Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7188430 www.bgdnes.bg

1,3 млрд. лв. свили Баневи

Прокуратурата разкри след връщането на олигарсите у нас

Седем обвинения повдигат на задържаното във Франция семейство

Над 1, 3 млрд. лв. са свили олигарсите Евгения и Николай Баневи. Тези данни изнесе прокуратурата след екстрадирането на семейството от Франция в България вчера.

"Наказателната отговорност на Николай и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер", съобщи прокуратурата. Те са за ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група. Според държавното обвинение скандалните милионери са извършили длъжностно присвояване на пари и вещи от няколко приватизирани завода на обща стойност 84 682 896 лв. Баневи не са платили данъци за над 4 млн. лв. Те ще бъдат обвинени за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева, съобщават от прокуратурата. Освен това олигарсите ще отговарят и за незаконно държане на оръжия и боеприпаси.

Реклама

Според запознати разследващите се добрали до нови доказателства за финансови злоупотреби на милионерите. Те бяха обявени за издирване и задържани в Ница в края на октомври. Тогава Баневи бяха закопчани на летището в града по силата на издадена по искане на българските власти европейска заповед за арест. Тя бе във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

"На семейство Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 хил. лв. Това обяви наблюдаващият прокурор по делото Мария Дойчева след ареста на олигарсите на 26 октомври.

Френски съд потвърди мярката на Баневи "задържане под стража" и уважи искането на българската прокуратура семейството да бъде върнато у нас заради воденото тук разследване. След задържането на Баневи прокурорите се сдобили с нови свидетелски показания, които уличават милионерите във финансови злоупотреби. Според запознати данните от обясненията на далите показания хора са засечени и със счетоводна документация. Освен това разследващите разполагали и с още улики, които изскочили след намирането на откраднати и укрити от Баневи документи, които изскочили при обиск в ползвани от тях имоти и офиси. Запознати със случая обясняват, че въз основа на свидетелските показания и счетоводната документация ще бъдат повдигнати допълнителните четири обвинения срещу Евгения и Николай Баневи. В имението им в столичния квартал Бояна пък бяха намерени оригиналните документи на офшорките, използвани за източване на предприятията, както и много ценности.

Подготвяните нови обвинения срещу милионерите също са свързани с финансови злоупотреби. Разследващите установили, че задържаното семейството е действало до две схеми. При първата Баневи прехвърляли в контролирани от тях сметки пари от тези на предприятия при приватизирането им, а при втората - вземали на ръка суми от касата на предприятието при раздържавяването му. На практика въпросните дружества не са развивали активна търговска дейност, но все пак са имали финансови постъпления, които отивали в джобовете на Баневи.

Втората схема е разкрита пред разследващите от свидетели, които са бивши служители на въпросните фирми, разкриват запознати. По думите им става въпрос за случаи, по които в миналото е имало проверки във Варна и София, които не са стигнали до финал, тъй като се водели срещу неизвестен извършител. Всички те вече са изискани от прокуратура и възобновени след ареста на Баневи въз основа на събраните улики срещу тях. Обект на разследване по въпросните дела били множество приватизирани предприятия. Сред тях бил фалираният вече завод за електромотори "Елма Троян". Данните сочели, че той е източен, преди това да се случи с "Полимери - Девня", и по същия начин нарязан на скрап, преди да бъде обявен в несъстоятелност. Девненският завод "Полимери" е приватизиран от Николай Банев през 1998 г. От 2010 г. дружеството не работи. Три години по-късно е обявено в несъстоятелност. През 2017 г. съдът постанови, че трябва да бъдат изплатени и заплати на работници, които не са получавали възнагражденията си за дълъг период от време.

Реклама

В обсега на разследването срещу Баневи влизал и заводът за хартия в Костенец, който не е нарязан за скрап, но е бил продаден на Корпоративна търговска банка две години преди затварянето й през 2014 г. Прокурорите ровели и около други предприятия, свързани със скандалното семейство, за които се очаква в хода на разследването да излязат още уличаващи документи. Николай Банев е приватизирал над сто предприятия в страната.

От държавното обвинение съобщиха, че след екстрадирането на Евгения и Николай Баневи от Франция у нас на тях ще им бъде наложен арест за 72 часа. След изтичането им прокуратурата ще иска от съда на обвинените олигарски да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

От стругар комсомолец до червен милионер

Олигархът Николай Банев израства от комсомолец стругар до милионер след падането на тоталитарния режим. Неговият баща Йордан е най-младият официално признат активен борец против фашизма и капитализма в Хасковско заради яташката му дейност, започнала от 14-годишна възраст. Логично след девети септември 1944 г. таткото станал разузнавач, работил в Гърция.

Николай Банев започва трудовата си дейност като стругар в Завода за металорежещи машини в Харманли. Тук се запознава и с първата си съпруга Боряна. В завода той прави първата си крачка към върховете. Не без връзки и борческото минало на татко си, младият стругар става щатен комсомолски секретар. После - инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на комсомола в Хасково. Тогава се записва за студент по българска филология в Пловдивския университет. Там се запознава с поетесата Дочка, с която започва сериозна връзка. Това хвърля в потрес съпругата му Боряна, която се разболява от анорексия. Кариерата на Банев продължава в София. Той стига до пряко подчинен на тогавашния секретар на ЦК на ДКМС Красимир Премянов. По това време прави първата си фирма за охрана, а след това се впуска в масовата приватизация. Междувременно амбициозният комсомолец се е развел с първата си жена и се е оженил за Дочка. Тя издъхва от нелечима болест и Банев сключва трети брак с доскорошната си секретарка Евгения.

Реклама
Реклама
Реклама