Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7480795 www.bgdnes.bg

Изчезнало е богатството на килъра Чане

Топастроложка показа къде се крие Стоян Зайков

Гъбари дирят имането, след като двойният убиец се гръмва с пушка в сърцето

Имане на килъра Чане започва да притегля като магнит хората от района на Костенец и Долна баня. Както е известно, преди да гръмне доскорошната си любима Милена, Стоян Зайков е изтеглил 28 000 лв. Според местни хора той е имал и още доста "суха" пара, която взел със себе си.

След смъртта на Чане, който по официални данни се самоуби предната нощ, обграден от полицията, МВР не съобщи в дрехите му да е намерена част от сумата. Местните, включително и от малцинствените групи, смятат, че дори в джобовете му да има пари, голямата част Зайков е скрил в гората. Търсачите на съкровището официално казват, че излизат в балкана за гъби. В района се появиха първите манатарки и пачи крак, но досега полицейските постове забраняваха на хората да обикалят заради съществуващата опасност за живота им. Сега обаче забраната отпада и от днес гъбарите масово ще атакуват горичките край Долна баня и Костенец. Много от тях с недомлъвки признават, че тази година освен традиционните места, в които знаят, че растат гъби, ще обикалят и по-затънтени, именно с надеждата, че могат да намерят някое от скривалищата на Чане. Задачата им обаче е изключително трудна, защото убиецът е изминавал средно по двайсетина километра дневно, движейки се основно по реките, за да заблуди следовите кучета. Това е отчела техниката на МВР, включително 70 фотокапана, поставени през 19-те дни на издирването. Именно един от тях е реагирал на движение малко преди развръзката. Той бил поставен в местността Съръмеше между Долна баня и село Пчелин. Веднага към мястото са изпратени полицейски части, които обградили храсталака около завода за производство на оловни продукти. По официални данни ченгетата забелязали Зайков, който опитал да избяга. Били дадени предупредителни изстрели. Виждайки, че не може да се измъкне, Чане се гръмнал. Според полицията той се е застрелял с пушка самоделка 12-и калибър в сърцето. С такова оръжие бе убит братовчед му Валентин Петров, като допреди развръзката имаше версия, че той е жертва на Чане. Чак след смъртта на Зайков дойдоха първите официални потвърждения, че именно той е считан за извършител на убийството на Валентин. От балистичната експертиза ще стане ясно дали оръжието е едно и също.

Реклама

Съдбата на Стоян Зайков бе позната изцяло от топастроложката Йорданка Игнатова преди повече от две седмици. В броя на "България Днес" от 13 май публикувахме прогнозата й, в която Игнатова казва в прав текст:

"Съвсем сам е Стоян Зайков - Чане, крие се в околностите на Костенец. Ако е имал някакви планове да се спаси след убийството на Милена - това няма как да се случи. Остава да се самоубие. Да се търси на 8 - 10 километра от Костенец, посока юг - югозапад. Из храсти, дървета, непознати и неочаквани места, може хамбар или склад. Намира се на сенчесто място, изоставена къща, приземен етаж или мазе, в близост до път. Ще бъде открит, но може да отнеме повече време и усилия."

Освен че наистина се самоуби, Игнатова познава и всичко друго за беглеца. Чане бе спипан в храсти именно на десетина километра западно от Костенец. През последните дни бе засечен да броди и малко по-южно от лобното си място, където тарашел мазетата на крайпътни къщи. Астроложката позна, че Зайков е сам. Вчера вътрешният министър Младен Маринов обяви, че няма данни Чане да е имал помагачи.

Въпреки вярната на 100% прогноза на Йорданка Игнатова през последните седмици се работеше и по версии, че Стоян Зайков е духнал в Гърция, че има ятаци, беше търсен в Пернишко и на други места, далеч от Костенец и Долна баня.

След развръзката вчера бе дадено разрешение да бъде освободено тялото на първата жертва - Милена Шишкова. Тя ще бъде погребана днес.

Поливат края на издирването

Обстановката постепенно се нормализира и хората се връщат към начина си на живот отпреди месец. В Костенец започват да се връщат хората, които бяха евакуирани, заради страх, че могат да станат жертва на отмъщение на Зайков. Част от тях са били на квартири в Пазарджик, Пловдив и Боровец, други при роднини.

"Народът е по-спокоен. Цяла сутрин си говоря с хората, всички казват "сега е друго нещо, няма постоянно да се оглеждаме", коментира пред "България Днес" и кметът на Свети Спас Ангел Мичов, село до Долна баня, където кучета засякоха Чане тези дни. Мичов и местните сега спокойно ще могат да се позабавляват на събора на Долна баня, който ще се проведе в Свети Спас идната седмица на Спасовден (Възнесение Господне). Докато убиецът бе търсен, те очаквали много слаба посещаемост, но сега вече е сигурно, че веселбата ще е на 6-и. Хотелиерите от района също са доволни от края на акцията, защото през последния месец отчитат сериозен спад на туристите. Хората се радват, че всеки момент ще бъдат отворени и изкупвателните пунктове за гъби, от които получават хубав доход. Досега такива нямаше именно заради забраната да се обикаля в гората.

Реклама
Реклама
Реклама