Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7363111 www.bgdnes.bg

Принц Кирил ухажвал Стоянка

80 години по-късно Мутафова посети Рилския манастир

Откриха мощите на Иван Рилски за актрисата

Братът на цар Борис ІІІ - Негово царско височество принц Кирил, се е захласнал по Стоянка Мутафова.

Това се случило преди 80 години в Рилския манастир, разказа за "България Днес" госпожа Стихийно бедствие, която вчера за първи път оттогава отново посети Рилската обител.

Реклама

"За последно идвах тук преди 80 години, малко преди да навърша пълнолетие. Била съм сигурно на 18 години. Дойдох с баща ми Константин след причастие. Там се засякох с Негово царско височество Кирил, княз Преславски. Харесахме се веднага, между нас се зароди искрено приятелство. А той беше изключително представителен и интересен мъж!", спомни си с усмивка за ухажването Стоянка. Щом обаче разбрал, че дъщеря му е омаяна от царската особа, баща й веднага решил незабавно да напуснат Рилския манастир. "Разминах се с Кирил Преславски, а беше много хубав мъж", казва с тъга за срещата си с брата на царя Мутафова.

Вчера актрисата и дъщеря й Мария Грубешлиева се разходиха не само из дверите на манастира, но отидоха и до Свещената дупка в пещерата на Св. Иван Рилски, за да се пречистят духовно преди Възкресение.

"И тримата сме вярващи. Много ни се зарадва йеродякон Нектарий, както и епископ Борис, които дойдоха да се запознаят с нас. След това откриха мощите на Свети Иван Рилски и от там си взехме осветен памук от нетленните му останки", сподели ни Евгени Боянов. След което тримата потеглили към пещерата на Св. Иван Рилски.

"Решихме да се разходим нагоре към Свещената дупка със Стоянка и тръгнахме бавно натам", разказва мениджърът на актрисата Евгени Боянов, който се грижи не само за турнетата й по света, но организирал и екскурзията на двете жени до светата обител. На труднодостъпно място с каменен паваж младият мъж направо вдигнал и понесъл на ръце Стоянка, която възкликнала радостно: "Ей, това е! Да те носи младеж на ръце е най-голямото щастие! Това е такава радост, преживяване, което от години не съм имала", прихнала Стояна.

Мутафова е възпитана с християнската вяра. Почти всяка година 97-годишната актриса пости, а когато е била малка, това се случвало винаги. "Не знам дали има Бог. В черква никога не мога да се моля. Гледам интериора, иконите, но не се съсредоточавам. Усещам нещо много празно, някаква рутина у свещениците, които говорят нещо, ама дали вярват... То поне да беше роля да я изживееш. Не съм срещала свещеник, който да ме грабне. Но Неофит е от друго тесто. Него го уважавам", сподели ни преди рождения си ден на 2 февруари тази година голямата актриса. Именно тогава от името на патриарх Неофит свещеници й подариха икона за празника.

"Патриархът винаги когато се засечем някъде, ме благославя за дълъг живот и кариера, макар и този, който живях дотук, да ми е достатъчен", шегува се в неин стил Стоянка. Въпреки това актрисата се опитва да живее по християнски и да спазва Божите заповеди. "Имам в сърцето си вярата. Двете с Муки се стараем да живеем праведно. И помагаме винаги когато можем, то това е едно от най-важните неща", категорична е голямата актриса.

Реклама

Ще играе на рождения ден на щерка си

На 1 април, когато дъщерята на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева, има рожден ден, великата комичка ще излезе отново на сцената на Сатиричния театър. Малко след това, на 9 април, отново ще я видим да играе в "Госпожа Стихийно бедствие" в "Сълза и смях", а на 11 април ще бъде в Пловдив, където ще представи великолепната книга на дъщеря си "Добър вечер, столетие мое".

"На 12 април ще посетим Асеновград, където пак ще има четения и разговори със Стоянка. Знаете, тя е свързана и с този град - дядо й е роден там. А на другия ден - 13 април, ще посетим други святи места - Бачковския манастир и Кръстова гора", обясни ни Евгени Боянов.

Само преди няколко дни на Стоянка Мутафова бе връчен и "Ключът към Кулата на Бургас" - персонална награда за изключителни постижения от общината.

Реклама
Реклама
Реклама