Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7429380 www.bgdnes.bg

Иван Славков-Батето: Бохемът непукист

Бохем, шоумен, непукист или просто Батето.

Най-коментираната личност в продължение на десетилетия продължава да бъде част от модерния български фолклор. Лафовете на Иван Славков все още са актуални години след неговата кончина.

"Най-големият ми успех е моето име - сподели приживе в свое интервю Батето. - Фамилията Славков е запазена марка. "Кока-кола" е гола вода. Иван Славков си е Иван Славков. Щом се занимават с него Англия, Лозана и Щатите. Това малко ли е?"

Реклама

Животът на Батето е достоен за филм. Зетят на Тодор Живков никога не е криел собственото мнение. Той редовно скача срещу силните на деня и не крие своята омраза към американците. Без никакви притеснения нарича посланика на САЩ в България Джеймс Пърдю - Пръдльо.

"Не ми говорете за САЩ. Такава държава за мен не съществува. Аз закрих САЩ, те вече са само военен полигон и производствено предприятие - казва приживе Иван Славков. - Когато предупреждавах, че не трябва да се навираме там (по повод войната в Ирак) и да играем по свирката на американците, никой не ме слушаше и ми се подиграваха. А когато обстрелваха базата ни всяка нощ, всички ми дойдоха на самолетоносача. Тези същите, дето на летището в Атланта ме съблякоха гол, все едно съм Осама бин Ладен. И един от тях, негър, ме опипа не по носа."

Хумореските на Иван Славков не пощадиха и силните хора в България. Той не цепеше басма на премиери, президенти и политици.

"Откъде дойде белята на прехода? Ето, аз първо съм бил комсомолец, след това станах комунист и си знаех, че се тръгва от най-ниското ниво - даваше пример със себе си Батето. - Рухна социализмът. Ометоха комунистическата върхушка. Комсомолци, които никога не са очаквали, че утре ще се качат нависоко, станаха политици. Жан Виденов може би се е надявал след 15 години да стане някакъв министър. Те го направиха министър-председател. Кой е*а майката, без извинение, на СДС? Временният министър-председател Стефан Софиянски. Той изпразни хазната и раздаде заплатите, за да стане любимата усмивка на народа, и СДС дойде на власт, без да има пукнат лев в хазната. Наложи се Костов да прави различни машинации - хем да краде за себе си, хем да се опитва да оправя държавата."

За Иван Славков кабинетът на Симеон Сакскобургготски е "гола вода".

"Правен е в едно кафене в Лондон от разни корифеи - сподели Славков. - Гигантът на мисълта, защото в ръста хич го няма - Никито Василев, е сред тях. Милен Велчев и той, талантливо момче - оправи външния дълг, изчезнаха милиард и триста милиона лева. Няма нито акъл, нито възможности, за да бъде обвиняван персонално, но се яви прима балерината в този танц. В политиката хамелеонството е невероятно. Ще дам пример: Влиза ми Кошлуков като върл демократ. След Х дни стана монархист, после се отцепи с "Новото време" - това си е чист хомосексуализъм в политически план."

Реклама

Сегашният премиер Бойко Борисов също попадна под прицела на Батето. Приживе Славков разказваше къде като виц, къде като истинска случка с министър-председателя.

"Преди време срещам случайно Бойко, този детиняк, на софийското летище и го питам: "Откъде бе, Бойче?". "От Щатите", вика. "Пак ли беше на инструктаж?", бъзнах го аз. И той, понеже няма никакво чувство за хумор, ми отговори: "Ми да, а навремето ти как ходеше в Москва!". Викам му: "Ама мен никой не ме е викал там, а ходех, щото имах сто гаджета".

През последните години от своя живот Иван Славков най-много се ядосваше от хаоса в България. Беше решил да прави ново движение на име "Опълчение".

"Идеята е да организираме народното недоволство срещу управляващите в последните години - разказа преди 12 години в интервю за "168 часа" Иван Славков. - Има заплаха за турцизиране на България. Аз съм в ръководството на Ловно-рибарския съюз. Ще направим един митинг на неподчинение и ще стане страшно. Три пъти повече сме от армията. Само гаубици нямаме. Изкарваме джиповете, слагаме по една картечница отгоре и да видим кой-кой."

В същото интервю Батето пророкува и идването на власт на настоящия премиер.

"Скоро на власт ще дойде следващият войвода Бате Бойко Борисов" - видя още през 2007 г. Иван Славков.

Зетят на Тодор Живков

"Не аз се ожених по сметка за Людмила Живкова, а тя за мен, за да получи софийско жителство. Нали баща й е от Правец", шегуваше се Иван Славков за най-коментирания брак през последния век.

Интелигентната, иновативна и прогресивна Людмила Живкова и купонджията Иван Славков. На пръв поглед двамата са като ин и ян, но се оказва, че се допълват по прекрасен начин.

Любовта между тях пламва в тайнство и срещу закона. По това време дъщерята на Тодор Живков е омъжена за инж. Любомир Стойчев, учен, който не одобрявал обкръжението около Людмила. Бракът между тях продължава седем години. Когато се разпада, тяхната дъщеричка Жени е само на две.

"Разделихме се през 1967 г. - разказва Стойчев. - Формулировката в съдебното решение беше "взаимна вина", защото по това време нямаше "взаимно съгласие". Аз излязох на квартира."

Людмила Живкова започнала да кръшка на своя съпруг преди официалното разтрогване на брака. Това потвърждава бащата на бизнесмена Коко Динев - Иван, познат още като Бат'Чики.

"Качвах скришом Иван в моята кола и го карах до мястото на срещата с Людмила - разказа в интервю за "България Днес" Бат'Чики. - С футболиста Ването Колев го криехме под седалката. После дадох акъл на Иван и Людмила да се виждат в апартамента на една от приятелките на Живкова. Взеха да ходят там. Всичко трябваше да става тайно, защото тя имаше съпруг. Той не щеше да се развежда, но му уредиха Хумболтова стипендия и се съгласи."

Хубавецът Славков никога не се е оплаквал от липса на женско внимание. За него се носят не една и две легенди, но Бат'Чики разкрива как преди да се залюби с Людмила, Батето е любел три гаджета в Коньовица.

"Едвам го убедих да ги остави - разказва Бат'Чики - По онова време много се биехме с него по кръчмите, когато се напием. Бяхме софийски хъшлаци. Славков имаше страхотен ляв тупаник. Удареше ли някой, направо го заковаваше. Двамата много пиехме. Всяка вечер по шише коняк "Плиска"."

Мерак към Людмила има и Андрей Луканов. Неговият мотив е да се присламчи към фамилията на Тодор Живков, с което да утвърди своите претенции за държавен управник и наследник на Бай Тошо. Щерката категорично отказва, защото нейното сърце вече е спечелено от Иван Славков.

Луканов не забравя поражението на нежния фронт. Години по-късно си отмъщава, както пише самият Иван Славков в своите мемоари.

"Зад ареста ми стои Луканов - разказва Батето за премеждията след падането на Тодор Живков. - Димитър Иванов-Гестапото, го написа... Как Андрей Луканов им е наредил да организира арестуването на Живков, на Мирчо Спасов и на мен. Черно на бяло."

Смъртта на Людмила изолира Иван Славков от семейството на държавния лидер. Тодор Живков прекъсва рязко отношенията си към Батето, който преди това му е създавал куп неприятности със своя начин на живот, противоречащ на комунистическите ценности. Славков се изнася от резиденция "Бояна" и отива да живее в апартамент заедно със своя син от Людмила - Тодор.

Най-известният брак в България е обект на безброй слухове, истории и интерпретации. За любовта между тях разказва в свое интервю Жени Живкова.

"Подкрепяше я в повечето й инициативи и идеи. Заставаше зад нея дори когато баща й не беше склонен да я подкрепи. Играеше ролята на балансьор. Имаха много приятели - и общи, и поотделно. Имаше хора, които (Людмила) не харесваше около него. Когато нещо не й допадаше, му го казваше директно. Той от своя страна й казваше кои хора са използвачи", сподели в интервю за "24 часа" Евгения Живкова.

Първият брак е само 18 дни

Първият брак на Иван Славков продължава само 18 дни. Съдбата удря жестоко Батето, след като голямата му любов Светла Маринова загива в самолетна катастрофа край Братислава през 1966 г. Софийската красавица работи като стюардеса в злополучния полет "LZ101" със самолет "Ил-18Б" на авиокомпания ТАБСО (предшественик на авиокомпания "Балкан").

До ден днешен не е ясна причината за катастрофата. Екипажът на самолета е елитен. Пилот командир е Любомир Антонов, който има 11 959 летателни часа. От българската страна твърдят, че е имало грешка на диспечерите. Чехословашкото разследване не дава конкретна версия.

Конспиративната теория е по-различна. Според нея всичко се върти около пътуващия в самолета генерал Иван Бъчваров. Той е посланик на България в Източна Германия. Две години преди катастрофата генералът предлага за гласуване на пленум на ЦК отстраняването на Тодор Живков. Бъчваров е свързан и с опита за преврат срещу партийния лидер от страна на Иван Тодоров-Горуня.

Мистерията около самолетната катастрофата се заплита още повече, след като главният съдия-следовател от Върховния съд Недю Ганчев се самоубива към края на разследването.

Светла Маринова е съученичка и много близка приятелка на Людмила Живкова. Двете имат снимки как са заедно на море на Слънчев бряг.

"Светла беше ерудит първа класа. Невероятно интелигентно момиче. Владееше без проблеми английски и френски. Много фина, много изисканаУ - разказва майката на Дим Дуков - Вера Драгостинова.

Батето остава вдовец само на 25 години.

Революция в БНТ

Иван Славков за пръв път влиза в Българската национална телевизия през 1968-а. Същата година, когато сключва брак с Людмила Живкова. Той прави своя дебют като коментатор на политическо събитие.

Три години по-късно под давлението на Тодор Живков е назначен за генерален директор. Остава на този пост цели 11 години. С огромен размах Славков се опитва да развие закърнелия модел.

По негово време щатът в националната телевизия се разраства на 4000 човека. Всички те са благодарни на Батето и не крият добрите си думи за него. Причината е, че Славков никога не е уволнил човек от телевизията.

Като телевизионер Славков дава път на култовите предавания като "Панорама" и "Всяка неделя". Батето дава картбланш на Хачо Бояджиев да се развихри с колоритните новогодишни програми на БНТ.

Да купиш игрите

Иван Славков стана жертва на филма "Да купиш игрите", който беше излъчен по БиБиСи в предаването "Панорама" през 2004 г. Батето беше заснет със скрита камера заедно със сърбина Горан Такач в столичен хотел. Журналисти, дегизирани като лобисти за кандидатурата на Лондон за домакин на олимпийските игри през 2014 г., залагат капана.

По време на репортажа Славков предимно мълчи, а вместо него говори Такач. Сърбинът вече се е спазарил, че за сумата от 900 000 евро би могъл да осигури 15 гласа за лондонската кандидатура. Като гаранция той организира срещата с Батето и твърди пред журналистите, че българинът е способен да убеди членове на МОК да гласуват за когото трябва.

Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох отне от Славков всички негови права и привилегии, включително и акредитацията за олимпиадата в Атина през 2004-а. Българинът отказа да подаде оставка като член на МОК. На следващото лято, по време на годишната сесия на МОК в Сингапур се стига до гласуване за неговото отстраняване. 84 членове гласуват "за", 12 са против, а 5 се въздържат.

"Батето беше неудобен чисто политически за САЩ и му търсеха цаката - разказа в свое интервю пред "България Днес" кумецът на Славков Петър Михнев. - Скалъпиха този скандал. Направо го изфабрикуваха. Същия ден, когато отиде да се види с фалшивите лобисти в столичен хотел, бе погребението на негов много близък приятел. Иван беше много разстроен и явно не заподозря, че това е капан. Въпреки всичко във филма не се вижда или чува дори и намек за това, че той би приел някаква сума, за да гласува за кандидатурата на Лондон за олимпиадата през 2012 г. Още по-малко да казва някаква цифра."

Батето остава начело на Българския олимпийски комитет в продължение на 23 години. Той на два пъти застава зад кандидатурата за домакин на Зимна олимпиада (1992 и 1994 г.). В периода между 1982 и 2005-а са най-големите успехи на родния спорт. На олимпиадата в Сеул през 1988-а България е на седмо място в класацията по медали с 35 отличия (10 златни, 12 сребърни и 13 бронзови).

Малък Тошко по пътя на баща си

Тодор Славков е лика-прилика със своя баща Иван. Двамата имат доста общи черти. Харесват красивите жени, купоните, лафовете и рядко се съобразяват с чуждото мнение.

Черната овца на фамилията влиза в криминалните хроники още през комунизма. През 1988-а манекенката Мила Гешева се оплаква, че е изнасилена от трима души в нощта на девети срещу десети юли. Според обвинението един от посегателите е Тодор Славков, пише Христо Христов в биографията на Тодор Живков, базирана на изследванията на архивите на бившата Държавна сигурност. Лично държавният лидер е информиран за случая. Малко по-късно прокуратурата прекратява следствието поради липса на данни. Самият Славков, който завършва Английската гимназия, не е разпитван, защото по това време заминава за море.

След този случай внукът на Тодор Живков е поставен под постоянен надзор от Управлението за безопасност и охрана на Държавна сигурност.

Година по-късно Малък Тошко заминава да учи в Швейцария заедно със сестра си Жени. Точно там те разбират, че комунистическият режим е сменен. Веднага след това новата власт подновява разследването за изнасилване. Тодор Славков е задържан от швейцарските власти и екстрадиран в началото на 1995-а. Внукът на Живков изкарва 13 месеца в затвора. След шумен процес Малък Тошко получава година зад решетките на първа инстанция, но на следващите е напълно оправдан.

Славков има две участия в риалитито "ВИП брадър". Печели второто издание през 2014-а след зрителски вот. Той се опита да влезе и в политиката. Кандидатира се за общински съветник в София с партията на баща си "Напред, България", но без успех.

Лафовете

"Признавам, че футболът ни е в нокдаун, но пък държавата ни е в нокаут."

(След срамната загуба на националния ни отбор от Чехия с 0:6)

"Порточанов е като маймуната - нависоко и с лъснал задник."

"Уволнявам феновете!" (На въпрос на журналист дали ще бъде уволнен националният треньор Пламен Марков)

"Ей, журналистите, да не ни изкарате, че тук само сме яли и сме пили. Виното е от реквизита. След малко ще донесат супата, нали все пак сме при чорбата." (На коледна пресконференция на ЦСКА )

"Вие що си губите времето с футбол, бе? Какъв хубав "Винпром" имате с ракия и вино, а си трошите краката с топка. Я да се поправите!" (Към футболистите на Поморие.)

"Догодина в Атина със Здравка (б.р. - Йорданова, олимпийска шампионка по гребане) ще сме в една лодка, но с платна и трябва всички вие да се съберете, за да духате."

"Ще ревизирам основно живота на съдиите. Ако разбера, че вземат рушвети, ще им наредя незабавно да почват да делят с мен, щото ще ги навра в миша дупка."

"Писна ми от конгреси! Няма за какво да се събираме пак. Знаете, че когато има конгреси, обикновено ги печеля."

(След тегленето на жребия за Купата на България по футбол през 2000 г.)

"Искам в Брестник кебапчетата да растат по лозята. Говорил съм и със земеделския, и с финансовия министър да лобират пред Бойко Борисов да слее Свети Валентин и Трифон Зарезан. Така от всеки салкъм ще растат и по две кебапчета".

"Всяка жаба да си знае кочината, пардон, гьола."

(По адрес на военния министър Николай Свинаров)

"Обяснявам на чужденците, че в България "луда крава" няма. Те ме питат как така няма. Викам: "Ми няма. В България останаха шест крави и аз ги знам поименно."

"В това е истината (сочи подаръците от чуждите делегации), а пликчетата може и насаме да ми ги дадете."

"Реферите трябва да ги извеждаме с бронетранспортьори. Или да ги вдигаме от игрището с хеликоптери. Нали в крайна сметка трябва да бъдат спасени."

"Това е Стефка Костадинова... тя веднъж си забрави сутиена вкъщи."

(На гости при Юлиан Вучков)

- Г-н Славков, кажете вашите късметлийски шест числа?

- Едно, две, три, четири, пет, шест, е те така се трепе рибата!

(При теглене на тиража от спортния тотализатор)

Реклама
Реклама
Реклама