Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7450021 www.bgdnes.bg

Прокълнатите дузпи

Нападателят на ЦСКА-София Али Соу пропусна да се разпише от дузпа срещу "Лудогорец" (0:0). С това той на практика отказа тима си от титлата.

"Червените", които започнаха много силно директния сблъсък за първото място, получиха правото да изпълнят наказателен удар в 8-ата минута. Зад топката застана Соу и... я прати високо над вратата в сектор "Г". Това видимо охлади ентусиазма на отбора. До края на мача така и не падна гол, а ЦСКА-София остана на 3 точки от лидера.

Реклама

Това не е първият път, когато пропусната дузпа спира "червените" по пътя към титлата. Подобна бе ситуацията и през 2012 година. Тогава отново профукан наказателен удар струва скъпо на отбора.

ЦСКА водеше с пет точки пред новака "Лудогорец" в класирането, когато гостува на "Миньор" (Пк). При 1:0 за перничани "червените" получиха право да стрелят от 11-те метра за игра с ръка в наказателното поле на бранител на домакините. Зад топката застана Жуниор Мораеш, но би слабо в центъра на вратата и стражът на "Миньор" Иван Чворович спаси. След това "чуковете" отбелязаха второ попадение и победиха с 2:0. След този мач преднината на ЦСКА на върха бе стопена на 2 точки.

Тя остана такава до последния кръг, когато в директен мач за титлата "Лудогорец" победи с 1:0 в Разград. Така изпревари "армейците" с една точка в крайното класиране. "Орлите" завоюваха първите си златни медали.

От 2:0 до 2:4

В ЦСКА не им върви при дузпите във важни моменти. През април 1996 г. пропуск от бялата точка води до един от най-запомнящите се обрати във вечното дерби.

"Червените" посрещат "Левски" в реванш от полуфиналите за Купата на България, след загуба с 0:1 в първия мач. Двубоят започва блестящо за ЦСКА. До 23-ата минута "армейците" водят с 2:0 с голове на Георги Донков и Филип Филипов. Публиката е на крака и вече вижда края на серията на "Левски" от 8 поредни победи в дербито!

ЦСКА получава дузпа. И оттам започват мъките на "червените". Зад топката застава Георги Георгиев-Гецата, но вратарят на "сините" Пламен Николов спасява.

Реклама

В края на полувремето "Левски" намалява на 1:2 с гол на Владимир Йонков. След почивката "сините" смазват противника и бият с 4:2. Точни са Илиян Симеонов, Тодор Зайцев - два пъти, и Мариан Христов.

"Нали знаете поговорката, дай, за да вземеш. Зарибихме ги с двата гола и си помислиха, че вече са се класирали за финала. А после "Левски" пак си направи снимка за спомен пред светлинното табло", заявява халфът на "сините" Емил Велев.

Гомес и Нашименто - грешниците в "синьо"

Двама футболисти в "Левски" пропуснаха изключително важни дузпи през последната година.

Жорди Гомес бе големият грешник за "сините" във финала за Купата на България преди 12 месеца. Тогава "Левски" започна изключително силно срещу "Славия" и още в 10-ата минута получи право да изпълни дузпа. Зад топката застана испанецът, който би леко и Георги Петков спаси. До края на мача "сините" така и не успяха да се разпишат. Стигна се до изпълнение на дузпи, след които "белите" триумфираха.

През есента "Левски" гостува на "Черно море" в 1/8-финал за Купата на България. "Сините" бяха на секунди от продължаване напред с 2:1. В самия край обаче Божилов изравни за варненци. Отново се стигна до дузпи. "Моряците" изпълниха и петте си удара, като Божилов бе изпуснал веднъж. "Левски" бе вкарал и четирите си удара, а зад топката застана Нашименто. Португалецът се подхлъзна и едва не прехвърли стадиона с изпълнението си. След това "сините" отпаднаха.

Моци пропусна срещу ПСЖ

Защитникът на "Лудогорец" Козмин Моци също попада в тази не особено престижна компания. През есента на 2016 година "орлите" играеха в групите на Шампионската лига с ПСЖ в София.

"Лудогорец" поведе с 1:0 с гол на Натанаел, но гостите обърнаха до 1:2. Въпреки това разградчани продължиха да се борят и в 59-ата минута получиха правото да изпълнят дузпа. Зад топката застана щатният изпълнител Козмин Моци. Този път румънецът пропусна. Това пречупи "орлите" и още в следващата атака Едисон Кавани вкара нов гол за ПСЖ - 1:3. Така "Лудогорец" не успя да запише престижен резултат срещу един от най-богатите клубове в Европа.

Реклама
Реклама
Реклама