Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7236374 www.bgdnes.bg

Събират пари за разкъсан от кучета дядо

Псетата го нападат на улицата, мъжът няма здравна осигуровка

 

Побесняла глутница кучета едва не разкъса на парчета дядо в Свиленград.

Ден след Коледа 65-годишният Димитър тръгва да се прибира у дома, за да обядва. По пътя среща шест побеснели псета, които започват да оголват зъби и да лаят срещу него. Топалов се стряска и прави няколко крачки назад. Спъва се, пада на земята и си чупи крака. В този момент озверелите животни се нахвърлят отгоре му.

"Всичко стана за минути. Добре, че беше комшията ми Петър Карабалиев, който ми се притече на помощ. С дървен прът успя да разгони кучетата. Иначе можеше да бъда разкъсан целият", спомня си пострадалият.

Реклама

Той е откаран в Бърза помощ, където констатират три счупвания на крака и разкъсвания. Ортопедът му казва, че трябва да се направи операция в Хасково, за да може крайникът му да се възстанови напълно. Димитър не е хоспитализиран. Върнат е у дома, защото няма здравни осигуровки.

"Оказа се, че дядото е работил на граждански договор и няма здравни осигуровки. Прави счупване, което е такова, че непременно и на всяка цена трябва да има оперативна интервенция. Запознати сме със случая на семейството. Ангажирали сме се да отпуснем еднократна помощ, на която максималният размер е 375 лв. Това ни позволява законът. Ще го транспортираме и до Хасково", коментира пред "България Днес" Росица Христова, директор на "Социално подпомагане" в Свиленград.

Димитър живее заедно със своите родители. Тримата едва свързват двата края. 65-годишният мъж поддържа кварталния парк, с което си припечелва по 150 лв. на месец. 87-годишният му баща, който е на легло, получава пенсия от 318 лв. Майка му Мария няма нито един ден трудов стаж и не получава пенсия.

"Не знам колко ще струва операцията му. Зависи дали ще сложат импланти или пирони в крака му. Това ще стане ясно след прегледа в Хасково. Мога да кажа, че практиката ми е показала, че подобна операция няма как да струва по-малко от 1200 лв.", допълва Христова.

Ако операцията на крака не бъде извършена, мъжът ще остане инвалид за цял живот. Затова негово познати са се заели да направят група в социалните мрежи и да му изкарат дарителска сметка, на която всеки, който желае, може да помогне.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама