" с 2:1 над "Бетис" като гост в неделя. 28-годишният руснак премина обстойни медицински прегледи вчера, които да покажат дали става въпрос наистина за разтежение, или за скъсване на връзки,