Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7291490 www.bgdnes.bg

Шефката на музея на хумора в Габрово Маргарита Доровска: Людмила Живкова искаше ПЪРВА да вдигне паметник на Чарли Чаплин

Щерката на Тато нямала никакво чувство за хумор

Людмила Живкова бе първата, която поиска България да има паметник на най-великия комик на всички времена Чарли Чаплин. Това издаде за "България Днес" директорът на Музея на хумора и сатирата в Габрово Маргарита Доровска. Тя допълни, че щерката на Тато е известна и с това, че не е имала никакво, ама никакво чувство за хумор, но пък е подкрепяла създаването на Дома на сатирата в Габрово.

"Тя действително е един от първите в държавата, които настояват да се издигне паметник в България на Чарли Чаплин, това става буквално малко след смъртта му. Нямаме доказателства какви разговори е водила с тогавашната управа на музея, но инициативата й така и не се реализира в искания от нея срок - веднага", разказва Доровска. По думите й Живкова, която тогава е била председател на Комитета за култура, с ранг министър на културата, настоявала за монумент на гениалния комик заради престижа, който може да получи България и "отварянето й на Запад" покрай истерията с кончината на Чаплин.

Реклама

"Не бих казала, че е била човек с чувство за хумор, поне в това отношение не е имала никакво, това с паметника не е било опит за шега или нещо подобно. Напротив, реагирала е изключително адекватно за времето си и за ситуацията с това искане, тъй като е имала надеждата, че с паметник, първия паметник на Чаплин въобще, България ще се отвори навън, на нея ще се погледне по по-различен начин", разказа още директорът на музея на хумора в Габрово. Доровска признава, че тази теза е застъпена и доказана с документи от автора на биографичната книга за Людмила Живкова - Иво Милев, "Животът и смъртта на Людмила Живкова". От нея именно в музея се запознали с повече подробности за страстта на Татовата щерка към Габрово, комика Чарли Чаплин и как е можел градът наистина да стане световен център на хумора. "За това и ще търсим документи в архивите, дали има записани, документирани разговори с нея и бивши директори и уредници по този въпрос за паметника на Чаплин", казва още Доровска.

За разлика от баща си Тодор Живков дъщеря му не била известна с комични коментари и весел изказ. Но била един от най-активните радетели музеят да се превърне в институция на смеха. През 1972 година е създаден Домът на хумора в Габрово, но той дълго време няма сграда. Чака цели три години и я получава благодарение на щерката на Тато.

"Категорично Людмила Живкова е направила много и за дома, и за парка, тя всъщност е настояла паркът към музея да се разшири, да има сграда най-накрая", допълва Доровска. Идеята за паметник на Чаплин, какъвто иска Живкова да има още през 1977 г., обаче пропада. Людмила бързала с инициативата, тъй като първият световен монумент на Чаплин след кончината му щял да привлече прожектори и от Изток, и от Запад към България. Докато обаче нещата се организират, тялото на Чаплин е откраднато от гроба му година по-късно - през 1978 година, а в кражбата е замесен българин. Това лепва огромно срамно петно на България по времето, когато Людмила искала да отвори страната към по-западното и модерното. Въпреки това паметник на Чаплин в Габрово има. Не е първият в света, нито измива позора на страната от участието й в кражбата на тленните останки на великия комик, но остава една от най-известните творби на големия Георги Чапкънов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама