Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7186869 www.bgdnes.bg

Големият скулптор Георги Чапкънов: Ослепявам!

Имам инфаркт на очния нерв, с дясното око вече не виждам!

"Имам инфаркт на очния нерв и с дясното око вече не виждам. Много ми е мъчно, защото всякакви доктори светила ме гледаха и казаха, че няма да мога да прогледна. Надеждата ми сега е китайският д-р Ван Пейдзю, който ще ме прегледа след ден и може да имам някакъв шанс." Това сподели пред "България Днес" големият скулптор Георги Чапкънов - Чапа, малко след прегледа при очен лекар, при когото отишъл със съмнение за глаукома.

Реклама

"Мислех, че е само това и че след операцията ще мога да виждам. Ето Стоянка Мутафова и тя си направи такава операция и сега е добре, но то се оказа много сериозен проблемът ми. Жалко е, защото в момента не мога да си улуча дори устата, като ям, а какво остава да продължа да работя", тъжен е майсторът на камъка.

За останалите заболявания, съпътстващи възрастта му, Чапкънов не обича да говори, макар от години да не чува с едното ухо след прекарана скарлатина и всяка зима изкарва дни в болницата заради хроничния си бронхит.

"Освен това имам подагра, увеличена простата, високо кръвно и поне два пъти съм бил на ръба на живота - един път като паднах от стълба, а преди това пипнах ужасяваща салмонелоза. Бях в ателието, имах страховити спазми в корема и по цялото тяло, непрекъснато повръщане и диария, докато се обезводних напълно. Кръвното ми е било 15 на 0 - аз съм бил пътник. За щастие двама млади колеги ме намериха и ме закараха в Инфекциозна болница. Там системи, чудеса, оправиха ме, но сега... дано и сега имам този шанс", надява се големият ми скулптор, чиято последна статуетка бе на примата Лили Иванова. "Да, нея изваях. А сега каквото и друго да подхвана, няма как да стане", разплака се Чапа.

Агент Тенев го води на лов

За да разведрят приятеля си от тъжните му мисли, композиторът Иван Тенев и колеги само преди дни завели Чапа на лов. "Пробвахме го да стреля, говорихме му, че не е проблем, нали с другото око вижда, но не му беше забавно. Важното е да сме до него, нали затова са приятелите", споделя Агент Тенев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама