Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7346993 www.bgdnes.bg

Илюзионист на годината Йордан Янев-Зайн: Чета мисли и минавам през стени

Мога да накарам всеки да полети

КОЙ Е ТОЙ

Йордан Янев-Зайн е на 27 години и е родом от Бургас. Повече от 15 години се занимава с илюзионно изкуство, като в продължение на две години е бил главна атракция в хотела с най-голямото казино в света в Макао.

Тази седмица Янев беше обявен за Илюзионист на годината. Негови колеги ще му връчат купата "Сенко" на 21 март на официална церемония в Бургас. Отличието му е присъдено заради неговия спектакъл "Вълшебствата на Зайн".

Реклама

- Г-н Янев, какво е чувството да бъдете обявен за илюзионист на годината?

- Доста е сюрреалистично, отдавна спрях да се стремя към награди. Най-голямата ми награда е любовта на публиката и шумът на аплодисментите им. Но явно тези отличия се получават точно когато не ги очакваш. Това е огромно признание за мен и бях страшно изненадан и дълбоко трогнат от единодушното решение да възнаградят точно мен. Искам да благодаря на Ирко и Ивокс, които са артистите, основали клуба, за високото признание. Чувствам се също така и леко притеснен, защото от този момент аз ставам един вид пример за подражание, особено за най-младите фокусници. Надявам се с моята презентация на магията да бъда наистина позитивен пример за тях. Искам да благодаря и на асистентката ми Теди Русева-Тиара - момичето, което изчезва в кутии в моето шоу, и е готова да жертва своя комфорт, за да успеем да осъществим лудите ми идеи.

- С кои постижения смятате, че заслужихте това отличие?

- Наградата ми е връчена заради моя магичен спектакъл "Вълшебствата на Зайн", в който с близо три тона реквизит обиколихме девет от най-големите градове в България и за мое огромно щастие играхме на пълни зали. В спектакъла се разрязвах на две, преминавах през метална стена, както и през гигантски стоманен въртящ се вентилатор, демонстрирах четене на мисли на хора от публиката, предсказах лотарията и направих жена от публиката да полети във въздуха заобиколена от зрители, които следяха да няма кабели, въжета и други такива "шмекерии". Много съжалявам, че бяхме само в девет града, има толкова много малки градчета, които искам да посетим. Моята мечта е да мога всяка година да правя това турне. Мотото на турнето е "Остани в България - Промени България" и в спектакъла отделям време да изкажа моето мнение за изтичането на млади хора в чужбина. И аз като един такъв, който се върна, се надявам да успея да докажа на тези от тях, които сега набират смелост да се върнат, че могат да успеят и в България.

- Кои са идолите ви, от които сте се учили, и кои в наши дни са най-добрите в България и в света?

- Старая се да нямам идоли, защото никой не е безгрешен, а хора, от които да се уча и вдъхновявам. Моето най-голямо вдъхновение е Дейвид Копърфилд и невероятният му стил как представя илюзията на сцената. Независимо дали ще накъса и възстанови банкнота, или ще направи Статуята на Свободата да изчезне, той го прави с такъв финес и артистизъм, все едно е истински магьосник. Роберт Худен е магьосникът, който успява да спре цяла война с един-единствен фокус. Той казва, че илюзионистът е актьор, който играе ролята на магьосник. Това се стремя и в моето шоу - да създам впечатление за истинска магия. В България има много талантливи магьосници и за огромна радост на всички все повече млади илюзионисти. Разбира се, всички знаем за великият Астор и прекрасния Ненчо Илчев, от когото, когато бях малък, се учих на фокуси в предаването "Спукано гърне". За моя огромна радост и двамата ми пожелаха успех преди турнето и гледаха спектакъла ми в София и останаха доволни от това, което видяха. Любим мой български илюзионист е маестро Ферини. За съжаление, много от страхотните магьосници от миналото вече не са сред нас като Дочко - Мандрак и Емо, които починаха тази година.

- Има ли млади талантливи магьосници у нас?

- За щастие, все повече млади таланти набират скорост. В моето турне като консултанти взеха участие и илюзионистите Андреас и Теос, което говори само по себе си какво смятам за техните умения, щом ги включих в такава важна роля. Харесва ми и стилът на илюзиониста с гълъби Джулиано и на маг Айвън, който е може би най-младият илюзионист в България. Някои от тях имат и други професии, а са същевременно страхотни фокусници като Юрий Захариев, който дори е измислил авторски фокус с монети, на който се учат фокусници от цял свят. Иначе човекът работи като зъботехник и е виртуоз в професията си.

Реклама

Друг български фокусник, който измисля фокуси за световния магичен пазар, е шахматният шампион Диян Костадинов. Двама български магьосници - Деян Чилов и Христо Христов-Голбез, отвориха първия Магичен бар на Балканите в София. Страхотни са и магьосниците Ирко и Ивокс, които освен основатели на клуб "Сенко" са и прекрасни илюзионисти, от които съм взимал пример. Приятел съм с всички колеги и помагам на много от тях с каквото мога. На 23 март ще участвам като гост-изпълнител в спектакъла на илюзиониста Арсен. Всяка година се провежда в Габрово фестивалът "Златната котка", който събира магьосници от България и Балканите. Канят се светила учители в магията. Така че това изкуство процъфтява.

- Кой е вашият магически трик, с който най-много се гордеете?

- Имам много любими фокуси - това е като да попиташ художник коя му е любимата картина. Може би най-много се гордея с няколко ефекта. Единият е, когато успявам да позная в коментар под единия от клиповете ми в моя Ютуб канал кое е любимото число на коментиралия отдолу. Успях да позная на над хиляда души индивидуално техните любими числа, без дори да съм виждал тези хора. Другият е, когато дадох писмо на водещ на българско радио и след месец, без да съм докосвал писмото, той го отвори и видя, че съм предсказал точно статиите и кориците на повечето български вестници и какво ще се случи в този ден. А аз дори не знаех в кой ден ще ме поканят отново, като му връчих писмото с предсказанието. Другият ми любим ефект, с който се гордея, е, че мога да направя всеки човек да полети.

- Къде хората могат да открият фокуси в света около тях?

- Целият живот е една магия. Как от жълъда пораства дърво, как Слънцето залязва и после пак изгрява. Иска ми се българите да почнат да оценяват повече малките големи неща, които имат като даденост, и по-малко да се съсредоточават върху проблемите си. А иначе специално от мен може да видите много клипове в моя Ютуб канал Magic of Zain, където качвам видеа, в които правя улична магия в България и света. Правя фокуси, които се случват през екрана ви, и дори разкривам много фокуси.

- Откъде е артистичният ви псевдоним Зайн?

- Зайн е дума, която я има в много езици и означава много неща, но всичките й значения са свързани с Магията. Първоначално я избрах, защото научих че в Кабалата означава числото 7, а мен седмицата ме преследва в целия ми живот. Живея на номер със седмица, в училище бях седми номер, приятелката ми е родена на седми, аз самият съм на 16-и, което прави седем (1+6).

- Кой е номерът, който е най-голямата ви цел в живота?

- Най-голямата ми цел в живота е, ако мога с моето изкуство да променя себе си и българите към малко по-добро. Такава е и основната цел на всички изкуства. Искам да им покажа, че не живеем в толкова сив свят, че България е много по-магична от всекидневните проблеми. Че има държави много по-зле от нас, а тези, които ни примамват с лъскавата си опаковка, всъщност нямат какво толкова много да ни дадат. А иначе в професионален план гледам да не си издавам бъдещите проекти, над които работя, но ще издам само една дума - телепортация.

Реклама
Реклама
Реклама