Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7450728 www.bgdnes.bg

Оплождат пчели ин витро

Нова технология увеличава кошерите

Специална игла инжектира семенната течност

Доли Тачева

Оплождат пчели с ин витро процедури! Това е последният писък на модата при пчеларите, научи "България Днес". По този начин кошерите и добитият мед се увеличават в пъти. Биопроизводителят Стоян Стоянов от варненското село Генерал Киселово вече малко повече от година практикува интересната иновация. С новата техника той извършва изкуствено осеменяване на пчели майки и е изключително щастлив от резултатите. След първите успешни манипулации земеделският производител е успял да разшири стопанството си от 117 на 165 кошера. През миналата година добивът му на мед достига 1 тон.

"Преди процедурата пчелите се анестезират, за да не се движат, след което се поставят в специален филтър. Действията се следят през микроскоп, за да са точни и прецизни. Със специална игла се инжектира семенна течност в пчелата майка. Манипулацията е напълно безопасна за насекомото. Целта е пчелите майки да снасят оплодени яйца, от които да се излюпват пчели работнички", разказва Стоянов.

Реклама

По този начин се заздравяват пчелните семейства и се увеличава добивът на мед.

За специалната техника, която осъществява ин витро оплождането, пчеларят разбира съвсем случайно от интернет. Къде на шега, къде наистина решава да се сдобие с такава, за да може да подобри работата си. Подготвя проект и кандидатства за европейско финансиране. Печели го и заминава за Великобритания. Именно там се провежда специално обучение, с което да се усвои технологията за работа със специфичната машина. Година по-късно пчеларят сам опложда изкуствено.

Осеменяват изкуствено и кучета

Първите кученца в епруветка се родиха и вече растат в САЩ. Седемте кутрета са смес от бийгъл, лабрадор и кокер и са се родили от общо 19 оплодени ембриона, имплантирани в тяхната майка.

Успешното ин витро оплождане се случва след десетилетия провали при опити с кучета. Неуспехите се обясняват с това, че при тях репродуктивните цикли са различни от тези на други бозайници. Постижението дава възможност да се запазват кучешки породи, заплашени от изчезване, и чрез генно инженерство да се елиминират наследствени кучешки болести.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама