Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7142790 www.bgdnes.bg

Царят на ментата е сгащен с фалшивите долари

При спецакцията в Евксиноград

Живко Щерев е ветеран в занаята, печата пари от салфетки, прави се на умрял

Култов фалшификатор, изработвал най-добрите долари менте от хратия за салфетки, се оказа забъркан в разбитата преди дни нелегална печатница край Варна, научи "България Днес".

Реклама

Старата кримка от морския град е 62-годишният Живко Щерев. Той е залавян с подправени документи и картини менте, осъждан е за неистински пари. Преди 3 г. дори е обявен за разстрелян насред Гръцката махала във Варна, припомнят местните.

Живко Щерев е в епицентъра на първата разбита фабрика за фалшиви пари в морската столица по време на спецакция на НСБОП през 2002 година. Измамникът е сгащен заедно с още шестима свои авери и обвинен за главен организатор на трансграничен канал и печатница за долари, евро и марки менте. По това време 45-годишният Щерев е собственик и на чейнджбюра в морския град, допълват разследващи.

Бандата на Щерев е заловена на ул. "Студентска" във Варна, където е открита и печатащата машина на фалшификаторите. На топло освен главатаря са прибрани Александър Павлов, който наема помещението, в което се печатат ментетата, зад решетките отиват още "техническите лица" Петър Мъсев, Димитър Юлев, Иван Михайлов и Иво Манчев. Седмият арестуван е софиянецът Николай Николов. Той е заловен в Карнобат с 400 евро менте. Шестимата арестувани във Варна са обвинени в производство на фалшиви пари, а Николов - за тяхното пласиране.

Ментетата на Щерев са изработени на хартия за салфетки от завода в Белово, шокирани са тогава разследващи. Въпреки евтините материали "продукцията" се оказва с изключително високо качество. Ментетата успяват да изумят дори служители на ФБР, които преглеждат фалшивите пачки. В крайна сметка Живко Щерев е осъден и пратен в затвора за нелегалната дейност.

На 22 януари 2004-а при съвместна операция на служители от Регионалната дирекция на вътрешните работи във Варна и експерти от Европол и „Сикрет Сървис“ в морската ни столица отново е разбита база за печатане на фалшиви банкноти. Тогава са заловени трима души - художникът Йордан Николов-Каратиста и двамата му синове, печатали ментета от по 100 и 200 евро. За участие в бандата по това време е разследван и Живко Щерев, но доказателства не са открити.

Щерев се появява в криминалните хроники отново през 2010 година. Той е засечен да изнася от дома на свой приятел 38 картини, за част от които се твърди, че са фалшификати. Само три месеца по-късно отново е заловен от варненски ченгета. Според съобщената тогава информация причина за задържането му е фалшив документ за самоличност, който самият Щерев си изработил.

През 2015 година слух праща Щерев в отвъдното. Мъж е разстрелян на ул. "Хан Крум" в Гръцката махала на Варна. Трупът първоначално е идентифициран като бизнесмена Щерев, но по-късно се оказва, че бездиханното тяло е на друг варненски бизнесмен.

Реклама
Реклама
Реклама