Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7363995 www.bgdnes.bg

Мемориалът на Гунди и Котков стана сметище

Срамно, жалко и тъжно!

Мястото, където хиляди българи отдаваха почит на загиналите футболни легенди Георги Аспарухов и Никола Котков, е затрупано от гниещи боклуци, видя "България Днес".

Пустееща постройка в близост до паметника на Витиня разнася тежка смрад на урина и фекалии. А паметната плоча, открита с тържествена церемония на 30 юни 2001 г., е свалена за реставрация.

Реклама

Там е само голямата морена, донесена от Витоша, за да пази паметта на двама от най-обичаните български спортисти. Това се случва през 2001 г., когато кметът на София Стефан Софиянски и тогавашният шеф на "Левски" Владимир Грашнов тържествено откриват мемориала. Поводът е 30 години от жестоката катастрофа, в която Гунди и Котков губят живота си.

Тогава в поклонението участват над 1000 души. Всички вярват, че мемориалът на Витиня ще се превърне в място за почит. Защото приживе и Гунди, и Котето печелят уважението не само на "синя" България, но и на съперниците.

Реалността се оказва различна. Паметникът е оскверняван от вандали, възстановяван и поругаван отново.

"Още от дълбока древност съществува правило, че тези, които оскверняват паметта и покоя на починалите, са преследвани от неминуемо възмездие и проклятие ще застигне тях и рода им!"

Това е написано на стена до морената на Гунди и Котков. Към кого е отправено посланието, е ясно на всички, но това не спира вандалите...

"В участъка около мемориала на Витиня дълго време се правеха ремонти и затова изчакваме всичко да приключи, след което ще поставим възстановената паметна плоча на мястото й - коментира пред "България Днес" председател на Националния фенклуб на "Левски" Степан Хиндлиян. - Със сигурност и цялото място ще трябва отново да се облагороди. Ние, привържениците на "синия" клуб, ще се заемем с това."

Реклама
Реклама
Реклама