Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7102025 www.bgdnes.bg

Три деца остават при майка, която убива четвъртото си

Бившата учителка Венелина Петкова удушава бебето си 15 минути след раждането

У дома остават тримата малчугани, чиято майка задуши своето четвърто дете 15 минути след раждането му на пейка в парк в Горна Оряховица. Това решиха социалните в града, научи "България Днес".

Реклама

"За децата няма риск, остават в семейството си", заяви лаконично Боряна Кирилова, директор на "Социално подпомагане", пред репортер на вестника.

Бившата учителка Венелина Петкова бе осъдена условно на 1,5 г. решетки, след като поиска процесът срещу нея за убийството да се гледа по съкратена процедура, призна вината си и сключи споразумение с Районна прокуратура - Горна Оряховица, което съдът одобри.

Сюжетът като от хорър филм се разигра на 12 октомври м.г. в парк "Христо Ботев". Бившата учителка Венелина Петкова, по това време преподавател в ОУ "Св. Климент Охридски" в с. Виноград, усеща родилни болки, прибирайки се от работа. Слиза от автобуса и се насочва към парка в кв. ДПролетУ. Там на пейка ражда четвъртото си дете. Жената не го искала, дори криела, че е бременна, не казала на мъжа си, че чака дете, носела по-широки дрехи, за да не й личи.

Щом бебето се появява, Петкова къса пъпната връв с ръце и не я завързва. После стиска врата на новороденото, докато то спре да диша. Телцето му прибира в найлонов плик, който натъпква в дамската си чанта, пише в обвинителния акт на прокуратурата. По време на раждането Петкова получава усложнения и получава кръвоизлив, и е откарана в Спешна помощ. Още при първия преглед обаче лекарките установяват, че жената е раждала. Незабавно е уведомена полицията и започва разследване. В семейната кола на Петкови, управлявана от съпруга на Венелина, е открит бебешкият труп. Оказва се, че Петкова дава дамската си чанта на мъжа си малко преди да бъде приета в болницата, и той, без той да знае какво има в нея, я прибира в багажника. Направената аутопсия показва, че бебенцето е родено здраво - 50 см и 3,100 кг. Живяло е около 15 минути, след което е задушено от майка си.

"Нито по време на заседанието, нито по време на досъдебното производство Венелина Петкова е дала обяснения защо е извършила убийството. Това е нейно право и тя се е възползвала от него", разкри пред вестника Даниела Харитонова от Районна прокуратура - Горна Оряховица.

Случаят се разглежда и от дирекция "Социално подпомагане" в Горна Оряховица. Оттам излизат със становище трите деца на 34-годишната учителка да останат в семейството.

Реклама

"Тя се отнася прекрасно към децата си, не е необходимо да се извеждат от семейството. Нямало е сигнали, че са необгрижвани или тормозени. Децата са силно привързани към нея", разкриват хора от социалното.

На Петкова е назначена комплексна съдебна психиатрично-психологична експертиза, която установява, че учителката е разбирала и е могла да ръководи постъпките си. Причината за жестокото убийство била емоционална криза, в която изпаднала заради невъзможността да гледа четвъртото си дете, се казва още в обвинителния акт.

"Терминът е "афект", не емоционална криза. Това е изключително силна емоция, в която има гняв, тревожност, омраза и т.н. В такава степен обхваща психиката, че съзнанието се замъглява, човекът не си дава сметка какво извършва. На тази жена трябва да й бъде извършена експертиза, която да покаже дали може да бъде опасна за другите си три деца. Може да е с дефектна психика, може да се окаже морално луда. Детеубийството е едно от най-страшните престъпления. По мое мнение не може да си убиеш детето и да ти оставят другите три деца в ръцете. За по-малки простъпки във всички цивилизовани страни тези деца ще бъдат отнети (виж карето). Това диктува здравият разум и моето лично мнение", категоричен е специалистът по социална психология академик Петър Иванов.

Отнемат 11 малчугани заради въшки

Единадесет деца бяха отнети от социалните служби от родителите им, след като къщата им изгоря в началото на годината в Русе. Многодетното семейство на Красимир и Ивелина се нанася в квартира след инцидента. Социалните правят оценка на условията и са категорични, че мястото е малко, "едното от децата хванало въшки, а друго скачало по леглото", пише в доклада с мотиви да бъдат отнети децата и да бъдат разпределени в различни приемни семейства. След ожесточена битка 10-те малчугани са върнати на родителите им, предстои борба за последното, разкрива адвокатът на семейството Петър Николов. Ще бъде заведено и дело срещу държавата за незаконното отнемане на децата.

Реклама
Реклама
Реклама