Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7411344 www.bgdnes.bg

Стържито издал "ало колегите" Бобито и Рогото

Започва национална кампания срещу телефонните измами

Предателство от "колега" е помогнало за разбиването на най-мощната банда за ало измами у нас, научи "България Днес". При проведената в четвъртък мащабна акция на ГДБОП специализираната прокуратура и румънски ченгета бяха заловени над 33 човека. Петима от мургавите бандити са арестувани в Горна Оряховица, а други 28 човека в Румъния от тамошните спецченгета. Сред задържаните има хора на всякакви нива, похвалиха се разследващите. От.нар. въртачи, които се обаждали по телефона на жертвите, през мулетата, прибирали парите, до координаторите на самата схема.

Доволни от операцията вчера от МВР обявиха, че започват национална информационна кампания срещу телефонните измамници. След като години наред ограмотяването на пенсионерите бе в ръцете на редови полицаи, сега по инициатива на прокуратурата са изготвени два видеоклипа, които да образоват възрастните хора.

Реклама

На свиканата пресконференция стана ясно, че при акцията в северната ни съседка са заловени и двама от босовете на групата за ало измами Борислав Димитров-Бобито и Васил Рогото. Двамата цигани от Горна Оряховица ръководят бандата няколко години, прибирайки безнаказано над 2 млн. лева. През повечето време ченгетата са наясно с това, но така и не успяват да съберат доказателства, за да уличат босовете. Вместо тях в затвора влизат хора от по-ниските нива, предимно мулетата, чиято задача е да вземат оставената от наивните старци плячка. След това парите през няколко посредници са пренасяни в Румъния и разпределяни от босовете към хората по веригата, обясниха разследващите.

Твърди се, че основна помощ при осигуряване на доказателствата оказва друг известен бос на ало измамите с прякор Стържито. Той е родом от близкото до Горна Оряховица градче Ветово. За него хора от подземния свят разказват, че ръководи друга банда, която се конкурира с Бобито и Рогото.

Преди месец Стържито бе заловен в момент, когато трябвало да получи торба с пари и златни накити от две мулета. Плячката е заработена при няколко ало измами във Враца и Стара Загора. Криминалистите успяват да проследят посредниците до Русе и да им устроят засада, докато се срещат с боса.

Според хора от подземния свят след ареста си Стържито се оплаква от предателство. Подозренията му били, че информация за разплитане на схемата му е подадена на полицията от неговите конкуренти Бобито и Рогото. Това кара негови близки да отвърнат на удара, изпявайки групата от Горна Оряховица. Според близки до разследването предадената информация е изключително подробна. След съпоставяне на фактите и координация с румънските власти се стига и до разбиването на конкурентната банда. Според зам. главния прокурор Иван Гешев събраните доказателства директно уличават Бобито и Рогото като босове на бандата.

Разкрити са и поне шест техни удара. Сред тях са и две от най-бруталните ало измами.

При едната през лятото на 2018 г. 65-годишната столичанка Жасмин Куртева се прости с 430 хил. лв. и половин килограм злато. Възрастната жена е преметната по схемата "помощ за залавяне на ало измамници". Жертва на същия сценарий става и 78-годишен дядо от София. В продължение на половин година старецът продава свои реституирани имоти, вярвайки, че помага на "ченгета". Получените над 600 хил. евро предава на изпратените от Бобито и Рогото мулета.

Според разследващи Борислав Димитров-Бобито е отговорен и за друга гигантска измама. През 2015 г. мургавият бандит успява да заблуди пенсионерка от пловдивското село Първомай, че неин роднина се нуждае от спешна операция. Притеснена от чутото, бабата разрешава на мулетата да разрежат и вземат от метален сейф на внука намиращите се вътре 269 000 евро и 18 хиляди долара. При последвалата полицейска операция посредникът, който трябва да донесе парите на Бобито, е задържан. Самият тартор е осъден на първа инстанция, но след като милостиви съдии го оставят на свобода, бяга в Румъния.

Проверяват имането на босовете

След прокурорската акция срещу бандата на Бобито и Рогото за мургавите апапи се сетиха и от община Горна Оряховица. Местните власти вчера обявиха, че започват проверка на луксозните палати, ползвани от ромските фамилии. Инспектори ще гледат дали струващите стотици хиляди левове имения в кв. "Калтинец" имат разрешения за строеж. За баровските постройки през годините са подавани десетки сигнали, обявиха хора от града, но реакция така и няма. Паралелно с проверката на кмета данъчни ще разследват произхода на парите, с който са вдигнати палатите. По документи техните собственици се водят социално слаби и никога не са работили. Защо при десетките репортажи по телевизии и вестници за високия стандарт на живот на ромите до момента властите не са реагирали, остава мистерия.

Реклама
Реклама
Реклама