Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7356898 www.bgdnes.bg

Радован Караджич осъден доживот

Апелативната камара на Международния остатъчен механизъм в Хага увеличи днес присъдата на бившия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич от 40 години на доживотен затвор за геноцид в Сребреница, престъпления срещу човечеството и нарушаване на законите и обичаите за водене на война, съобщи сръбската телевизия РТС.

Радован Караджич бе осъден от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия през март 2016 г., но и обвинението, и защитата обжалваха присъдата, предава БТА.

Реклама

Радован Караджич изпитва "морална отговорност", но не и "лична криминална отговорност" за военни престъпления, каза адвокатът му.

Апелативната камара се съгласи с прокуратурата, че присъдата от 40 години затвор е неадекватна с оглед на тежестта на престъпленията, в които е обвинен Караджич, и че наказанието е неразумно и несправедливо, каза при произнасяне на решението на съда датският съдия Ван Йосен.

Международният остатъчен механизъм, който бе създаден да довърши делата на Международния трибунал след изтичане на мандата му, отхвърли всички елементи от жалбата на Радован Караджич във връзка с нападенията над Сараево и Сребреница.

Съдия Ван Йосен каза, че защитата не е успяла да докаже, че Караджич не е виновен за обстрела на пазара Маркале в Сараево, нито за тероризирането на жителите на босненската столица с дълготрайни артилерийски и снайперистки нападения по време на 44-месечната обсада на града.

Защитата не е успяла да докаже, че трибуналът е направил грешни заключения в присъдата, в която Караджич е осъден за престъпления в 20 общини в Босна, каза още Ван Йосен.

Апелативната камара отхвърли и жалбата на защитата, че съдебният процес е бил несправедлив.

Международният трибунал осъди Караджич през март 2016 г. на 40 години затвор по 10 от общо 11 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г. Караджич бе оправдан само по обвинението в геноцид в седем босненски общини /Братунац, Приедор, Власеница, Зворник, Сански мост, Фоча, Ключ/.

Апелативната камара потвърди днес, че Караджич не е виновен за геноцид в седемте общини.

Днешната присъда не подлежи на обжалване.

Реклама
Реклама
Реклама