Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7322210 www.bgdnes.bg

С 37 диаманта бяга от гръцки затвор Ескобара

Доживот отнася наркобосът от съда в Солун

Присъди по още три дела за трафик на дрога грозят Огнян Атанасов

С 37 диаманта бяга от гръцки затвор известният наркотрафикант Огнян Атанасов от село Тополница, известен у нас като Петричкия Ескобар. Брилянтите са инкрустирани във форма на сърце върху старинна златна дамска гривна. Ескобара купува бижуто от руски мафиот, с когото заедно търкат нарове в пандиза на полуостров Касандра. Прави сделката, за да зарадва съпругата си, която е останала да го чака в дома им в Тополница, разказват запознати пред "България Днес". Ескобара не знае кога точно ще закичи ръката на любимата с уникалното бижу, тъй като съдът му е отредил да прекара следващите 18 години в затвора заради трафик на опиати.
Ескобара излежава едва около две години от наказанието си и духва от пандиза. Покрай бягството му се раждат различни версии, но нито една от тях не е потвърдена от официалните власти. Самият Огнян Атанасов разкрива пред авери след време, че е платил за свободата си на когото трябва. Видял стените на затвора зад гърба си, той разчитал на верни хора да му помогнат да се добере до родината си. През цялото време, докато се крие из гръцките сокаци, наркобосът кътал гривната с диаманти за жена си в джоба на панталона си, който е превърнат в дрипа при сблъсък на беглеца със свирепо побесняло куче в планината.
Мафиотът прекарва близо две седмици в гората, през които се храни с корени и изсъхнали по дърветата плодове, преди да стигне до българската граница над Петрич. Там Ескобара минава браздата, като използва познанията си за кльона. Добил ги, докато бил войник и е служил като граничар в района. Стъпил на българска територия, Атанасов "целува родната земя като четник на Христо Ботев", както той сам твърди, и се прибира в дома си в Тополница. Там слага гривната с брилянти на ръката на вярната си съпруга и двамата заживяват щастливо като в приказка, докато една нощ обирджии не проникват в дома им.


Ескобара, съпругата му и кучето пазач - кавказка овчарка, са приспани, а къщата им претарашена. Крадците отмъкват резбовано дървено ковчеже. В него има златен часовник "Картие" за пет хиляди евро, друг - швейцарска антика, ланци, пръстени, валута в брой за над 10 хил. лв. Заедно с тези богатства изчезва и гривната с диаманти, донесена за спомен от гръцкия затвор за съпругата на нарокобоса.
Сега Петричкия Ескобар отново има възможност да трупа сантименти зад решетките в Гърция. Тричленен състав на Апелативния съд в Солун даде във вторник присъда доживотен затвор на 56-годишния наркобос. Като "бонус" към наказанието си той има и друга от 10 години пандиз, която бе постановена в началото на февруари. Присъдата е по друго дело, което също е за трафик на кокаин и хероин в Гърция в периода от август 1998 г. до май 1999 г. Криминалистите са установили, че българският наркобос е движил контрабандата, докато вече е бил заключен в затвора на полуостров Касандра, за да лежи първата си присъда от 18 години.
Съдът в Солун наложи и глоба от 130 000 евро на Огнян Атанасов. Срещу него се водят още три дела в Гърция за трафик на наркотици.

Реклама

Конфискуват богатствата му

Имущество за над 165 хил. лв. е конфискувано от Огнян Атанасов и съпругата му през 2011 г. Семейството се разделя с 27 декара ниви в петричкото село Тополница, 52 декара земеделски имот в село Генерал Тодоров, дялове от фирма, три коли и пари в брой.

В България Ескобара беше подсъдим по две дела - за пране на пари и наркотици. Те бяха спрени заради влошеното му здравословно състояние на Атанасов. През 2016 г. той е освидетелстван като психично болен. Според експертите има тежки увреждания на мозъка поради системната употреба на обезболяващо лекарство, която е продължила повече от 20 години. По тази причина Ескобара е пуснат от ареста и прекарва около година на на свобода, до акцията на полицията през януари. Тогава покрай спецоперация за разпространение на опиати Атанасов е закопчан и екстрадиран в Гърция заради водените там разследвания за контрабанда на дрога.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама