Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7299122 www.bgdnes.bg

Икона на Богородица плаче

Знамение в Памукчии

Божията майка ще ни накаже за рушещата се църква, кръстят се местните хора 

Икона на Пресвета Богородица плаче!

Чудото се случва в църквата "Св. Параскева Петка Българска" в старозагорското село Памукчии.

Реклама

Както "България Днес" писа, храмът от години пустее и се руши, а местните хора правят всичко възможно да съберат средства за ремонт на светата обител. В църквата има уникални и красиви икони, като жители на Памукчии забелязват, че с една от тях се случва нещо, което приемат за знамение. Светото изображение на Богородица започва да плаче - от дясното око на Божията майка се стича тъмня диря. Местните хора са уплашени, защото приемат това като възвишен знак.

"Богородица ще ни накаже за рушещата се църква. Не е хубаво, че нямаме къде една свещ да запалим - на празник, за здраве. Покривът е зле, мазилката се руши. Дългите години на безпаричие и безхаберие успяха да разплачат Божията майка", кръстят се памукчии и се молят да не ги сполети беда. Сред тях има и такива, които не вярват в чудото, а приемат стичащите се сълзи за появила се влага в храма. Но повече са миряните, които считат това за Божи знак да запретнат още по-усилено ръкави и да съберат необходимите средства.

Жителите на селото се опитват да поддържат храма и да съберат пари за ремонта му. Разчитат и на съпричастни християни, които да помогнат с дарения. За ремонта на сградата помощ е обещана и от старозагорската епархия. Ще са нужни близо 100 000 лева, но до тяхното събиране светата обител ще остане затворена. Храмът е построен преди 146 години от дарения на местни жители, като дори в окаяния се вид изглежда достолепно. Последният правен ремонт е през социализма, но от тогава са минали доста години.

Службите в църквата са преустановени от години, като единственият обитател е самотна сова. В птицата памукчии също виждат знамение - в храма още има живот и надежда, че може да бъде спасен.

Местната жителка Минка Караиванова разказва, че в "Св. Параскева Петка Българска" е ходил Васил Левски, за да се укрива от османците. Апостола на свободата дори е посещавал семейната й къща, където се е срещал с предците й.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама