Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7452316 www.bgdnes.bg

Психоложката Лилия Стефанова: Мотивирах "Локо" за финала

Коя е тя?

Лилия Стефанова е на 28 години. Завършила е психология в Нов Български Университет. Активно се занимава с когнитивно-поведенческа психотерапия. Тя, заедно с колежката си Кети Вандова, работят с футболистите на "Локомотив" (Пд) преди чакания с огромен интерес финал за купата срещу "Ботев" (Пд) довечера. Ето какво разкри пред "България Днес" Стефанова.

- Г-це Стефанова, по какъв начин помагате на играчите в "Локомотив"?

- Моята роля в отбора е чисто мотивационна. Аз съм психолог и се занимавам с особен вид психотерапия, който се нарича когнитивно-поведенческа. Мотивационната терапия провеждаме групово с футболистите. Това дава възможност да се доближа до всеки един от отбора, а и те самите да се почувстват близки по пътя към победата.

Реклама

- Как протича една такава терапия?

- В последните дни се ориентирахме към ролеви игри, изцяло насочени към мотивацията. Срещите ни продължават не повече от 2 часа. Тъй като в отбора са 25 човека, сме ги разделили на 2 групи. Изтъкваме силните качества на всеки един играч, за да може той да осъзнае какъв огромен потенциал има всъщност.

- Мотивирани ли са футболистите за победа във финала?

- Абсолютно и категорично. Изключително мотивирани са. Аз вярвам, че ние ще бъдем отборът, който ще вдигне купата на България. Те имат един изключителен шанс в живота. Понякога футболисти, които играят с години, не могат да достигнат до мач за трофей. Този двубой е много различен. По време на терапията играчите показаха много силни личностни качества.

- Трудно ли ви е да работите с футболисти?

- Досега се бях занимавала единствено с хора с клинични разстройства. Футболистите са напълно здрави хора и не ми беше трудно. Дори напротив, с тях се работи с лекота и за мен беше истинско удоволствие. Процесът е неповторим, защото играчите са амбициозни. Ще продължим да работим заедно и занапред.

- Кой е лидерът в отбора?

- Много хора в състава имат качествата да бъдат лидери. Капитанът Димитър Илиев единодушно е провъзгласен за такъв. Всеки един по своему може да се окаже лидер на терена.

- Млада дама като вас обект ли е на флиртове от страна на футболистите?

- Ситуацията беше много сладка и интересна. Когато започнах работа в отбора, всички бяха леко негативно настроени. В България нашата работа все още не е толкова широко застъпена в спорта. Но впоследствие отзивите бяха много положителни. Радвам се, че собственикът г-н Христо Крушарски осъзна нуждата от такава намеса и колко полезна може да бъде нашата работа.

Реклама
Реклама
Реклама