Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7408502 www.bgdnes.bg

Кметът на Войводиново Димитър Тосев: Битият ефрейтор Димов се върна на работа

В селото беше по-страшно от Габрово

"Ефрейтор Димов, който беше нападнат и бит от роми, се завърна на работа. Здрав, както във физическо, така и в психическо отношение. Всички сме щастливи от благоприятния развой и силата на духа на този достоен българин. Съвсем скоро му предстои и операция за премахване на импланта", с радост споделя пред "България Днес" кметът на Войводиново Димитър Тосев.

Селото, което години наред търпя безчинствата на местните роми, излезе на война с тях и ги прогони от незаконните им постройки, след като на 6 януари т.г. двамата братя Асен и Борис Патекови пребиха зверски 33-годишния командос Валентин Димов. Безскрупулните цигани смляха от бой военния, след като той им прави забележка на пътя. Този и случаят в Габрово, при който трима цигани роднини пребиха продавач в магазин след забележка на 7 април, сякаш са отпечатани под индиго. Разлика има в последвалите събития и размирици в града.

Реклама

"Подкрепям хората от Габрово с душа и сърце, но трябва да осъзнаем, че на насилието и злото не се отвръща с такива. В противен случай ще остане само зло", коментира Димитър Тосев. Той дава пример със събитията от началото на годината в неговото село. По думите му след побоя над командоса циганите се били подготвили с колове и брадви за отпор.

"Ако младежите бяха отишли да се разправят, каквато е естествената и първична реакция, не искам да си представям какво можеше да стане. С големи усилия успяхме да обясним на младите хора, че въздаването на лично правосъдие няма да доведе до никакъв положителен резултат, напротив", коментира Тосев.

Според него проблемът с ромите се е враснал дълбоко в цялата държава и отговорни за това са политиците и техните решения. Кметът е на мнение, че първото нещо, което трябва да се промени, е да спре да се използват ромите като електорат.

Повечето от изгонените от нелегалното гето във Войводиново роми са се настанили в пловдивския квартал Столипиново, като на най-нуждаещите се са дадени общински жилища. Те обаче водят дела да се завърнат в селото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама