Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7328175 www.bgdnes.bg

Руски ятаци крили наркобарона Хорхе Мазния

Името на сръбски главорез изскача около ареста на испанския наркобарон Хорхе Арбиза-Мазния във Варна, научи "България Днес". Близки до разследването твърдят, че скандалният Братислав Живкович има отношение около осигуряването на безопасно убежище на Арбиза в морската столица.

Един от най-издирваните испански трафиканти на кокаин е заловен на 17 февруари в центъра на Варна. До ареста се стига, след като родните ченгета получават сигнал от колегите си в Мадрид, че Хорхе се крие у нас и възнамерява да бяга към Южна Америка.

Реклама

След задържането на наркобоса се изяснява, че той преспокойно си е живял у нас близо 10 месеца. За да прикрие следите си, Хорхе ползва фалшив паспорт и ударно качва над 50 кила. Започналата проверка разкрива и подробности за действията на испанския наркобос. Според запознати още при влизането си с кола през ГКПП Видин - Дунав мост на 28 април 2018 г. Хорхе е посрещнат от ятаци, които го откарват директно в специално наета вила край Варна.

Твърди се, че покрай разплитането на мрежата ятаци на Арбиза изплува името и на сръбския главорез Братислав Живкович, чиято биография е не по-малко интересна от тази на испанеца.

Кариерата на Живкович започва като съратник на мафиота Желко Ражнатович-Аркан. Впоследствие става част от четнически отряд, планиращ война с албанците за освобождаване на Косово. През 2011 г. се появява за първи път у нас, за да набира доброволци. След утихване на конфликта в Косово Живкович се насочва към Крим. Там в компанията на няколко българи воюват рамо до рамо с проруските сепаратисти.

През 2017 г. сърбинът цъфва в Румъния. Там е заловен от контраразузнавачи при опит да се сдобие със секретни документи за военни бази по Черноморието. Според изявление на властите в Букурещ мисията му е възложена от руски разузнавачи.

Реклама

Малко след екстрадицията му от Румъния сърбинът се установява във Варна и започва бурна политическа дейност, твърдят спецченгета. Като част от организацията "Православна Зора" Братислав Живкович участва в множество политически инициативи. Включително и такива, свързани с руското консулство и рокерския клуб "Нощни вълци", става ясно от публикувани снимки във фейсбук. Паралелно с проруската му агитация спецслужбите засичат контакти с родни наркотрафиканти, чиито интереси се простират до Испания, сочат прелюбопитни фотоси.

Ченгета подозират, че именно така сърбинът влиза в контакт с хора на живеещия в нелегалност от 2013 г. Хорхе Арбиза.

За посредник при осъществяване на контактите се сочи известен български националист, воювал заедно с Живкович срещу албанците в Косово и украинската армия в Крим. След войната в Украйна нашенецът се заселва в Испания и започва бизнес с дрога. Миналата година нашенецът е задържан при разбиването на мощна банда за трафик и търговия с кокаин. Според публикации в испански медии сред босовете на групата са мафиоти, близки до Хорхе Арбиза, и на високи позиции в бандата са българи.

Криминалисти припомнят, че преди няколко месеца Варна отново изскочи покрай испанска наркоафера. В края на миналата година в Средиземно море бе заловена яхта с 11 тона хашиш. На борда й пътуват двама българи, а според документите крайна дестинация е именно пристанище Варна.

Реклама
Реклама
Реклама