Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7404919 www.bgdnes.bg

Злополука е причина за пожара в "Нотр Дам", ще я възстановяват три години

Пожарът в катедралата "Нотр Дам" вероятно е причинен от злополука и няма основание да се допуска, че е предизвикан умишлено, съобщи прокурорът на Париж Реми Ейц, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Пет фирми участват в работите на обекта. Още днес започнахме да изслушваме работници и служители на тези фирми. Петнайсет от тях са били на място вчера", каза прокурорът на журналисти пред Нотр Дам. Той добави, че около 50 следователи от съдебната полиция ще участват в разследването на пожара, което ще бъде сложно и продължително, предава БТА.

Реклама

Възстановяването на ембематичната катедрала "Нотр Дам", частично разрушена от пожар, ще трябва да стане за три години, каза днес бившият френски министър на културата Жак Ланг цитиран от ТАСС.

"Трябва да набележим по-кратък срок, не 10 или 15 години, а три години, за да възстановим "Нотр Дам", каза бившият министър, цитиран от АФП и ТАСС.

"Казват, че ще са нужни десетилетия, но аз твърдо не съм съгласен с това. Трябва да възстановим катедралата в кратък срок, както е правено в миналото при реставрацията на обекти от изключителна важност", подчерта Ланг.

Експерт по френското културно наследство каза, че във Франция вече няма да могат да се намерят достатъчно големи дървета, за да се заменят старинните дървени греди, изгорели при пожара в катедралата "Нотр дам", предаде Асошиейтед прес.

Бертран дьо Фейдо, вицепрезидент на реставрационната група "Фондация на наследството", каза пред радио "Франс енфо", че дървеният покрив, който е изгорял, е изграден с греди от преди повече от 800 години, взети от вековни гори.

По думите му покривът на катедралата не може да бъде възстановен в първоначалния си вид, защото "в момента нямаме в страната ни дървета с тази големина, каквито са сечени през 13 век".

Той допълни, че за реставрацията ще трябва да бъдат използвани нови технологии, за да се възстанови покривът на катедралата.

Реклама
Реклама
Реклама