Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7252331 www.bgdnes.bg

Вземат бебето на 13-годишната родилка

Сарасвати остава вкъщи 

Новороденият Валентин отива в приемно семейство

Второто дете на 13-годишната родилка Румяна от Лом ще й бъде отнето, научи "България Днес".
Малкият Валентин ще бъде настанен в приемно семейство, защото няма необходимите условия за отглеждането му в ромската махала в Лом. Първото дете на Румяна остава вкъщи, тъй като то е осиновено от бабата. То носи името Сарасвати и е кръстено на герой от индийския сериал "Сияйна луна". Ролята се изпълнява от изключително популярния индийски актьор Гаутам Роде.
"При първото й раждане Румяна беше много малка и недоразвита. Затова й направихме секцио. Второто дете го роди нормално. Дойде с почти пълно разкритие и нямаше време за секцио. Раждането вече беше започнало", коментира д-р Георги Савков, управител на болница "Свети Николай Чудотворец" в Лом.
"Имаме заповед при майки под 16 години директно да се обаждаме на дежурния прокурор, а под 18 години - на "Закрила на детето". След това от съответните институции правят проверка по домовете, за да проверят условията, при които ще живее бебето. Ако те са лоши, децата отиват в приемни семейства", каза още д-р Савков. Той допълни, че през 2017 г. при тях са родили 26 непълнолетни майки, а година по-рано - 24.
Бащата на Валентин, който е по-възрастен от майката, беше осъден на 6 месеца затвор, защото е правил секс с момиче, която няма навършени 14 години.
Историята започва, когато в къщата в ромската махала заживява приятел на бащата на Румяна - мъж с инициали Р.А., с когото с течение на времето момичето започва любовен романс. Пуберката забременява и на 1 ноември м.г. ражда бебе №2. По това време таткото е в чужбина. Още през лятото той заминава за Европа, където се опитва да си намери препитание. Когато се връща в България, го чака изненадата, че е станал баща.

Министър: 

Щом има второ дете, мерките не са били ефективни 

"Дори и да са приложени мерки към това момиче, те не са били ефективни, щом се е стигнало до второ раждане."


Това заяви вчера министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод работата на институциите към младата майка Румяна. "През последните години броят на децата, родени от непълнолетни майки, остава стабилен - над 3000 деца годишно се раждат от деца. При такива случаи новороденото веднага става дете в риск. Явно средата, в която живее въпросното момиче, трябва да бъде променена", добави Петков.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама