Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7245421 www.bgdnes.bg

Цвети Стоянова протестира срещу цигани

Подкрепи гражданите от Войводиново

Бившата гимнастичка от ансамбъла Цветелина Стоянова се изправи срещу ромите във Войводиново. Тя взе участие в големия протест в петък вечерта.

Той бе организиран от жителите на селото, военни и футболни фенове. Причина за няколкодневните протести беше побоят, нанесен над командоса Валентин Димов от двама роми от махалата във Войводиново.

Реклама

Най-мащабният сбор бе именно в петък вечерта. Той започна с химна на България и призив да е мирен. И това се случи въпреки притеснението на някои хора от присъствието на футболни фенове.

Цвети, която през 2016-а оцеля след скок от шестия етаж, пътува от София, за да подкрепи исканията на жителите на Войводиново. Тя бе заедно с няколко свои приятели.

"Да изразиш гражданската си позиция е основно задължение на всеки българин. Но с дела, а не с думи! Интегрирането на ромите в България е дългогодишен и умишлено неуспешен проект на властта, който е довел до страданието и смъртта на много българи. Смятам, че е крайно време да спрем да игнорираме проблема, а да го решим!", обяви гимнастичката и качи няколко клипа от Войводиново.

Цвети получи похвали и подкрепа от много от приятелите си във фейсбук. Само един от тях я сряза с "И какво предлагаш да се направи?!". Той не получи отговор.

В момента Стоянова се изявява като треньор. Тя подготвя малки момиченца в клуб "Амарант". Вече изведе няколко от тях и на официални състезания.

"Доста по-различно и по-трудно е. Не е както ние си мислехме - просто седиш на един стол и крещиш. Достатъчно си взех от големия спорт, не искам да се връщам там. Предпочитам да давам началото на всяка една гимнастичка", споделя гимнастичката.

Реклама

Цвети бе част от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпиадата в Рио през 2016. Тя не участва на игрите, тъй като два месеца по-рано скочи от шестия етаж на блока в "Надежда", където живее баба й. По време на олимпиадата Стоянова още се възстановяваше от тежките си наранявания. 19 месеца по-късно тя започна треньорската си кариера.

За да се върне в художествената гимнастика, заслугата е на нейна треньорка.

"Теодора Стоянова ми се обади и ме попита дали искам. И аз се замислих и си казах - защо да не пробвам нещо ново, нещо различно от това, което се бях запътила да правя", казва световната шампионка.

Реклама
Реклама
Реклама