Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7470968 www.bgdnes.bg

Д-р Николай Димитров: С китайска медицина помагам при над 20 болести

Нужна ни е подкрепа от държавата

Вендузите и пурите

премахват болки в кръста

Успешно церим зависимости

Кой е той

Д-р Николай Димитров завършва медицина през 2003 г. От 1990 г. практикува източни бойни изкуства (шаолин, тай дзи цюан, син и цуан, ескрима) и китайска лечебна гимнастика. Обучава се при д-р Валерий Шакола и проф. Зоя Горанова. През 2006 г. завършва няколкогодишно обучение по китайска медицина при проф. У Сян и проф. Лъ Имин от университета в гр. Янгси - Китай. Д-р Димитров е и шуслеров терапевт.

- Д-р Димитров, от кога се занимавате с китайска медицина?

- Повече от 12 години се занимавам с нея. Преди това съм практикувал източни бойни изкуства, като шаолин, тай дзи цюан, син и цуан, ескрима и китайска лечебна гимнастика. Харесва ми да работя по китайските методи на лечение и не съм привърженик на изписването на силни лекарства. За първи път, когато се докоснах до тази система на лечение, ме впечатли холистичният подход при работа с пациента, който не е сбор от отделни терапии, а цялостно отношение към състоянието на болния. Акцентът винаги е върху т.нар. ни вътрешен лекар, който осъществява истинското лекуване. Лечебните техники могат само да подпомогнат този процес.

Реклама

- Кои са най-приложимите практики на тази медицина у нас?

- За българските условия най-приложима на първо място е акупунктурата, по-конкретно иглотерапията. Това е безболезнено поставяне на стерилни акупунктурни игли в проблемни точки от човешкото тяло. Тези игли са много тънки, поставят се по нова технология със специални водачи за безболезнено, бързо и ефикасно отстраняване на болката. Разполагаме и с игли с най-разнообразна дължина за различни заболявания в областта на гърба, кръста, ръцете и краката. Искам да отбележа, че за да се повлияе едно заболяване, рядко се случва човек да оздравее с една процедура. Обикновено акупунктурата се съчетава с другите методи на лечение, например - моксотерапия, електроакупунктура, вендузотерапия, аурикулотерапия и др.

- Какво точно е моксотерапия?

- Това е традиционен китайски метод, при който се извършва приятно затопляне на болезнените точки и зони от разстояние със специални китайски пури. Той е много ефективен метод при простудни заболявания и болкови симптоми. Използват се специални китайски пури, които затоплят последователно биологично активни точки, разположени по откритите от китайците канали на цялото тяло. На второ място по приложими практики у нас е вендузотерапията, който е метод за въздействие върху човешкото тяло чрез специални стъклени или бамбукови чаши. Те са подходящи да се използват и при болки в гърба и кръста. Методът е много ефективен, не е болезнен и се използва за лечение на голям брой заболявания. Освен това често се прилага и китайският масаж. Искам да кажа още, че китайската медицина е особено добра при лечение на хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при неврологични болести.

- Зная, че се справяте успешно и със зависимостите?

- Да, така е, макар пак нещата да са индивидуални. При всички тютюнопушещи пациенти обаче максимално намаляваме желанието да се пали цигара, а при голяма част от тях то направо изчезва. Изключително ефективни са резултатите ни и в борбата с наркоманията и алкохолизма.

- Кои са болестите, с които се справяте успешно?

- Повече от 20 са - болки в гърба, дискова херния, плексит, шипове, парализа на лицевия нерв, невралгии, безсъние, мигрена, нощно напикаване, наднормено тегло, стомашно-чревни заболявания, депресии, гинекологични проблеми и сексуални смущения и други.

- Официалната медицина рядко се обръща към нетрадиционната, не трябва ли да работят ръка за ръка?

- Точно така трябва да се действа. Здравето на пациента не може се поставя на карта заради конкурентната среда между официална и нетрадиционна медицина. Много пъти ми се е случвало да ми изпращат болни с последен стадий на някакво заболяване, когато колеги доктори не се справят с проблема. Не бива да е така. Смятам, че всички трябва да работим в комбинация - аз съм и шуслеров терапевт, колеги се занимават с хомеопатия. Пътят е този, за да има по-продуктивно лечение за всички страдащи.

Реклама

- Държавата прави ли нещо в тази посока?

- За съжаление не можем да се похвалим с подкрепа, що се отнася до алтернативните лечения. В други страни китайската медицина е най-евтиният метод за лечение, така се спестяват пари за здраве, които иначе трябва да се отпускат от държавата. А у нас всеки болен сам си финансира лечението и когато то не е поето от здравната каса, му излиза изключително скъпо. Мисля, че бъдещето е да се създадат центрове за лечение с алтернативни методи, всички на едно място.

- Не си ли пречат една с друга официалната и нетрадиционната медицина?

- Абсурд е. Имал съм случаи на хора, които съветвам да продължават да си пият лекарствата, съответно идват и при нас на терапии или лечения. Едното винаги може да бъде съпътстващо на другото, но ако състоянието на болния може да се повлияе добре от китайски методи на лечение, защо да използва и вкарва химия в тялото си?

- В билколечението, което практикувате, използвате ли и български билки?

- Разбира се. Служим си и с изпитани от хилядолетия билкови комбинации, включващи традиционни китайски и индийски билки. Билкотерапията е важна част от лечението заедно с останалите изписани методи за терапия. Изготвя се индивидуална лечебна схема за приемането на билките след консултация с лекар специалист по китайска медицина. Билкотерапията продължава няколко месеца под лекарски контрол. Използваните билки са част от комплексното лечение на даденото заболяване, използват се готови билкови комбинации и билкови чайове. Някои от най-известните билки, които използваме, са: жен-шен, кордицепс, гъби рейши, шизандра, лиций, зелен чай и др.

- Използвате и ароматерапия, правите антицелулитни масажи и медомасажи, те предпочитани ли са?

- Да, може да се каже, че са много харесвани. Сега в разгара на лятото много жени предпочитат антицелулитните масажи, които премахват подкожния слой мазнини, натрупани под формата на портокалови целулитни образувания. Методът има подчертан козметичен ефект. Извършва се с помощта на специални техники и етерични масла, може да се ползват и специални вендузи. За да има по-голям ефект от него, третираме засегнатите зони с качествени продукти, които проникват добре през епидермиса и въздействат на мастната клетка, като я освободят от нейното съдържание. Този масаж нормализира циркулацията на кръв и лимфа, предизвиква и процеси на изгаряне на складираните мазнини, т.е. служи и за отслабване.

За поръчка на книгата "Лечителите на България" на www.trud.cc

Телефон за връзка с д-р Димитров:

0886 334-559

Реклама
Реклама
Реклама