Бина Харалампиева, шеф на МГТ "Зад канала": Малин Кръстев избра нашата трупа

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Бина Харалампиева, шеф на МГТ "Зад канала": Малин Кръстев избра нашата трупа

Геро е в пика на собствения си талант

Коя е тя

Бина Харалампиева е магистър по режисура за драматичен театър. Работила е в театрите в Смолян, Габрово, Ловеч, Димитровград, Враца. Директор на Врачанския драматичен театър от 1992 до 1995 г. Начело на МГТ "Зад канала" е от 1995 г. Постановките на Бина Харалампиева са награждавани на престижни театрални форуми в България и са играни в Македония, Чехия, Румъния, Израел, Австрия и Германия. В събота след премиерата на спектакъла "Зимата на нашето недоволство", в който е режисьор, Бина бе наградена с най-високото отличие от Министерството на културата - "Златен век" с огърлие.

- Г-жо Харалампиева, получихте най-високото отличие на министерството. Радва ли ви този факт?

- Разбира се. Всяка награда носи радост, признание. Как да не съм щастлива?

- Кога ви грабна магията на театъра?

- Нямам спомен за съзнателно време, в което исках да стана режисьор. Помня, че танцувах, исках да съм артистка някъде 12-годишна, после чух думата "режисьор" и много исках да стана такава, без дори да съм била наясно какво означава думата (смее се). Но винаги съм си мечтала да се споделям, публиката е моят Господ. Защото нищо от онова, което правя, няма смисъл, ако не го покажеш на някой, на хората. Но, да, наясно съм, че не всяка тема, която мен ме вълнува, интересува широка група от хора. Но днешният ни театър се занимава и с това - и с вкусовете на малцинството, и на мнозинството, което е прекрасно. Та на въпроса ви - това, което научих след години за режисьорската професия, е, че тя е вид общуване. Да можеш да говориш, да внушаваш доверие у целия екип и накрая в публиката.

- Имало ли е моменти, когато не сте била разбирана?

- Разбира се. Често ми се случваше на млади години. Аз си имам книги, които ме "чистят", така да се каже, когато имам някакъв вътрешен проблем и ми е трудно да го разреша "от раз". И това се е повтаряло години наред. Едни от тези книги са на Толстой и на Стендал.

- Какво ви подтикна да направите "Зимата на нашето недоволство" от Стайнбек?

- 20-годишен е подтикът ми. Когато той пише този роман, го вълнуват всичките проблеми, които са тъждествени и у нас в момента. И не само въпросът до "вълчия" капитализъм се засяга в него, но и в начина, по който се решават проблемите в една държава. Напоследък забелязвам, че много от качествените хора у нас не пожелаха да платят цената, за да станат успешни и богати. Това ме провокира да направя пиесата. Голяма част от българската интелигенция прави точно това.

- А вие платихте ли тази цена?

- Смея да кажа, че никога не бих я платила, защото има начини, които да те направят значим и без непременно да "преминеш" границата. Има начини да не се откажеш от идеалите и принципите си. Това се случва в моята пиеса - Итън, главният герой, си живее един нормален живот, в който се чувства добре, но всички около него започват да му обясняват как трябва да преследва успеха на всяка цена - жена му, децата, приятелите... А той не е готов да стане корумпиран, да бъде лош...

- С какво Асен Блатечки ви спечели за тази роля?

- Той излъчва особена вътрешна хармония, светъл човек е. И е попадал в тези страсти. Дори когато говорихме, разбрах, че Стайнбек е от любимите му писатели. Ще видите един различен Асен. Всъщност Блатечки е точно типът човек, който носи едно особено спокойно очарование, не е тип "човек амбиция", което го прави много подходящ точно за образа на Итън. Питат ме постоянно - защо харесваш този роман? Защото през годините наблюдавах много хора, които минаха някак "настрани от магистралата", прекрасни хора, които останаха незабелязани. Това бяха хора, които, както казах, не пожелаха да платят безумната цена да станат популярни, да се движат под прожекторите. И Юрий Дачев, с когото от години работя, намери "ключа" да направи тази пиеса не монолногична, каквато бе тя в първоначалния й вид, а различна.

- Стайнбек, който е носител на Нобелова награда, е бил критикуван, че повтаря настроенията от "Гроздовете на гнева" в "Зимата на нашето недоволство", така ли е?

- В някакъв смисъл да, но знаете ли, в това, което нашата пиеса предлага, защото ние правим този спектакъл в България и той има промяна, търсим отговорите в нашия живот, в нашата действителност. Гледната точка е на един човек, който тръгва по път, който не му е по сърцето и през цялото време се убеждава колко му е трудно да стигне до края.

- Това е нещо като "Приказка за стълбата"?

- Така може би прилича, но това е една тема, която немалко от хората на духа през годините са се занимавали с нея. Отговорът, който аз получих за себе си, няма да кажа на глас. Не съм готова.

- Малин Кръстев също ще видим в пиесата.

- Ооо, да. Много съм щастлива да ви съобщя, че той сам пожела да дойде в нашата трупа. Дойде един ден и каза: "Искам да дойда в този театър". Аз преспах една нощ, пренаредих картите и казах - "Идвай". Имаме и трима прекрасни млади хора, които също са част от трупата.

- И Малин, и Геро напуснаха Младежкия театър, за да играят при вас, как си обяснявате?

- Ами как? В Геро, с когото работя вече няколко постановки - открих много страни от актьорския му талант, който не бяха известни досега на публиката. Това тръгва от "Господин Балкански", преминава през "Швейк", "Сирано дьо Бержерак", "Бел Ами", "Двама на люлката", "Ромул Велики"... Той е великолепен актьор и в момента е в пика на собствения си талант, в най-високата точка и е много добре да може да се използва всичко, на което е способен.

- Как се отнасяте към политическия театър, г-жо Харалампиева?

- Имаше време, когато се дразнех, че политици използват думата "театър" от трибуната. Имаше и ситуации, в които толкова смятах, че оскверняват думата, че не мога да изразя какво точно чувствах, но ме беше яд. После си казах, че изкуството да говориш, да внушаваш, да се качваш на сцена, тази професия е толкова висока, че не може аматьори да се опитват да я практикуват. Сега съм доста по-примирена.

- Винаги сте твърдели, че не сме на дъното, защо?

- Мисля, че все пак държавата ни постигна много. Първо, защото минаваме по път, който е абсолютно неотъпкан, никой не е минавал по него. Много страни минаха от капитализъм към социализъм, а обратното почти никой не го е правил. Ние си търсим пътя като всяка една от другите страни, а всяка една има вече абсолютно свои отличаващи разлики. Както навремето различен вид социализъм се построи в различните соцдържави, така и различен вид нова обществена структура се строи сега в момента. Онова, от което ние тръгваме, е различно. Освен това мисля, че на нас ни трябва ум, далновидност и най-вече да си даваме сметка, че хората са различни. Ние постоянно говорим за политиците като че са един общ човек - хора с едно общо тяло, една обща глава, а това са напълно различни хора. Ако ние не започнем да оценяваме постъпките на всеки един от хората в нашата държава според неговите индивидуални качества, според неговите плюсове и минуси, ние непрекъснато ще имаме една такава замазана, обща емоционална картина на отричане или на възпяване на онова, което се случва. И вечно ще бъдем някакви фенове на футболни отбори вместо хора, които избират абсолютно прагматично с ума си кое е доброто за тях в момента. Не можем да очакваме успех от една отглеждана в депресия нация. Успехът се носи от човека, който се отглежда с любов. На който му казваш: "Ти си умен, ти си прекрасен, ти можеш, ти сега ще постигнеш това". Ако говориш на един човек така и той има качества, ще вярва и ще постигне повече от онова, което предварително е заложено в него. Така е и с нациите.

- Това ли изходът и за нашия народ?

- Да, и убеждението, че няма нищо да стане бързо и че най-голямата част от собствения ни живот е наше дело и на никой друг.

Сървайвърът Марчо Марков пусна лимитирана серия тениски

Сървайвърът Марчо Марков пусна лимитирана серия тениски

Най-добрият фитнес треньор в България – Марчо Марков, пусна лимитирана серия тениски със своя лик. Тениските са черни с щампа, създадена от авторска рисунка. Тя е дело на момче, което е част от груповите тренировки по кикбокс и муай тай, които Марчо Марков води в Pulse Fitness & Spa Bulgaria. Идеята се зародила по време на миналогодишния лагер на

Риалити звезда с любимец на разходка

Риалити звезда с любимец на разходка

Риалити звездата Катя от "Игри на волята" се посвети на домашния си любимец. Красавицата излиза по домашни дрехи, за да задоволи нуждите на кучето си, като през цялото време говори по телефона. След като прави няколко бързи кръгчета около жилището си, Катето се прибира у дома. СНИМКИ: България

Мастършеф се изолира от света със слушалки

Мастършеф се изолира от света със слушалки

Със слушалки, за да не чува градските шумове, и бодра крачка последният победител в "Мастършеф" Ивайло Спасов кръстосва столичните улици. Майстор кулинарят не беше с маска на открито, шапката му беше накривена на една страна и изглеждаше като спокоен и щастлив човек. Снимки: България

Бухалчета пазят Дънди от зараза (Снимки)

Бухалчета пазят Дънди от зараза (Снимки)

Ексцентричният ководещ на "Папараци" Даниел Пеев-Дънди е нестандартен дори в спазването на противоепидемичните мерки, видяха топпапараците на "България Днес". Нахлузил пембен шал с щамповани бухалчета вместо маска, Дънди напазарува храна за вкъщи и се метна на возилото си, където, сваляйки протекцията, запали лакомо цигара

Най-четени

Поппандов СКОЧИ на Гери Дончева

Поппандов СКОЧИ на Гери Дончева

И моделките са на първа линия, смее се Георги Мамалев Актьорът възмутен как манекенката може да се ваксинира, а не някой учител или медик Павел Поппандов скочи на Гери Дончева! Актьорът недоумява как моделката се е ваксинирала срещу COVID-19 преди редица лекари, учители и хора в рисковата група. Както е известно

Александра Сърчаджиева: Не е странно да сме на една сцена с Руслан Мъйнов

Александра Сърчаджиева: Не е странно да сме на една сцена с Руслан Мъйнов

Никога не си правя равносметки, не пиша дълбоко сърцераздирателни неща. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ актрисата и водеща Александра Сърчаджиева. Тя беше и водеща на новогодишната програма на БНТ, която се оказа най-гледаната. "Обадиха ми се и хора от чужбина. Това се оказа много хубава и достойна програма

Искат Гани без бански в басейна

Искат Гани без бански в басейна

"Имате много поздрави от нас четиримата! Ние ви чакаме в 40-градусовия басейн за нощно къпане, но ви предупреждавам, че един от мъжете си загуби банския в басейна!", забавлява се Джулиана Гани. "Не можеше ли ти да си изгубиш банските?!", ядосва се мъжката половина от фенове й. В момента силиконовата риалити звезда е в едно от най-красивите места у

Жената на Сашо Кадиев загуби брат си

Жената на Сашо Кадиев загуби брат си

Половинката на актьора и водещ на "Преди обед" Сашо Кадиев - салса танцьорката Таня Тончева, погреба брат си дни преди Коледа. Петър починал от COVID, а бил с година по-малък от сестра си. Заради тежката загуба Таня е много тъжна и изобщо не пожела да отбележи коледно-новогодишните празници. Поклонението на брат й бе в Пловдив

Лияна с кайсийки без сутиен

Лияна с кайсийки без сутиен

Казват, че най-добрия начин да привлечеш хорското внимание към думите си е да ги илюстрираш с чифт напращели женски гърди без сутиен. Всъщност никой не го казва точно това, но пък Лияна спазва това правило и отново разбива фантазиите с нов фотос, на който е оскъдно облечена и държи плодове в ръка - връща кайсиите на мода

Забраниха на Златка да е балерина

Забраниха на Златка да е балерина

Не намира търсения отклик у феновете си Черната Златка с последната си фотосесия, която я представя като балерина по време на тренировка. "Злати, нищо лично - харесвам те, ама това не е правилно. Падьоми, колена, гръб. Има още много да потренираш, да не кажа, че на тази възраст е невъзможно. Не се обиждай

Кейт Мидълтън на 39 г. (Галерия)

Кейт Мидълтън на 39 г. (Галерия)

Кейт Мидълтън днес навършва 39 години. Тя е бъдещата британска кралица, когато съпругът й принц Уилям наследи трона от баба си Елизабет Втора и баща си принц Чарлз. Нарича се Катрин Кеймбриджка (Catherine, Duchess of Cambridge),  но рождено й име е Катрин Елизабет Мидълтън (Catherine Elizabeth Middleton). Известна е като Кейт Мидълтън

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ако се кандидатира, Румен Радев ще спечели втори мандат, казва гадателят Визитка: Божидар Караджов е единственият българин, вписан в елитната класация на най-известните пророци в света. В началото на 2015 г. предсказа трагедията с авиокатастрофата над Френските Алпи. Провидя страшния пожар във влака по линията София - Кардам. В началото на 2014 г

Почина спасителката на Терез и Масуд

Почина спасителката на Терез и Масуд

Издъхна спасителката на лъвчетата Терез и Масуд - Марина Георгиева. Навръх Нова година тя получава инсулт, а освен това се бореше и с тежко онкологично заболяване. През последните дни имаше кампания за набиране на средства за нейното лечение, но тя така и не дочака помощта. Марина успя да се пребори лъвчетата да напуснат ужасните условия в

Лотарията фалира

Лотарията фалира

Компанията "Ню геймс", чрез която оперираше "Национална лотария" на Васил Божков, официално е обявена във фалит с решение на Търговското отделение на Софийския градски съд. Това показва проверката на "България Днес". Решението е по дело за искане за обявяване на несъстоятелност на компанията, заведено от Станимир Димитров

Най-коментирани

Рогоносец убива палавата си булка и тъщата

Рогоносец убива палавата си булка и тъщата

Заради изневери и тормоз кротък железничар става килър Баба с дойна крава спасява от глад детето на двойния убиец от Любимец Невярна жена и нейната майка са очистени от съпруга на палавата булка по различно време в двата края на България - в Любимец и добричкото село Раковски. За двойното убийството железничарят Благой Ставрев получава 19 години

Джеки пребори рака

Джеки пребори рака

Димитров със страхотна вест пред "България Днес" След година лечение във Франция отново се прибра у дома Легендата на българския футбол Георги Димитров-Джеки успя да пребори коварното заболяване, от което се лекуваше в последната година. В четвъртък той отпразнува своя 62-ри рожден ден. А най-големият му подарък е, че отново си е у дома

Никол Шерцингер пак се показа по бански (Снимки)

Никол Шерцингер пак се показа по бански (Снимки)

Никол Шерцингер отново развълнува феновете си с нова доза снимки по бански. Певицата публикува кадри от плажа в инстаграм. Заедно с нея е и половинката й – бившият ръгбист Том

Парализирана твори чудеса с ръцете си

Парализирана твори чудеса с ръцете си

Чудесен пример за силата на човешкия дух  Младата жена не може да се движи от 13 години, но не се предава и изработва мартеници  "Една сутрин се събудих и си казах, че трябва да живея. Дори да се усмихвам насила, но да го правя. И да се радвам на близките си. Преди 4 години започнах да изработвам различни неща, едно от които - голямата ми страст

Сурва: Идва краят на лошите дни!

Сурва: Идва краят на лошите дни!

"Така е било и така ще бъде." С тези думи сурвакарите от пернишкото село Кралев дол се събират на уреченото място, за да пропъдят злите сили със страшни маски и грохота на тежки звънци. Тази година организацията на шествието е различна заради пандемията. Но както винаги страстта кипи под маските на всеки от сурвакарите

Африканската чума пак убива

Африканската чума пак убива

Последните случаи са от Хасковско  В горите има трупове на глигани, алармират ловци  Африканската чума пак убива! Бум на заразени глигани е регистриран в първите две седмица на новата година. Последните случаи - общо 16, са регистрирани в Хасковско, където ситуацията е най-тревожна. Вторични случаи на заразата са констатирани още в областите

Саня Борисова отмята задачи

Саня Борисова отмята задачи

Шопинг, тренировки, шофиране - всекидневието на Саня Борисова е много натоварено, видя "България Днес". Чаровната актриса си върши всичките задачи напълно сама и се справя повече от отлично. Дори успява да си намери място за паркиране, което в София е сериозно предизвикателство. Снимки: "България

Ваксината рискова за Преслава и Алисия

Ваксината рискова за Преслава и Алисия

Дами с филъри в лицето да не се инжектират с "Модерна", съветва експерт  Жени с разкрасителни процедури на лицето (инжектиране на филъри) да се въздържат от поставянето на ваксината на "Модерна". Това съветва проф. Илко Гетов, който е член на Европейската агенция за лекарствата, като се позовава на информацията към продукта

Свободомислещ роман

Свободомислещ роман

"Опит за екстаз" (ИК "Сиела") от приятеля на Георги Марков Димитър Бочев ни предлага няколко многопластови истории, които се развиват паралелно една с друга. Свободомислещ и наситен с ярки образи, романът на един от последните истински дисиденти може да се види на някой прекалено сложен за четене, но когато превъзмогнат първоначалната си лека

Джакпотът в „6 от 49“ стремително продължава пътя си нагоре

Джакпотът в „6 от 49“ стремително продължава пътя си нагоре

Радостите за почитателите на Спорт тото продължават и с новини за сензационни печалби, които се натрупаха в числовите игри за неделния тираж на 17 януари. Със своите 7 400 000 лева прогнозният джакпот в играта „6 от 49“ се нарежда на четвърто място в топ пет на най-големите джакпоти в близо 64-годишната история на Българския спортен тотализатор

Саня Борисова отмята задачи

Саня Борисова отмята задачи

Шопинг, тренировки, шофиране - всекидневието на Саня Борисова е много натоварено, видя "България Днес". Чаровната актриса си върши всичките задачи напълно сама и се справя повече от отлично. Дори успява да си намери място за паркиране, което в София е сериозно предизвикателство. Снимки: "България

Трима отказали да водят националния

Трима отказали да водят националния

Трима специалисти са отказали да водят националния отбор преди избора на Ясен Петров, научи "България Днес". Това са Николай Киров, Илиан Илиев и Александър Димитров. Те били поканени последователно за селекционер от вицепрезидента на БФС и отговорник за националните отбори Емил Костадинов. И тримата отклонили предложенията

552 новозаразени с коронавирус в България, 6,2% от тестваните, 5660 излекувани

552 новозаразени с коронавирус в България, 6,2% от тестваните, 5660 излекувани

552, със 17 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 8850 теста, от които 5735 са PCR, а 3115 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 6,2% от пробите са положителни

"Лудогорец" иска Меса

"Лудогорец" иска Меса

"Лудогорец" опитва да привлече под наем нападателя на "Кадис" Нано Меса. "Орлите" са предложили 250 000 евро на испанския клуб, съобщи El Dorsal. Преговорите между двата клуба са в напреднала фаза. "Кадис" има още една оферта за 25-годишния нападател. Тя е от белгийския "Беверен". Меса има само 8 минути игра от началото на сезона в Испания

Славиша посрещна "Левски"

Славиша посрещна "Левски"

Треньорът на "Левски" Славиша Стоянович посрещна отбора в хърватския курорт Умаг. Той чакаше "сините" в хотела, в който ще отседнат по време на лагера си край Адриатическо море. Наставникът очакваше играчите на входа. Славиша посрещна всеки един от тях с прегръдка. Стоянович пропусна старта на подготовката в София заради леки здравословни проблеми

Жанета Осипова и Мария с тайни партита за ЧРД

Жанета Осипова и Мария с тайни партита за ЧРД

Фолкпевицата празнува със снахата на Долорес Арсенова, Гери Никол куфее на другия купон Пандемията не спира най-известните купонджийки да празнуват. С тайни партита фолкпевицата Мария и плеймейтката Жанета Осипова отбелязаха рождените си дни. Заради затворените нощни заведения и двете избраха интересни алтернативни варианти

Буковска: Приключих с голите сцени!

Буковска: Приключих с голите сцени!

"Децата ми не са гледали нито една моя роля!", казва звездата  "Дотук бях с голите сцени! По принцип някоя ситуация може да бъде еротична и с облечени актьори, но при мен не се получаваше точно така. Но каквото било - било! Казала съм си, че вече като майка с деца, които са в социума, това със събличането свърши

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ако се кандидатира, Румен Радев ще спечели втори мандат, казва гадателят Визитка: Божидар Караджов е единственият българин, вписан в елитната класация на най-известните пророци в света. В началото на 2015 г. предсказа трагедията с авиокатастрофата над Френските Алпи. Провидя страшния пожар във влака по линията София - Кардам. В началото на 2014 г

Азис прави свое шоу

Азис прави свое шоу

Ще е конкуренция на Цитиридис и Дългия Гости и оркестър ще веселят зрителите в мрежата Топизпълнителят Азис става конкуренция на Николаос Цитиридис и Слави Трифонов, научи "България Днес". Кралят на попфолка работи върху свое ново токшоу онлайн. Участие в него ще вземе и оркестърът му. Негови зрители са потребителите на социалните мрежи

Славена Вътова мъкне торби

Славена Вътова мъкне торби

На пазар за продукти от първа необходимост излезе моделката Славена Вътова. За кратката си разходка тя залага на напълно черно облекло, големи тъмни слънчеви очила и широка връхна дреха. Заедно с нея бе и руса дама, която вероятно е нейна роднина.      СНИМКИ: България