Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7300148 www.bgdnes.bg

Лекар на годината взима 15 бона след незаконно обвинение

Осъжда прокуратурата за накърнена репутация

Д-р Румелия Миткова получава обезщетение за недоказани измами с ТЕЛК

Неврологът д-р Румелия Миткова осъди прокуратурата за 15 хил. лева след незаконно обвинение за фалшиви решения на ТЕЛК отпреди 8 години. Лекарката беше задържана през 2011 г. с още две свои колежки като част от схема за издаване на решения менте. Прокуратурата твърдеше, че д-р Миткова е получила подкуп като началник на отделението по неврология в болницата в Мездра и член на ТЕЛК. В ареста попаднаха още д-р Милена Иванова, член на ТЕЛК – Враца, и специалист по вътрешни болести, и техническата сътрудничка д-р Мария Христова. Според разследващите те поискали рушвет от 300 лева за издаване на експертно решение, но след 2 години обвиненията отпадат.

Причината е тълкувателно решение 2 от 2011 г. на Върховния касационен съд (ВКС), според което лекарите не са длъжностни лица и не носят наказателна отговорност за подкуп. След решението Миткова беше обвинена в по-леко престъпление за получена имотна облага. Делото на два пъти бе вкарвано в съда, но и двата пъти магистратите го връщаха на прокуратурата заради неточности. В средата на 2014 г. държавното обвинение прекрати производството поради липса на извършено престъпление.

Реклама

Лекарката завежда дело по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за 25 хил. лева. Районният съд в Мездра първоначално й присъжда 15 бона за неимуществени вреди. По-късно Окръжният съд във Враца намалява обезщетението на 6 хиляди лева. Съдия Рената Мишонова-Хальова приема, че само месец след отстраняването й от длъжност Миткова е започнала работа в болница в Козлодуй, където била уважавана, и това показвало, че делото не е довело до негативно отношение към нея.

Освен това съдът отбелязва, че основният мотив за прекратяване на наказателното дело е тълкувателното решение на ВКС и ако то е било приложено веднага, "то претърпените болки и страдания от обвиняемата Румелия Миткова щяха да са в много по-малък размер".

Лекарката обжалва решението на трета инстанция, която окончателно присъжда на ексобвиняемата 15 хил. лева и 2500 лв. за съдебни разходи. Върховните магистрати изтъкват, че акцията по задържането на лекарките е широко отразена в медиите, използвани са специални разузнавателни средства и д-р Миткова е била злепоставена публично като лекар.

"В малкия град, където е живеела и работела, това е увеличило вредните последици. Злепоставена пред обществото и с накърнена професионална репутация, след като поради наказателното производство е била неправомерно отстранена от заеманата длъжност в местната болница, била е принудена съществено да промени начина си на живот, като се премести да живее и работи в друг град", се казва в решението на ВКС.

Проверка на вестника показа, че д-р Румелия Миткова е била избрана от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Враца за "Доктор на годината 2017". Според визитката на невроложката в момента тя работи за МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Козлодуй и в МЦ „Здравец“ - АИМ в Бяла Слатина.

тифец д-р Румелия Миткова

Реклама
Реклама
Реклама