Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7463974 www.bgdnes.bg

Банев раздава пачки преди изборите

Заключеният милионер щял да се разплаща

Олигархът удря рамо от килията на жена си за евровота

Екип на "България Днес"

Пачки от килията предизборно имал намерение да раздава арестуваният олигарх Николай Банев. Така тълкуват последният пост в социалната мрежа симпатизанти и поддръжници на обвинения като лидер на организирана престъпна група за пране на колосалната сума от над 1 млрд. лв.

В обръщението си към аудиторията Банев призовава всеки, който има трудов договор с негова фирма или с дружество на арестуваната му съпруга Евгения, да публикува документа на личната му страница. Задържаният милионер подчертава, че това се отнася и за хора, които имат дори 1 лв. вземания по подобни контракти.

Реклама

Според наблюдатели на предизборната кампания за евровота на 26 май актът от страна на заключения Банев е опит за агитация точно седмица преди изборите. Интригата се заформи, след като от килията съпругата му Евгения се кандидатира за пост в Брюксел. Тя бе издигната за водач на листа от Политическа партия "Българско национално обединение" с лидер певеца и режисьор Георги Георгиев-Готи. До момента обаче Евгения Банева не е направила нищо, за да привлече вниманието на симпатизанти. От нейното обкръжение твърдят, че компетентните институции не са подсигурили технически и физически условия на задържаната за равни права в кампанията с останалите кандидати за евродепутати. Покрай лидерската позиция в листата на Банева в редиците на издигналата я партия избухнало брожение в края на миналата седмица. Водачите на "Българско национално обединение" отчели, че най-вероятно милионерката ги е използвала като "рекета носител", за да се регистрира в Централната избирателна комисия и по този начин да се измъкне от ареста. Според агенция Булнюз вторият в листата на партията Динко Велев заявил, че е направена огромна грешка да се издига човек, който представлява най-омразната за народа фамилия Баневи. Той подчертал, че олигарсите са известни най-вече с фактите, че не плащат на работниците си, разплаквайки цели семейства, и че са източили десетки предприятия. Именно в тази връзка се тълкува и призивът на арестанта Банев в социалната мрежа всеки, който има да взема пари, да ги обяви публично.

Самият олигарх реагира на тези брожения с последния си пост в мрежата, в който отрича с въпрос публичните твърдения, че е длъжник на свои работници. В публикацията си заключеният олигарх пита: "Защо никой не се появи толкова време и не доказа с някакъв автентичен документ колко вземания има от някое от десетките "източени предприятия от Баневи?".

Запознати обаче допускат, че това е поредната Пунта Мара на олигарсите, които чрез фалшиви обещания за разплата опитват да манипулират избиратели. По думите им и това обещание на Банев ще остане кухо, както много други. Въпреки подозренията, че в случая става дума за поредна измама, под поста на арестанта има коментари в негова подкрепа и с пожелания за успех в борбата за изграждане на справедлива социално-икономическа среда.

Нататък разсъжденията на задържания милионер продължават в духа на политическите пристрастия на обвиненото семейство Баневи, което неведнъж е заявявало открито, че не симпатизира на евроатлантическия път на развитие на България. В тази връзка е доста странно желанието на милионерската съпруга да се включи в изборите за евродепутат, коментират анализатори. Те виждат в този акт опит на Банева да облекчи арестантското си битие, като покрай изборите бъде пусната с по-лека мярка от "задържане под старжа". За пореден път вчера тя поиска от спецсъда да я пусне от килията по три причини - предстоящите избори, влошено здравословно състояние и разклатено обосновано предположение, че е участвала в групата за парне на пари и данъчни престъпления.

Шест месеца в ареста

Евгения и Николай Баневи са в ареста от 26 октомври 2018 г. Тогава те бяха задържани на летището във френския град Ница по искане българската прокуратура във връзка с разследването за организираната престъпна група. Държавното обвинение посочи Николай Банев за неин лидер. В нея според обвинението участва и 77-годишната майка на олигарха - Мария.

В началото на декември 2018 г. скандалното семейство бе екстрадирано у нас и оттогава двамата са в ареста. Те подаваха няколко молби до спецсъда да измени мярката им за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека, но без успех.

По време на делата за мярката Баневи многократно отричаха обвиненията на прокуратурата.

Реклама
Реклама
Реклама