Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7472808 www.bgdnes.bg

10 000 души се стичат на "Хайдут Генчо"

Възстановка за славния войвода с две сърца

Теди Еротеева пее за комитата на фолклорния събор в Хисаря

Над 10 000 души се очаква да изпълнят Хисаря за фолклорния събор "Хайдут Генчо".

Патриоти от цялата страна се стичат, за да видят една от най-вълнуващите възстановки, правени у нас. Тя е посветена на делото, саможертвата и славния подвиг на хайдут Генчо, роден в Момина баня - тогава село, а днес квартал на Хисаря.

Над 200 души ще участват в реконструкцията на събитията в периода между 1835-1850 г., когато хайдут Генчо и неговата дружина действат в района около Средна гора и защитават местното население от турските набези.

Реклама

Като малък бунтовникът убива малко турче, което било част от голяма група, тормозещо както Генчо, така и "гяурчетата". Тъй като нямало живот в селото за него, той обикалял и работил като ратайче от село на село из равна Тракия.

Силният и ловък Генчо намерил съратници от селата Момина баня, Климент, Мътеница и Старосел. Създал хайдушка дружина и скоро му се разнесла славата на защитник на поробеното население. Преданието говори за младия войвода, който "бил с две сърца и не знаел умора и страх". Това разказва изследователката Елена Унджиева в "История на хайдутството в Пловдивския край".

Преданието сочи също, че хайдут Генчо бил предаден от вуйчо си Стоян, който също бил комита в дружината. Той се дразнел на младия си племенник, който запазвал войводството си и демонстрирал безстрашие.

Фолклорната изпълнителка Теди Еротеева ще пее за хайдут Генчо. Изпълнителката е гвоздеят в програмата на 21 юни на традиционния фолклорен събор в Хисаря.

Народната певица често пее за комити и войводи. "Тема, която е най-близка до сърцето ми", споделя Еротеева.

Друг популярен народен изпълнител - Карамфил Божиков, ще е специален гост на следващия ден от събора - 22 юни.

Реклама

Освен зрелищната възстановка и богатата фолклорна програма на събитието ще има още пехливански борби, улица на занаятите, нестинарски игри, кукери, изложба на автентични хайдушки оръжия и народни носии. Ще има и урок по родолюбие от сдружение "Хайдути", подготвящи възстановката.

На събора ще бъдат допускани зрители без народни носии. Такива ще са задължителни само за участниците.

Реклама
Реклама
Реклама