Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7409537 www.bgdnes.bg

Петър Рачков обвинен, че е дилър на дрога

Пуснат е срещу "подписка", делото тръгва до месец

4 пакетчета с амфетамини намерени в апартамента му

На съд за държане и разпространение на наркотици отива Петър Рачков. Това съобщиха за "България Днес" от Окръжната прокуратура в Бургас. Петър е привлечен като обвиняем миналата седмица, след края на разследването.

Според материалите по делото дрогата, открита у Рачков, е предназначена за продажба, а дсамият той е сочен за дилър, за което може да отнесе от 2 до 8 години затвор, ако бъде признат за виновен. Петър Рчаков ще трябва да плаща и солена глоба - от 5 до 20 хиляди лева. Очаква се процесът да започне до месец - след като бъде внесен обвинителен акт.

Реклама

В момента Петър Рачков е на свобода срещу "подписка". Той е арестуван последно април миналата година. При изненадващ обиск в дома му ченгетата откриват четири пакетчета, пълни с равно количество амфетамини. Заради дрогата, открита в дома му, Рачков попада за пореден път в бургаския арест за 24 часа.

След направените химически и други експертизи става ясно, че в еднотипните найлонови пакетчета има общо 4,5 г амфетамин. Иззет е и буркан със странно прахообразно бяло вещество. То се оказва хранителна добавка, сочи химическата експертиза.

Точно година продължава разследването по подозрения за наркоразпространение. Петър Рачков отдавна е на мушката на полицията по линия на дрогата. Задържан е няколко пъти близо до забранени субстанции.

Освен за редовно шофиране без книжка, за което е изправен на съд няколко пъти и глобяван, през март 2017 година при акция на Четвърто РПУ в прословутия бургаски квартал "Меден рудник" Рачков отново се забърква с полицията. Тогава ченгетата спират "Пежо 406", управлявано от 24-годишния Станимир. В колата пътува и Рачков, както и аверът му Георги. При извършения обиск у шофьора е открит бял прах. Иззети са още наркотици, натъпкани из колата, както и течности в пластмасови бутилки, електронна везна и термометър.

Следите за втори път отвеждат ченгетата до вече познатата помпена станция, разположена до разклона за село Черни връх. Оттам също изземат прибори за производство на синтетични наркотици. Във въпросната станция към онзи момента работи и Петър Рачков. Той разполага със специален пропуск, защото достъпът до съоръжението е ограничен.

Полицаите от Четвърто районно казват, че и преди са били в помпената станция, когато отново е задържан за разпит Рачков. Това се случва през 2016 година, но по неясни причини до обвинение не се стига.

Реклама

Освен с дрога Петър Рачков има и други регистрации в досието си. През февруари 2014 година е задържан заедно с 20-годишния Виктор Вучев за притежание на фалшиви долари. При обиск в дома му криминалистите откриват 10 фалшиви банкноти с номинал по 100 долара и две с номинал от 50 долара. Установено е, че ментетата са били пласирани в казина в морския град. Тогава Рачков се отървава с лека санкция.

Проблемите с Темида силно изнервят Петър Рачков. На едно от заседанията срещу него той не успява да се овладее и напада с обиди и ръкомахания фоторепортер.

Свидетелката

Наркотиците на дози са открити в женско кожено яке, закачено в дома на Рачков. По думите му то принадлежи на слабичка девойка, която му гостувала наскоро и забравила връхната си дреха. Той казва и че няма общо и не знаел за дозите преди обиска. До разпит на девойката явно се е стигнало, но тя не е била привлечена като съучастничка. Разследващите оттеглят подозренията си от момичето, но в съда може да се стигне и до очна ставка между Рачков и мистериозната гостенка.

За буркана с бял прах Рачков разказва, че съдържа хранителни добавки на билкова основа, използвани от неговата майка. В крайна сметка резултатите от изследванията на столичните експерти потвърждават думите му за съдържанието на буркана.

Реклама
Реклама
Реклама