Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7431830 www.bgdnes.bg

Българин изчезна в Англия, прибират съквартирант

Сестрата Елвира лети до Англия без резултат

Арестуваният Мартин е пуснат под гаранция, няма и следа от Валентин

Съквартирантът на изчезналия мистериозно в Англия Валентин Качанов е българинът, задържан от полицията. Според официалното съобщение властите в Есекс мъжът, който е пуснат под гаранция до 23 май, е бил арестуван заради разследването за евентуалното убийство на издирвания нашенец. Странното в случая е, че труп до този момент не е открит.

Валентин е в неизвестност от 8 февруари 2019 година и досега от него няма и следа.

До арестуването на Мартин Цветанов по подозрения за убийство на изчезналия Валентин се стига заради разминавания в негови твърдения. Мартин казал по телефон на сестрата на Вальо - Елвира, че веднага е съобщил за липсата на 27-годишния българин. Ченгетата установяват, че това е лъжа и Мартин се обажда в полицията 10 дни след изчезването на Вальо. Факт, който буди съмнения и му докарва белезниците.

Реклама

22-годишният Мартин Цветанов е откаран в полицията в понеделник. Полицията в Есекс заяви, че следователите остават "непредубедени и без предразсъдъци", но във връзка с изчезването на българина заради дългия период на неговата липса е започнато разследване за убийство.

Причината е, че Валентин е нямал проблеми със семейството си и никога досега не е пропускал да поздрави родителите си по различни поводи. Няма причина да се крие умишлено от тях, нито от познатите си. Тази година не се обадил нито за 8 март на майка си, нито за рождения ден на баща си. Последно се чува с родителите си около 19 часа в нощта, в която съквартирантът Мартин твърди, че е излязъл спонтанно до магазина.

27-годишният Валентин Качанов е бил видян за последен път на 8 февруари в търговския център "Лейксайд" в Есекс около 10 часа. По-късно същия ден говори за последно със семейството си в България. След това е нямало данни за комуникация с друг. Теглил е пари от банкомат. Следите му се губят, след като посещава пункт за залагания в центъра на града.

Самият Мартин Цветанов разказва в полицията, че Вальо е имал склонност да залага пари, но не бил пристрастен. По-скоро било хоби, което не практикувал често.

Притеснената майка на Валентин се свързва с българи в Англия, които разпространяват мигновено съобщението за изчезването на сина й. Публикацията е най-широко разпространената сред общността на нашенците на Острова.

В квартирата си Вальо оставил паспорта си, други документи и целия си багаж. Телефонът му известно време е давал свободно. След това е изключен и повече няма връзка с него.

Реклама

След като майката на Вальо се свързва с българската полиция и Интерпол, той е обявен за издирване. Английската полиция посещава няколко пъти дома му, но до момента не се откриват преки доказателства за убийство.

Няма и тяло, което да е разпознато от сестрата на младежа. Елвира Качанова лети до Англия преди няколко седмици, като разговаря с властите в опит да разплете мистерията, но без резултат.

Валентин се е разбирал с майка си, баща си и сестра си и не е имал причини да спре контакта си с тях. Въпреки това не се е прибирал в България от три години.

По думите на съквартиранта му Мартин той е нямал други приятели. Бил саможив, но двамата били близки и е щял да знае, ако има някакви проблеми и притеснения.

Според официалното съобщение на полицията в Есекс поради липса на други версии се работи по тази за убийство.

Малко след изчезването на Валентин се появява и мъж, който е разпитан в полицията. Той твърди, че е видял Валентин в друг район на града, придружаван от непознат човек. Полицията удря на камък и по тази следа.

Шефът на разследването Мартин Пасмур е категоричен, че не е в характера на Вальо да не се свърже със семейството си толкова дълго време.

"Затова и започваме разследване за убийство", казва детектив Пасмур. "Продължаваме да правим опити да пресъздадем картината и да проследим обстоятелствата и причините, довели до неговото изчезване. Разбира се, семейството му е притеснено и продължаваме да разчитаме на всеки, който има информация да се свърже с нас. Искаме да разговаряме и с всеки, който е бил в близост до района, където последно е записан на камерите Валентин Качанов", заяви детективът.

Работи се и по версиите за отвличане и грабеж, но полицията отхвърля варианта Валентин да се е покрил нарочно по собствено желание. Нямал е дългове и проблеми, а със съквартиранта Мартин са били в добри отношения и дори работели заедно за известно време.

Приятелка на семейството се е опитала да се свърже с Мартин след освобождаването му от ареста. Той вдигнал едва когато го потърсила от скрит номер, но прекъснал връзката.

Намират ги бързо

"В Англия изчезналите българи се откриват доста бързо", категорични са наши имигранти. Те припомнят два случая, в които изчезналите нашенци са установени за броени дни. Единият превърта внезапно и е прибран в лудница, където е забелязан и докладван на полицията.

Вторият случай е с наш хомосексуалист, който спира да се обажда на майка си. Когато го откриват, става ясно, че се е покрил по собствено желание, защото не искал да й дава повече обяснения за сексуалната си ориентация и същевременно не искал да се прави на хетеросексуален вече.

"Случаят с Валентин по-скоро не е по негово желание, нещо се е случило", категорични са близките до семейството

Реклама
Реклама
Реклама