Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7465201 www.bgdnes.bg

Животни изчезват от хасковския зоокът

Няма и помен от мечката, рисовете и царските орли

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимки: Авторът

Животни масово изчезват в зоокъта в Хасково, показа проверка на "България Днес". Няма и помен от мечката, рисовете и царските орли. Клетките им буренясват и стоят празни.

Никой не иска да отговори на въпросите починали ли са животните, каква е причината да ги няма, кой е отговорен и ще има ли последствия. Такива не бяха дадени пред вестника от директора на зоокъта в парк "Кенана" Валентин Ахтаров, който побърза да затвори телефона, разбирайки кой и за какво го търси.

Реклама

Положението е още по-стряскащо и заради смъртта на двете новородени лъвчета в края на април. Работници късно забелязали, че майката Петя не се грижи за бебетата си, не ги храни и не ги стопля до себе си. Обадили се твърде късно на частен ветеринар от Димитровград, с когото зоокътът имал сключен договор, и животинките умряха.

Това не е единственият случай на починал хищник заради небрежни грижи. Преди две години издъхна и ягуарът Роберто, след като му бе дадена храна за кучета, спомнят си паметливи хасковлии. Гранулите заседнали и буквално разкъсали отвътре червата на южноамериканския петнист хищник.

Кончината на двете лъвчета идва след дългогодишни опити на младия лъв Гришо (кръстен на Григор Димитров, който е родом от Хасково - б.а.) и лъвиците Петя и Краси, които са му каки. Въпреки смъртта им и масовото изчезване на животни в зоокъта в крайна сметка той вероятно ще получи лиценз и никой няма да понесе лична отговорност.

Проверка на зоокъта бе направена две седмици след трагичния случай от междуведомствена комисия, ръководена от Валери Георгиев - началник отдел "Биоразнообразие" в Министерство на околната среда и водите.

"Животните са подсигурени за нормален живот. Трябва само да се помисли повече върху аранжировката на пространството в клетките. Иначе се учудвам на негативните коментари за ръководството на зоокъта", заяви Георгиев след инспекцията пред местни медии. За изчезналите безследно мечка, рисове, царски орли и съдбата на ягуара няма и дума нито от комисията, нито от Ахтаров.

"Не трябва да се търси персонална отговорност, това не са пилета, а лъвове", обясни пред вестника д-р Христо Инджов. Той е ветеринарят, извикан от работници да спасява лъвчетата в клиника в Димитровград. Същото заяви пред "България Днес" и Райко Лозев, директор на общинското предприятие "Екопрогрес" в Хасково.

"Изводът е, че смъртта на лъвчетата и изчезването на множество животни явно не води до лична отговорност и наказания, нито до поемане на каквато и да било отговорност", споделят посетители в зоокъта.

Реклама
Реклама
Реклама