Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7445930 www.bgdnes.bg

Киро Японеца вдига офисцентър

Гигантска офис сграда върху скандално срутената "Двойна къща" започва да строи фамилията на ромския барон Кирил Кирилов - Киро Японеца. Без много шум фирмата на Кирилови "Бул Рент-София" е стартирала бетонирането на апетитния парцел в центъра на София.

Самото строителство започва две години след като намиращата се там изключително красива вековна постройка в стил сецесион бе изравнена със земята. Срутването започна тихомълком в почивен ден, изпреварвайки протестите на граждани срещу поголовното премахване на исторически сгради в София. Като връх на абсурда табелата на оградата пишеше, че се извършва "Реставрация и адаптация на двойна къща на Митов и Тодоров".

Реклама

След избухналия скандал полиция спря багерите, но само за кратко. Няколко дни по-късно постройката окончателно бе заличена. До крайната стъпка се стига, след като Киро Японеца извади документ, че малко преди това Министерството на културата отменило статута на паметник на културата на 110-годишната сграда. Решението е взето през 2016 г., след като години наред експертите категорично отказват да променят статута на кокетната постройка. Мотивът е високата й художествена стойност. След години упорство ситуацията се променя на 180 градуса. Същите тази експерти от културното министерство изведнъж прозряват, че "Двойната къща" не се вписва хармонично в обкръжаващата я среда от нови постройки. Загубата на статут паметник на културата позволява на Киро Японеца безпроблемно да срути сградата и бетонира наново парцела.

Продължилите протести и недоволство от граждани и архитекти накараха властите да обещаят, че ще принудят Киро Японеца да вдигне наново сградата.

Самият Кирилов в свое интервю по телевизията обяви, че не съжалява за срутването на къщата. Според него тя отдавна не е паметник на културата, което му дава право да се разпорежда с нея както желае. Японеца призна, че в друга държава той едва ли би могъл да срути подобна стара постройка, но тук правилата му го позволяват. Соченият за подземен бос опроверга твърденията на бившия министър на културата Петър Стоянович, че са предлагани 100 хил. лв. Подкуп, за да промени статута на "Двойната къща". По думите на Киро Японеца той никога не е говорил със Стоянович или Вежди Рашидов, по чието време къщата е заличена като паметник на културата.

Впоследствие обещанията на властите, че ще принудят Киров да вдигне отново "Двойната къща", се оказаха малко по-различни. Срутената вече сграда отново бе обявена за паметник на културата. Тя обаче получи най-ниската категория "за сведение". Новият статут от своя страна задължава собственика само да запази части от фасадите на старата постройка, докато строи поредния бетонен мастодонт в центъра на София.

Изгодното решение на културното министерство позволява на Киро Японеца и двамата му синове Януш и Спартак да придвижат документите за проекта си. Според тях на мястото на "Двойната къща" трябва да се появи осеметажна офис сграда с хотелска част. За разлика от старата постройка, около която имаше просторен двор, сега бетонът заема целия парцел. От ляво на бъдещата сграда се намира и друг офис център, собственост на ромския барон. Като някакъв вид компромис към старата сграда проектът предвижда две от стените на бъдещия офис център да включват в себе си и елементи от старите фасади на историческата къща.

Преживя три атентата

В свое телевизионно интервю Киро Японеца категорично отрече да се занимава с дрога и трафик на бежанци, както се твърди в разсекретена грами на американския посланик. Обявилият се за нормален бизнесмен Киров не пожела да отговори защо тогава има три покушения срещу него.

Последният атентат срещу Японеца бе извършен през 2015 г. Тогава при стрелба в столичния кв. "Факултета" бе ранен синът на Киров Януш. Малко след това поръчителят и самият килър са заловени от полицията. Три години след арестите те бяха признати за виновни от Софийски градски съд.

Реклама
Реклама
Реклама