Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7227856 www.bgdnes.bg

Съден за педофилия пак става социален шеф

Asyobg е разкрит от новозеландски агенти

Асен Методиев твърди, че е набеден за детското порно, защото бил ром

На шефския пост е възстановен бившият директор на социалната служба в Лом Асен Методиев, който беше осъден за интернет педофилия, съобщават от Регионална дирекция "Социално подпомагане" в Монтана.

Преди 6 години Методиев, под чието ръководство е и отделът за закрила на детето, бе забъркан в скандал с интернет педофилия, а година по-късно Районният съд в Лом го призна за виновен. През 2014 година със заповед на тогавашния социален министър Методиев бе освободен от поста. "Служебното правоотношение на директора на дирекция "Социално подпомагане" - Лом, Асен Методиев бе прекратено едностранно на 7 ноември 2014 г. при съобразяване на постановен съдебен акт от Районен съд - град Лом", припомнят от регионалната служба, пише сайтът Конкурент. След трудово-правни дела Върховният административен съд е възстановил Методиев на работа.

Реклама

През ноември 2013 година тогава 35-годишният Методиев бе осъден от Районния съд в Лом на 18 месеца затвор условно при 3-годишен изпитателен срок за разпространение на детска порнография в интернет. Скандалът гръмна през май 2012 година, когато Методиев бе разкрит като потребител с псевдоним Asyobg.

Разплитането на историята прави не българска, а новозеландска служба за борба със сексуалната експлоатация на деца в интернет. Неин агент под прикритие влязъл във връзка с Asyobg, който имал в профила си 1500 файла със секссцени с деца. По информация на чуждата служба българската ГДБОП открива, че адресът е на Асен Методиев, шеф на социалната служба в Лом.

При обиск на дома му спецченгетата са иззели два компютъра, дискове, флашки, в които били открити 7387 файла с детска порнография. Спецове на отдела за компютърни престъпления установиха тогава, че Методиев ползвал и няколко IP адреса на роднини.

Според обвинението той се свързвал с непълнолетни момчета, които успявал да убеди да се събличат и да извършват сексуални действия пред камера. Той ги записвал и качвал в интернет. Поддържал е връзка с около 400 педофили от различни страни. Делото срещу него започна през 2012-а, но бе прекратено. По настояване на окръжния съд е възобновено през 2013 г. До решение се стига в началото на ноември следващата година. Районните магистрати в Лом разглеждат казуса при закрити врата заради кадрите с деца, които са приложени като доказателства за вината на социалния шеф.

Асен Методиев от самото начало на скандала отрича да е част от порномрежа. Той има висше образование - специалност социални дейности.

Реклама
Реклама
Реклама