Бина Харалампиева, шеф на МГТ "Зад канала": Малин Кръстев избра нашата трупа

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Бина Харалампиева, шеф на МГТ "Зад канала": Малин Кръстев избра нашата трупа

Геро е в пика на собствения си талант

Коя е тя

Бина Харалампиева е магистър по режисура за драматичен театър. Работила е в театрите в Смолян, Габрово, Ловеч, Димитровград, Враца. Директор на Врачанския драматичен театър от 1992 до 1995 г. Начело на МГТ "Зад канала" е от 1995 г. Постановките на Бина Харалампиева са награждавани на престижни театрални форуми в България и са играни в Македония, Чехия, Румъния, Израел, Австрия и Германия. В събота след премиерата на спектакъла "Зимата на нашето недоволство", в който е режисьор, Бина бе наградена с най-високото отличие от Министерството на културата - "Златен век" с огърлие.

- Г-жо Харалампиева, получихте най-високото отличие на министерството. Радва ли ви този факт?

- Разбира се. Всяка награда носи радост, признание. Как да не съм щастлива?

- Кога ви грабна магията на театъра?

- Нямам спомен за съзнателно време, в което исках да стана режисьор. Помня, че танцувах, исках да съм артистка някъде 12-годишна, после чух думата "режисьор" и много исках да стана такава, без дори да съм била наясно какво означава думата (смее се). Но винаги съм си мечтала да се споделям, публиката е моят Господ. Защото нищо от онова, което правя, няма смисъл, ако не го покажеш на някой, на хората. Но, да, наясно съм, че не всяка тема, която мен ме вълнува, интересува широка група от хора. Но днешният ни театър се занимава и с това - и с вкусовете на малцинството, и на мнозинството, което е прекрасно. Та на въпроса ви - това, което научих след години за режисьорската професия, е, че тя е вид общуване. Да можеш да говориш, да внушаваш доверие у целия екип и накрая в публиката.

- Имало ли е моменти, когато не сте била разбирана?

- Разбира се. Често ми се случваше на млади години. Аз си имам книги, които ме "чистят", така да се каже, когато имам някакъв вътрешен проблем и ми е трудно да го разреша "от раз". И това се е повтаряло години наред. Едни от тези книги са на Толстой и на Стендал.

- Какво ви подтикна да направите "Зимата на нашето недоволство" от Стайнбек?

- 20-годишен е подтикът ми. Когато той пише този роман, го вълнуват всичките проблеми, които са тъждествени и у нас в момента. И не само въпросът до "вълчия" капитализъм се засяга в него, но и в начина, по който се решават проблемите в една държава. Напоследък забелязвам, че много от качествените хора у нас не пожелаха да платят цената, за да станат успешни и богати. Това ме провокира да направя пиесата. Голяма част от българската интелигенция прави точно това.

- А вие платихте ли тази цена?

- Смея да кажа, че никога не бих я платила, защото има начини, които да те направят значим и без непременно да "преминеш" границата. Има начини да не се откажеш от идеалите и принципите си. Това се случва в моята пиеса - Итън, главният герой, си живее един нормален живот, в който се чувства добре, но всички около него започват да му обясняват как трябва да преследва успеха на всяка цена - жена му, децата, приятелите... А той не е готов да стане корумпиран, да бъде лош...

- С какво Асен Блатечки ви спечели за тази роля?

- Той излъчва особена вътрешна хармония, светъл човек е. И е попадал в тези страсти. Дори когато говорихме, разбрах, че Стайнбек е от любимите му писатели. Ще видите един различен Асен. Всъщност Блатечки е точно типът човек, който носи едно особено спокойно очарование, не е тип "човек амбиция", което го прави много подходящ точно за образа на Итън. Питат ме постоянно - защо харесваш този роман? Защото през годините наблюдавах много хора, които минаха някак "настрани от магистралата", прекрасни хора, които останаха незабелязани. Това бяха хора, които, както казах, не пожелаха да платят безумната цена да станат популярни, да се движат под прожекторите. И Юрий Дачев, с когото от години работя, намери "ключа" да направи тази пиеса не монолногична, каквато бе тя в първоначалния й вид, а различна.

- Стайнбек, който е носител на Нобелова награда, е бил критикуван, че повтаря настроенията от "Гроздовете на гнева" в "Зимата на нашето недоволство", така ли е?

- В някакъв смисъл да, но знаете ли, в това, което нашата пиеса предлага, защото ние правим този спектакъл в България и той има промяна, търсим отговорите в нашия живот, в нашата действителност. Гледната точка е на един човек, който тръгва по път, който не му е по сърцето и през цялото време се убеждава колко му е трудно да стигне до края.

- Това е нещо като "Приказка за стълбата"?

- Така може би прилича, но това е една тема, която немалко от хората на духа през годините са се занимавали с нея. Отговорът, който аз получих за себе си, няма да кажа на глас. Не съм готова.

- Малин Кръстев също ще видим в пиесата.

- Ооо, да. Много съм щастлива да ви съобщя, че той сам пожела да дойде в нашата трупа. Дойде един ден и каза: "Искам да дойда в този театър". Аз преспах една нощ, пренаредих картите и казах - "Идвай". Имаме и трима прекрасни млади хора, които също са част от трупата.

- И Малин, и Геро напуснаха Младежкия театър, за да играят при вас, как си обяснявате?

- Ами как? В Геро, с когото работя вече няколко постановки - открих много страни от актьорския му талант, който не бяха известни досега на публиката. Това тръгва от "Господин Балкански", преминава през "Швейк", "Сирано дьо Бержерак", "Бел Ами", "Двама на люлката", "Ромул Велики"... Той е великолепен актьор и в момента е в пика на собствения си талант, в най-високата точка и е много добре да може да се използва всичко, на което е способен.

- Как се отнасяте към политическия театър, г-жо Харалампиева?

- Имаше време, когато се дразнех, че политици използват думата "театър" от трибуната. Имаше и ситуации, в които толкова смятах, че оскверняват думата, че не мога да изразя какво точно чувствах, но ме беше яд. После си казах, че изкуството да говориш, да внушаваш, да се качваш на сцена, тази професия е толкова висока, че не може аматьори да се опитват да я практикуват. Сега съм доста по-примирена.

- Винаги сте твърдели, че не сме на дъното, защо?

- Мисля, че все пак държавата ни постигна много. Първо, защото минаваме по път, който е абсолютно неотъпкан, никой не е минавал по него. Много страни минаха от капитализъм към социализъм, а обратното почти никой не го е правил. Ние си търсим пътя като всяка една от другите страни, а всяка една има вече абсолютно свои отличаващи разлики. Както навремето различен вид социализъм се построи в различните соцдържави, така и различен вид нова обществена структура се строи сега в момента. Онова, от което ние тръгваме, е различно. Освен това мисля, че на нас ни трябва ум, далновидност и най-вече да си даваме сметка, че хората са различни. Ние постоянно говорим за политиците като че са един общ човек - хора с едно общо тяло, една обща глава, а това са напълно различни хора. Ако ние не започнем да оценяваме постъпките на всеки един от хората в нашата държава според неговите индивидуални качества, според неговите плюсове и минуси, ние непрекъснато ще имаме една такава замазана, обща емоционална картина на отричане или на възпяване на онова, което се случва. И вечно ще бъдем някакви фенове на футболни отбори вместо хора, които избират абсолютно прагматично с ума си кое е доброто за тях в момента. Не можем да очакваме успех от една отглеждана в депресия нация. Успехът се носи от човека, който се отглежда с любов. На който му казваш: "Ти си умен, ти си прекрасен, ти можеш, ти сега ще постигнеш това". Ако говориш на един човек така и той има качества, ще вярва и ще постигне повече от онова, което предварително е заложено в него. Така е и с нациите.

- Това ли изходът и за нашия народ?

- Да, и убеждението, че няма нищо да стане бързо и че най-голямата част от собствения ни живот е наше дело и на никой друг.

Джаферович тича гол

Джаферович тича гол

Чисто гол ще тича Ваня Джаферович. Бившият футболист ще го направи при триуфм на неговата Хърватия на европейското първенство. "Шахматистите" започват похода си на финалите срещу Англия в повторение на полуфинала от Световното преди три години. "Стискайте ми палци да остана жив. Ако Хърватска спечели европейското, ще тичам гол по Витошка"

Мартин Заимов изряден

Мартин Заимов изряден

Опакован по всички правила с маска на лицето пазарува Мартин Заимов. Политикът финансист и бивш подуправител на на БНБ огледа стоките на промоция в известна верига хипермаркети, но не си хареса нищо. Снимки: "България

Мария Игнатова: Бременна съм!

Мария Игнатова: Бременна съм!

"Бременна с идеи съм!" - така се пошегува Мария Игнатова. Водещата, която бе последното лице на "Папараци", вече готви нови проекти. Блондинката най-вероятно отново ще е на екран от есента, но вече в екипа на Маги

Неда Спасова се кара на публиката

Неда Спасова се кара на публиката

Остро скочи в защита на колегите си актьори Неда Спасова. "Следващия път, когато решите да си тръгнете по време на спектакъл, защото не отговаря на естетическите ви усещания, защото е скучен, тъп и безсмислен, защото актьорите преиграват, защото не е като в живота и т.н. - замислете се какво му коства на клетия актьор да е на сцената тази вечер

Най-четени

Мария Игнатова: Бременна съм!

Мария Игнатова: Бременна съм!

"Бременна с идеи съм!" - така се пошегува Мария Игнатова. Водещата, която бе последното лице на "Папараци", вече готви нови проекти. Блондинката най-вероятно отново ще е на екран от есента, но вече в екипа на Маги

Съпругата на загиналия летец: Обичам те, ще се видим отново!

Съпругата на загиналия летец: Обичам те, ще се видим отново!

"Извървя целия път - от мечтата да станеш пилот, през реалността - да бъдеш такъв, до края да останеш завинаги в небето!" Този трогателен пост е написала съпругата на загиналия летец майор Валентин Терзиев Димитрина Попова. Жената е съкрушена от тежката загуба. "Светъл път към небесните висини! Ще се видим отново - там горе! Обичам те

Националното следствие нищи изчезването на Янек

Националното следствие нищи изчезването на Янек

10 месеца след мистерията в Дупница 43-годишният Миланов потъва вдън земя след среща с бивш гард на мафиотите Галеви Националната следствена служба (НСлС) поема разследването за изчезването на 43-годишния дупничанин Янек Миланов, научи "България Днес". До прехвърлянето на случая в София се стига след искане на окръжната прокуратура в Кюстендил

101-годишната Тодорка Йончева: След 70 почват хубавите години! (видео)

101-годишната Тодорка Йончева: След 70 почват хубавите години! (видео)

"След 70 години започват спокойните и хубави години! Тогава децата са пораснали, имате внуци, или ги гледате или те ви гледат и можете да се насладите на неща, които харесвате. Аз цял живот за това се моля - да ми даде Богородица още силици, за да се движа, да имам работа, да плета, рисувам, да оцветявам книжки и да слушам опера

9 юни - черен ден за българската авиация

9 юни - черен ден за българската авиация

Рискови маневри и силен вятър свалят военни машини  Последните три авиоинцидента се случват на тази дата  9 юни е черен ден за българската авиация. Последните три тежки инцидента с военни летателни апарати се случват точно на тази дата или около нея. Днес 47-годишният майор Валентин Терзиев падна във водите на Черно море

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Близнаците с концерт в емирството за прослава на България Престижна покана от Дубай получиха близнаците Хасан и Ибрахим. На клавирните виртуози е предложено да се включат в културната програма на изложението ЕКСПО 2020 - Дубай, което заради пандемията ще се проведе тази и следващата година. "Горди сме да съобщим

Предложение за брак в операционната зала

Предложение за брак в операционната зала

Любов по време на пандемия  Мозъчният хирург Стефан, който е консултант на "Откраднат живот", поиска ръката на медицинската сестра Таня  Предложение за брак в операционната зала на "Пирогов". Мозъчният хирург д-р Стефан Овнарски поиска ръката на любимата си - медицинската сестра Таня Цветанова, сред скалпели и апаратура

Щерката на Зуека снима с холивудска звезда

Щерката на Зуека снима с холивудска звезда

Дъщерята на Зуека - Девина, снима филм с участието на Лийм Нийсън. Наследничката на Васил Василев играе редом до холивудската знаменитост във филма "Memory", който се снима у нас. Щерката на водещия на "Капките" успява да се докосне и до Моника Белучи. Секс иконата е част от същия проект. Василева наскоро призна

Аби спира с децата

Аби спира с децата

Бившият английски национал Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси не смятат да увеличават повече семейството си. Моделката вече дари мъжа си с четири деца и няма намерение да ражда повече. "Боже, не!", така отговори и бившият нападател на въпрос обмислят ли да имат и пета рожба. Самата Аби сподели наскоро

Нови водещи в Нова

Нови водещи в Нова

Мирослава Иванова и Марина Цекова се завръщат в ефира на NOVA през юни. Те ще водят две от най-предпочитаните актуални предавания сред телевизионните зрители в активна възраст – „Здравей, България“ и „Събуди се“. Мирослава Иванова и Виктор Николаев са новата екранна двойка на сутрешния блок от 21 юни.  Марина Цекова пък ще ни буди всеки уикенд

Най-коментирани

Северна Македония се жалва

Северна Македония се жалва

УЕФА да разследва за расизъм поведението на австрийския национал Марко Арнаутович, който се нахвърли с обиди срещу Езджан Алиоски. С такъв призив излезе Футболната федерация на Северна Македония. Арнаутович вкара последния гол при победата на неговия отбор с 3:1 над северномакедонците на Евро 2020. "Подадохме официално оплакване до УЕФА с искането

Мила Роберт с кокошка на каишка

Мила Роберт с кокошка на каишка

Какво ли не сте виждали, но ако си мислите, че хората, които си извеждат котките с каишка навън, са странни, то помислете пак! Ето, Мила Роберт например, си води на повод кокошка. Много модерно, много "уау", много еко! Пък и от време на време дава продукти за

Азис го прави по-добре от Мадона

Азис го прави по-добре от Мадона

"Близнаци сме!", казва Азис за свой колаж със снимка на Мадона от периода й от 80-те години на миналия век. Почти близнаци - тя е руса жена, а той е тъмнокос брадат мъж. Всъщност единственото общо между тях е, че носят една и съща тениска, на която пише: "Италианците го правят по-добре". Не е упоменато какво точно, сигурно опери и катедрали..

Щерката на Ванко 1 с яке в солариума

Щерката на Ванко 1 с яке в солариума

Много нетипично - да се печеш в солариума с дрехи! Но ето че е възможно. Демонстрира го Ивана Главчева, дъщерята на скандалния рапър Ванко 1, който търкаше нара години наред. Брюнетката е по кожено яке и боти в солариума - а как ще хване шоколадов

Василев аут от ЦСКА 1948

Василев аут от ЦСКА 1948

Венцислав Василев се раздели с ЦСКА 1948 след близо две години, в които игра за "армейците". Защитникът напуска клуба след изтичане на договора му. Василев се присъедини към "червените" през юли 2019 г. Беше с основна роля в отбраната на състава при класирането за Първа лига. Василев записа 23 мача в елита и турнира за Купата на България през

Глория баба и половина!

Глория баба и половина!

Щерката на примата се върна на работа три месеца след раждането на бебето Баба за пример се оказа примата на фолка Глория, видя "България Днес". Всяка свободна минута голямата звезда прекарва в грижи за първородната си внучка. Смяна на памперси, хранене, приспиване и разходки - нищо не може да се опре на баба Гло

Рени по бельо на 52

Рени по бельо на 52

Преди две седмици Рени чукна 52, но е във форма, на която и 32-, че и 22-годишните могат да й завиждат! Плевенчанката се пусна по бельо от естетичен център, където на кушетката й правят

Гери-Никол залюби чалгар

Гери-Никол залюби чалгар

Бившият боксьор Антонио и певицата в опасна близост Нова тръпка има в живота на Гери-Никол! Яката дупара бе хваната в опасна близост с чалга надеждата Антонио. Прохождащият фолкаджия и аренби дивата бяха неотлъчно заедно на щуро парти в пловдивски клуб. Кадри от паметния купон, уловили ги ръка за ръка, доказват

Тръгва риалитито "Ергенът"

Тръгва риалитито "Ергенът"

Най-вълнуващото романтично риалити "Ергенът" ще завладее България съвсем скоро през ефира на bTV. Покорило сърцата на милиони зрители в над 31 държави в света, "Ергенът" реализира 25 успешни сезона само в САЩ. Романтичното приключение проследява пътя на 20 дами към сърцето на един-единствен мъж, който в края на пътешествието има възможност да

Диска и Американеца осъждат България за акцията срещу тях

Диска и Американеца осъждат България за акцията срещу тях

Взимат по 3 хил. евро за унизително отношение Маскирани ченгета проснали по очи Георги Илиев-Диска и Георги Ганчев-Американеца и им насочили оръжие България е осъдена в Страсбург по жалби на двама търновски бизнесмени, подсъдими за лихварство и данъчни престъпления. По 3 хил. евро обезщетение е присъдено на Георги Илиев-Диска и Георги

Петя Дикова се дипломира

Петя Дикова се дипломира

Дъщерята на Сашо Диков - Петя, завърши магистратурата си след 10 години. Пипи, както я наричат близките й, вече е дипломиран специалист по „Електронни медии” в Софийския университет". "От днес имам диплома за магистър. Винаги ще свързвам писането на дипломна работа с коликите на големия ни син. Рядко си позволявам да давам съвети

Eриксен си поръча пица. Пусна пост: Добре съм!

Eриксен си поръча пица. Пусна пост: Добре съм!

Кристиан Ериксен си е поръчал пица за обяд, разкрива "Гадзета дело Спорт". И тя му се готви на 14-ия етаж на болницата в Копенхаген от готвача на националния отбор Пер Торстенсен. Датчанинът най-вероятно ще бъде изписан още днес от болницата, защото ще трябват дни, за да се разчетат резултатите от тестовете, които са му направени

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новозаразени c CОVІD-19 – под 1% от тестваните

157 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 0.87% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 17 862 теста, oт които 4880 са PCR, а 12982 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 420 493

Галена става жури в "Гласът"

Галена става жури в "Гласът"

Галена ще смени Камелия като жури в "Гласът на България". Изпълнителката на "Мама ураган" е получила покана от шоуто да застане на мястото на колежката си. Галена веднага отговаря с "да". Новият сезон на журито ще бъде с почти изцяло нов състав. Графа и Михаела Филева са аут. От старите муцини само Иван Лечев ще запази мястото си

Орлин Горанов стана преподавател

Орлин Горанов стана преподавател

Ще предава знанията си на млади актьори Орлин Горанов. Водещият на "Последния печели" влиза в екипа на театрален колеж "Любен Гройс". Като преподаватели ще се изявяват още Борис Панкин, Мариан Бачев и Стоян Радев. "Благодарен съм на съдбата за всички нови и интересни проекти в моя живот. Да бъда преподавател и художествен ръководител в първата у

Камен Донев фучи с лимузина

Камен Донев фучи с лимузина

Лъскаво возило тип лимузина подкара актьорът Камен Донев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата яхна черно "Ауди", с което обикаля навсякъде в столицата, дори за да отиде до банката. Докато зад волана внимава на пътя, пешком Донев не пропуска да хвърли поглед на красивите момичета в кафенетата из София

Софи се раздава с потрошена ръка

Софи се раздава с потрошена ръка

Счупената ръка не пречи на фолкдивата Софи Маринова да се раздава на участие, похвали се самата тя в социалните мрежи. Въпреки сериозното нараняване ромската перла вдига на крака феновете си и не отказва покани за участия. Причината е, че като всички други изпълнители Софи не може да си позволи почивка, тъй като пандемията рязко сви приходите й

42-ма са новозаразените с коронавирус, излекувани са 93

42-ма са новозаразените с коронавирус, излекувани са 93

42-ма са новозаразените с COVID-19 за последното денонощие, което с 39 случая по-малко.  Това показват данните в Националната информационна система.Така общият брой на потвърдените случаи става 420 336. При 3470 направени теста новозаразените са 1,21%. 93 са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой е 389 495

Аби спира с децата

Аби спира с децата

Бившият английски национал Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси не смятат да увеличават повече семейството си. Моделката вече дари мъжа си с четири деца и няма намерение да ражда повече. "Боже, не!", така отговори и бившият нападател на въпрос обмислят ли да имат и пета рожба. Самата Аби сподели наскоро

Лекарят на Дания: Сърцето му бе спряло. Съпругата на Ериксен го мислела за мъртъв

Лекарят на Дания: Сърцето му бе спряло. Съпругата на Ериксен го мислела за мъртъв

Сърцето на Кристиан Ериксен е било спряло за секунди. Това потвърди лекарят на датския национален отбор Мартен Босен на пресконференция преди минути. "Колко близко бяхме. Беше си отишъл... Сърцето заработи след първия удар от дефибрилатора... Значи бяхме на косъм", отговори той на въпрос колко близко до смъртта е бил Ериксен до смъртта