Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7307202 www.bgdnes.bg

Звездопад в ареста

Олигарси рамо до рамо с мутри

Окошарени ВИП персони от всички области делят общи тоалетни

Тъпкан с ВИП персони, арестът на "Д-р Г. М. Димитров" се стяга за исторически рожден ден. На 19 март - точно след месец, се отбелязват 22 години от откриването на временния зандан - мястото, където окошарените чакат да им дойде редът пред Темида. Тази година духът ще е приповдигнат, защото в 83-те килии се намират неслучайни хора. Някои от тях са милионери, други са част от бизнес и политически елит, а трети доскоро са кръстосвали бляскави коктейли, обикаляли са света и са се движили бавно и уверено по червени килими.

Но колелото се върти и в последните месеци съдбата им обръща гръб. За първи път от създаването на зандана досега толкова ВИП персони не са били заключвани едновременно на това място!

Реклама

Голяма част от задържаните изпадат в депресии и се поболяват само при мисълта, че делят общ санитарен възел с обвинени за убийства, безскрупулни гангстери и сводници без морал. Но пък друга част от арестуваните ВИП-ове демонстрират завидна увереност и приемат задържането си като изпитание от съдбата, което ще ги извиси духовно и обогати и се появяват по време на заседанията с усмивка и високо вдигната глава.

От втората група ВИП персони е Евгения Банева, която е задържана от декември със съпруга си Николай Банев по обвинение за изпиране на над милиард лева и укриване на данъци. Въпреки нелепата ситуация милионерката в момента е издигната от инициативен комитет за евродепутат. Това няма да е първото участие на Банева в борбата на европейските избори, тъй като през 2014 година също бе кандидат. Но решението й да участва в битката е самоотвержено, предвид факта, че е зад решетките.

Доскоро в подобна ситуация се оказаха други дами от политиката - бившата кметица на кв. "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Управничките откараха почти 9 месеца в друг софийски арест - на ул. "Майор Георги Векилски", но вече са под домашен арест.

Празните им места бързо бяха запълнени - миналата събота у нас се завърна не кой да е, а всеизвестният ъндърграунд герой Димитър Желязков-Очите. След като се оплака, че в зандана в Турция е спал на земята, на "Г.М. Димитров" Очите ще разполага със собствено легло, но ще ползва общата тоалетна като всички.

С атмосферата в килията отказва да свикне ВИП наследникът Вълчо Арабаджиев, който се яви на разпит, но се оказа преждевременно закопчан. Всичките му опити да си тръгне от килията бяха попарени като зелена морава след слана. На 15 януари съдът за пореден път го остави заключен с един удар на чукчето. Така Вълчо отпразнува 22-рия си рожден ден в килията, а този път нямаше торта от пачки в евро, с каквато отпразнува пълнолетието си.

Реклама

Желаният милионерски наследник можеше да се засече за кратко с бившия зет на Арабаджиеви - Стайко Стайков, но той се оказа отвлечен, бит и с тежка диагноза, затова го пуснаха у дома. Затова пък бившият сват е налице - в съседна килия, но в количка заради тежко състояние, Миню Стайков се бори без почивка за свободата си. Духът на милионерите повдига Николай Банев, който не се предава, а предава пряко от килиите - чрез профила си във фейсбук по неведоми телекомуникационни канали. Той пуска солени шеги в социалните мрежи и е истински хит сред ВИП арестантите.

Закопчаните олигарси могат само да съжаляват, че се разминаха с друг, вече бивш ВИП арестант. Гринго на Софи Маринова не спирал да пее в килията, разкриват бившите му другари по съдба. Вече обаче любимото птиче на Софка е на свобода и сви гнездо, след като си казаха заветното "да".

Най-смазан от дългия престой в зандана се оказа бившият кмет на Галиче Ценко Чоков. Той бе освободен след дълга битка под домашен арест, но се прецака сам, след като вместо вкъщи се оказа сниман в кръчма. Сега отново е на топло, но поне е в интелигентна компания.

Но ВИП-овете си остават ВИП-ове дори след проблемите с Темида. Типичен пример е лидерът на Евророма Цветелин Кънчев - Дон Цеци. Той получи 6 години затвор за рекет и побой, но бе освободен предсрочно. Пред сградата на зандана го очакваха около 20 бодигардове с два еднакви джипа "Мерцедес" и още три лимузини, пълни с балони. Посрещане, което сме виждали само в гангстерските филми.

Варненска конкуренция

И морски звезди се разписват интензивно зад решетките, но те не успяват да се наредят в гореспомената "випаджийска ложа" на "Д-р Г. М. Димитров". Силиконовата миска от морската столица Анита Мейзер е в килия, но далеч - в сливенския зандан. Шампионът по сумо Петър Стоянов-Сумиста също се подвизаваше във варненския арест в последната фаза на мегаделото "Килърите". Във варненска килия навремето беше прибран и лорд Евгени Минчев, който завихри див скандал посред нощ в Морската градина и бе осъден по бързата процедура за дребно хулиганство. Видимо пиян, той се тръшкал върху предния капак на полицейските коли и се държал "непристойно" и "агресивно" към представителите на пагона, което му струваше 15 дни от свободата.

Реклама
Реклама
Реклама