Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7237307 www.bgdnes.bg

Момиченце дава 53 бона и злато на мошеници

Ало измамници с нов грозен удар в Стара Загора

Около 53 хиляди лева и златни накити хариза на ало мошеници 11-годишно момиченце в Стара Загора. Във вторник сутринта то вдига домашния телефон. Непознат мъжки глас се представя за полицай и му обяснява, че трябва да помогне за залавянето на измамници. Кара детето да събере всички пари и ценности в дома си. Момиченцето знаело къде родителите му държат спестяванията си. То грабва сумата от 53 400 лева и златните украшения и към 11,30 ч. оставя събраното под лек автомобил, паркиран на ул. "Стефан Стамболов". Когато научава за случилото се, 42-годишният баща на детето подава сигнал в полицията.

"В такива ситуации, ако има съмнения, се проверява произходът на средствата. На този етап няма данни парите, които са се съхранявали в дома, да са придобити по незаконен начин", съобщи за "България Днес" говорителят на Районната прокуратура в Стара Загора Надежда Белчева. Очаква се случаят да бъде поет от наблюдаващ прокурор, който да възложи действия по разследването. От МВР отказаха подробности, тъй като е замесено дете.

Реклама

Това не е първият случай, в който малчуган става жертва на телефонните терористи. Преди година 8-годишно момиченце от Плевен се хвана в капана на измамниците. Детето е подмамено да даде голяма сума пари и златни накити, мислейки, че спасява живота на майка си.

"Казаха, че мама е блъсната от кола и се нуждае от операция и че тате пътува, за да даде кръв. И ми казаха да търся навсякъде в апартамента пари, злато", призна тогава детето, което дало 5 хил. лева и злато. След шока с детето работят психолози.

През лятото на м.г. във Велинград 9-годишно момиченце хариза наличните в дома си 750 лева и ги пусна в плик през прозореца. То се върза на схемата, че майка му си е счупила крака и трябват пари за операция, които ще бъдат взети от човек от здравната каса.

На въдицата на мошениците се хвана и 12-годишно момче от Хасково, което преди месец бе заблудено, че трябва да съдейства на полицията за залавяне на бандити. Детето събира всички спестявания на родителите си - 3700 лева, 1000 евро и 600 турски лири. След това спазва инструкциите на "полицая" и оставя плячката под пейка до входа на втора поликлиника в Хасково.

Най-грозно бе използвано 8-годишно дете в схема за телефонни измами в Шумен. Под предлог като игра момчето е пращано от баща си като муле да събира пари, оставени от измамени хора. Задържани са общо трима души, един от които таксиметров шофьор. Той играе ролята на междинно звено в схемата, а другите двама, включително бащата на детето, са мулета. Пътят на парите стига до Русе и Румъния, където пачките са крити в тайници.

Реклама
Реклама
Реклама