Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7399277 www.bgdnes.bg

Боуен терапевтът Димитър Парушев: Лекувал съм "Скорпиънс"

Помагам при хормонален дисбаланс и дискова херния

Кой е той

Д-р Димитър Парушев завършва висше медицинско образование в МК "И. Филаретова" към Медицинския университет – София, със специалност "Рехабилитация". Работил е с национален фолклорен ансамбъл "Българе". Дипломира се като боуен терапевт през 2011 г. с най-високата степен и е един от първите в България. Съосновател е на Боуен център, в който се възстановяват спортисти и звезди. Личен рехабилитатор е бил и на легендарните "Скорпиънс", изнесли концерт преди пет години у нас. През 2015 г. става главен секретар на Българска асоциация по боуен терапия.

- Г-н Парушев, какво представлява лечебната техника боуен, с която помагате?

Реклама

- Техниката боуен е много нежна форма на естествено лечение. Това е уникална форма на нервно-мускулно възстановяване. Тя работи не само чрез нервната система, на структурно и мускулно ниво, но също чрез лимфната система и системата на кръвообращението. Лечението боуен включва само много леки движения с пръсти, приложени на точно определени точки върху тялото с кратки паузи между всяка от сериите от движения. Паузите са по около две минути, в които оставате сам. Терапевтът излиза от стаята. Докато трае паузата, олеквате, отпускате се, може дори да заспите. Това време е необходимо на нервната ви система да акумулира информацията, която специфичните движения на терапевта й изпращат, за да активира лечебния процес.

- Т.е. един терапевт може да "обработва" повече хора едновременно?

- Точно така. Пациентът ляга в удобна за него поза на обикновено или масажно легло, но може да се работи и в седнало положение. Лечението се състои от нежни движения на палците или пръстите, които се извършват на голо или през дрехите. Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно предпочитано, балансирано и отпуснато ниво. След всяка група движения се прави задължителна пауза от две-три минути, когато клиентът се оставя сам да си почива. Това време е необходимо на тялото, за да преработи получените послания, след което се включват възстановителните механизми. Но искам да кажа, че значими резултати могат да се проявят и след първия сеанс, тъй като процесът на самолечение продължава и в следващите няколко дни. Най-бърз е процесът при децата на възстановяването. Имаме случаи на трудно никнене на зъбки на бебе, дете с проблем с клапата на сърцето, помагали сме им.

- През колко дни се прави лечебният сеанс?

- Веднъж седмично. Обикновено два-три сеанса са необходими за острите състояния. Практикуващият насочва усилията си към конкретен проблем или може да третира тялото като цяло. За разлика от много други терапии, техниката боуен не използва силова манипулация. Т.нар. лечител не насилва тялото да направи "това, което му се каже", а го оставя самo да направи това, от което има нужда за времето, което му е нужно. Това е една от малкото терапевтични модалности, които влияят пряко на вегетативната нервна система, а тя регулира повечето от функциите на тялото ни, ръководи работата на черния дроб и стомаха, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция и т.н.

- Кои са заболяванията, на които действате най-добре?

- Боуен терапията няма противопоказания, подходяща е за всички - от новородени до най-възрастните. Доказано е, че методът е напълно безвреден, а оздравителният процес се дължи на способността на тялото ни да се самолекува. Острите проблеми се регулират с един до три-четири сеанса, а хроничните се повлияват за по-дълъг период от време. Много са нещата, при които влияе добре емоционален и хормонален дисбаланс, вегетативни смущения, депресия, напрежение, стрес, безсъние, фобии, бронхиални или астматични проблеми, автоимунни заболявания, алергии, сенна хрема, менструални проблеми, коликите при бебета изчезват почти от първия сеанс, невралгични заболявания и много други. В повечето държави от ЕС разходите за процедурите боуен се поемат от здравните каси, защото тази техника е официално призната за съпътстваща медицина, а не за алтернативно лечение.

- Какво усеща пациентът при първото докосване на боуен терапевта?

- Много боуен терапевти отбелязват силата на първите две движения боуен. Интересно е да се наблюдават усещанията на клиента след само тези две движения. Много от тях усещат топлина или нарастваща енергия в гръбнака. Фактът, че много клиенти усещат това, съответства много точно на развитието на човешкия ембрион и като че ли тази енергия присъства и в зрялото тяло. Ето например при процедурата опашна кост се движим директно по трите мозъчни обвивки (твърдата, арахноидната и меката), тъй като те са прикрепени към опашната кост, като терминални връвчици - единственото място на тялото, където трите пласта на обвивките се събират в едно. Поради тази причина събирането на трите пласта обвивки заедно изпраща много силен импулс нагоре по гръбнака към главния мозък и кара проблемната зона сама да се хармонизира.

- Дайте конкретни примери за пациенти, на които сте помогнали.

- Имаме 63-годишна жена, по професия педиатър, на която облекчихме болката в сакрума, ограничаващ движението. След осмата процедура се оправи напълно. На 53-годишна жена, художник, която страда от склеродермия, със съпътстващо мравучкане и изтръпване по цялото тяло, с тъмни петна и втвърдяване на кожата след третата процедура започна да спи по 12 часа на денонощие, кожата й се изчисти, а болките в ставите драстично намаляха. Помогнахме и на мъж на 43 години, оперен певец, който имаше усложнения след неправилно лечение на грануломи на зъби през 2001 г., от там му се беше получила киста и полипи в десния синус. След три месеца езикът и гърлото на човека се изчистиха от полипите, болката и неразположението спряха. Вече няма възпалителен процес в синуса. Напълно способен е да изнася цели представления. Разбира се, върна се на работа в чужбина и много, много други случаи от практиката можем да разкажем.

- Каква е разликата между боуен техниката и масажа?

- Несъизмерима е разликата. Както вече казах, ние помагаме на тялото само да се хармонизира, не го насилваме, действа се "отвътре-навън", атакуваме причината, а не като при масажа. Разбира се, някои от точките ни съвпадат с меридианите на различни други лечения с подобни масажни техники, но нямаме общо с тях.

- Задължително ли е да си лекар, за да се занимаваш с боуен лечение?

- Не е задължително, но е препоръчително. Това е нова техника за България.

- По цял свят ли се използва тази техника?

- Когато Том Боуен открива и развива метода, прилагайки го върху хора с различни здравословни проблеми, все още твърде малко се знае за принципите на действието му. В момента методиката се проучва от седем различни института в цял свят. С изучаването й първи се захващат американците, следват ги англичаните. Днес вече принципите на действието й до голяма степен са разгадани и се действа по тях.

За поръчка на книгата "Лечителите на България" на www.trud.cc

Телефон за връзка с Димитър Парушев:

0882 416-567

Реклама
Реклама
Реклама