Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/6955735 www.bgdnes.bg

Вида пали война!

Нова футболна война гори в часовете преди оспорвания полуфинал на световното в Русия между Англия и Хърватия.

Страхотна глупост на Домагой Вида от "шахматистите" е на път да настрои домакините на първенството срещу неговия отбор въпреки обтегнатите политически отношения по оста Москва - Лондон в последните месеци.

Реклама

Първо в интернет се появи клип на почерпения футболист, който в компанията на помощник-треньора на хърватите Огнен Вукоевич посвещава победата над Русия на бившия си клуб "Динамо" (Киев) и Украйна.

"Слава на Украйна“ - дере се Вида, който вкара втория гол във вратата на Акинфеев за равенството 2:2. След това балканците спечелиха с дузпи.

Бранителят беше предупреден официално от ФИФА, а Вукоевич отнесе глоба от 15 000 швейцарски франка. Освен това Хърватският футболен съюз взе решение да отстрани Вукоевич от делегацията в Русия.

Появи се и второ видео, което обаче е правено през 2017 г. На него се вижда как Вида лочи бира и отново скандира "Слава на Украйна". Но този път добавя и "Белград да гори". Той е във видимо приповдигнато настроение, а компания му прави легендата Ивица Олич, който в момента е част от щаба на хърватите.

Разкритието е на сръбския таблоид "Ало". Изданието прави известна уговорка за втората част от изречението. Допуска се, че то може би не се отнася за столицата Белград, а за едноименния сръбски ресторант в Киев, където е заснето видеото. В клипчето се споменава и собственикът на кръчмата Йован.

Междувременно украинската федерация излезе с официално изявление в подкрепа на Вида и Вукоевич.

Реклама

В него се изтъква, че лозунгът "Слава на Украйна" не е провокация спрямо Русия и често се използва от украинските фенове по време на мачове на националния отбор. Шефовете на украинския футбол не са съгласни с действията на ФИФА и благодарят на Вида за публичната демонстрация на уважение към страната.

Изцепката на Вида измести фокуса от футбола към политиката, но на терена това едва ли ще има значение.

"Моето усещане, е че Англия ще излезе с успех от този полуфинал - коментира за "България Днес" четвъртият в света Бончо Генчев.

Той е първият наш футболист, пробил във Висшата лига още през 90-те години.

"Британците натрупаха самочувствие и вече играта им се получава доста по-добре, отколкото в началото на първенството - анализира Генчев. - Срещу Швеция момчетата на Гарет Саутгейт направиха много силен мач. Сякаш след толкова много години е дошъл моментът Англия да направи нещо голямо на световно първенство.

Факт е, че хърватите имат много елитни футболисти и сплотен тим. Но моето шесто чувство сочи победа за Англия. Знаете, че съм играл в тази страна и имам известни сантименти.

Няма как мислите ми да не се връщат към 1994 г., когато ние играхме полуфинал на световно срещу Италия. Тогава имахме всички шансове да стигнем финал, но бяхме брутално ощетени от съдията. Сега е много по-трудно да се случи такова нещо.

Системата за видеоповторения за мен е удачна, колкото и да я критикуват най-различни специалисти. Футболът стана по-честен. Това е в интерес както на спортистите, така и на феновете."

Реклама
Реклама
Реклама