Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7104929 www.bgdnes.bg

От българското консулстгво край Босфора: Сигурни ли сте, че Митьо Очите е арестуван в Истанбул?!

Желязков може да остане още няколко години в турски затвор

И до ден днешен турският съд отказва да насрочи дело за връщането на Димитър Желязков - Очите у нас. Това потвърдиха пред "България Днес" от Републиканската прокуратура в Истанбул.

60-дневният срок, в който важи европейската заповед за арест, изтече преди две седмици. Така на практика основанията за задържането и евентуалната му екстрадиция у нас стават невалидни, обясняват юристи.

Реклама

"Не мога да ви кажа защо съдът не е насрочил дата за разглеждане на делото за екстрадиция на Димитър Желязков. Ние от прокуратурата сме подготвили документите и чакаме заседание. Ако се стигне до дело и няма възражения от страна на обвиняемия, той може да бъде върнат в родината си веднага. Ако възрази, обаче може да се проточи и с години."

Проверка на "България Днес" показва, че освен съда от случая на Очите не се интересуват и българските дипломати в Турция.

"Митьо Очите е арестуван в Турция?! Сигурен ли сте?", така изненадано възкликна служителка в консулството ни в Истанбул, която отговори на посочения за връзка с граждани телефон.

След като й бе разяснено, че случаят със задържането на Очите е действителен, и то с двумесечна давност, тя внезапно се присети и възкликна: "Да, това беше отдавна!". След като спомените на дипломатката се проясниха, тя стана значително по-словоохтлива и сподели, че арестантът не е търсил контакт с консулството. Опит за връзка с него най-вероятно не са правили и българските дипломати, макар това да е тяхно задължение.

Все пак служителката уточни, че не е напълно сигурна, тъй като отговорниците за това не са вече на работа и няма кого да попита (разговорът е проведен в 15,00 часа в понеделник - бел. автора).

Информация за случая с хаоса с Очите нямат и в българската прокуратура. Те продължават да се надяват, че задържаният в Истанбул Желязков ще бъде върнат у нас.

Реклама

"Това е естественият процес, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвинение, макар и задочно, обявен е за издирване, издадена е европейска заповед за арест и след като вече е установено, следващата стъпка по закон е молба за екстрадиране на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и трябва да го представим пред българското правосъдие", заяви Арнаудова още по време на задържането на несебърския Ал Капоне.

Очите е арестуван по подозрения, че е шеф на организирана престъпна банда за рекет, телесни повреди и разпространение на наркотици. Групата на несебърския Ал Капоне е разбита по време на зрелищна спецакция в Бургас на 2 август тази година, при която са задържани 12 души, но Димитър Желязков не е сред тях. Очите е незабавно обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Ден по-късно е открит и задържан по силата на издадената европейска заповед за арест. Той е разпознат от турски ченгета в Истанбул. Оказва се, че докато Очите се издирва, той се радва на лукса на петзвездния хотел "Рамада", а компания му правят бившият общинар Бенчо Бенчев и ексдепутатът Несрин Узун, шофьори, охранители и две атрактивни мадами. Нашенците са заловени след обилна вечеря в тузарски истанбулски ресторант. Всички седем души от антуража на Очите бяха върнати у нас през пункта Капитан Андреево няколко часа след задържането им. Желязков остана в Турция. Той бе пратен в затвора "Малтепе", където да изчака решението за екстрадицията му у нас.

Докато се чака Очите да бъде върнат у нас, разследването на бандата продължава. Ченгента разкриват, че групата се занимавала с дрога, рекет и палежи по Южното Черноморие. Униформени са следили хората на Очите още от началото на 2016 година. Близки до разследването разкриват, че бандата на Очите основно се занимавала с изнудване. Хората на несебърския бос превземали чужд бизнес с побоища. А с палежи и заплахи решавали бизнес спорове с конкуренти. Апетитът им бил насочен към бизнес с погребални агенции, питейни заведения, охрана и други.

Реклама
Реклама
Реклама