Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7245888 www.bgdnes.bg

Нешка Робева: Това е урок от съдбата за Теди

Зачеркването на Теодора Александрова от ансамбъла е урок от съдбата. Така смята легендата Нешка Робева за шумния скандал в художествената гимнастика. Доскорошната титулярка отпадна от тима заради контузия и претърпяна операция. Бившата състезателка на "Левски" засипа с обвинения федерацията в интервю за БНТ.

"Причините (за отказването) не са спортно-технически, а морално-психически - сподели Теди Александрова. - На Световната купа играх със счупен крак. Някои хора ми казаха как симулирам и си измислям, че ме боли. След като играх със счупен крак, ми направиха сложна операция 4 месеца след това. После никой не се интересуваше от моето физическо и психологическо състояние. Нито от ръководството на федерацията, нито от ансамбъла."

Реклама

Старши треньорът в отбора Весела Димитрова имаше друго обяснение за оттеглянето.

"Главната причина беше това, че кракът я болеше и не успя да се възстанови - обясни специалистката. - Влязоха други деца да играят. Теди изпитваше болки, лекарите направиха всичко възможно за нея. Наложи се да играе на Световната купа. Това беше и нейно решение. Аз първа й се обадих след операцията, момичетата поддържаха връзка с нея."

Александрова е опитала да се върне в отбора. Тя е тренирала до декември с останалите момичета. Президентът на федерацията Илияна Раева разкри, че гимнастичката е имала проблеми с наднормено тегло. Тя е тежала 61 кг, което е било много над нормата.

Теодора Александрова израства в клуба на Нешка Робева - "Левски". Нейна лична треньорка е Божидара Ламбова-Рачева, която наскоро се омъжи за популярния певец Адриан Рачев - Румънеца.

"Радвам се, че Теди е осъзнала, че съществува нещо, наречено морал - коментира пред "България Днес" Нешка Робева. - Поне едно от момичетата го е осъзнало. Когато напусна "Левски" заедно с Елена Бинева и Катрин Тасева, тази дума не съществуваше. Нашият клуб ги създаде и подаде за националния отбор. Това са уроци, които идват от съдбата."

С Теодора Александрова в състава ансамбълът спечели сребърен медал в многобоя на световното първенство през 2017 г. и бронз на три топки и две въжета.

Реклама

Изключиха Матева

Една от звездите в индивидуалния национален отбор по художествена гимнастика Мария Матева също приключи със спорта след скандал. Тя беше извадена от представителния тим по здравословни причини. Грацията дълги години се бори с проблем в гръбначния стълб. В крайна сметка след разговор между Илиана Раева и тогавашната треньорка Ефросина Ангелова Матева е изключена с мотива, че трябва да се погрижи за здравето си.

"Не ми беше приятно, защото ми го казаха като свършен факт. Имам сколиоза от малка. Други гимнастички продължават да се състезават с подобна диагноза", сподели Матева.

Драмата с Цвети

Цветелина Стоянова едва не загуби живота си след опит за самоубийство. Цветето на предишния ансамбъл се хвърли от шестия етаж. Животът й беше спасен от лекарите в "Пирогов".

До ден днешен не е ясно точно какво е провокирало Стоянова. Версиите са безброй. Злощастната ситуация се развива непосредствено преди европейското първенство в Израел през юни 2016 г. Тогава Цвети отказва участие в шампионата. Треньорското ръководство взема решение на пожар. Любомира Казанова влиза като резерва. Благодарение на нея ансамбълът спаси 4-годишния олимпийски цикъл, а тимът взе бронзови медали от Игрите в Рио де Жанейро.

38-каре2

Никой не знае какво точно се случи с Цвети

Реклама
Реклама
Реклама