Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7497911 www.bgdnes.bg

За 50 млн. Ветко продаде хотел "Виктория Палас"

Разпродажба на хотелския си бизнес е започнал обвиненият в пране на пари и данъчни престъпления бизнесмен Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". Първият изтъргуван обект от олигарха е петзвездният "Виктория Палас" в Слънчев бряг. Платената цена е над 50 млн. лева, а купувачът е свързван от хора в подземния свят с бивши босове от СИК.

Свръхлуксозният хотел, изтъргуван от Ветко, е разположен на броени метри от плажа в северната част на курорта. Дълги години елитният комплекс е сочен за перла в империята на Арабаджиев. По документи собственик на хотела е фирма "Виктория груп корпорейшън", а управители са служители на Ветко. Самата фирма собственик от своя страна е притежание на офшорка от Сейшелските острови. Подобна схема се прилага и при останалите десетина хотела и вилни селища, за който олигархът се хвали, че са негови. Така формално името на Арабаджиев не присъства като собственик, макар в свои интервюта да се обявява като такъв. Преди седмици от прокуратурата се похвалиха, че открити документи директно свързват Арабаджиев като собственик на офшорките му зад хотелиерската империя. Това според магистрати позволява на държавата да поиска конфискация.

Реклама

Докато властите се наканят да действат, хора на арестувания Ветко Арабаджиев успяват да ги изпреварят. Така на 17 май тази година без много шум е изтъргуван първият заплашен от отнемане хотел. Според документите по сделката цената на петзвездния "Виктория Палас" е 50 363 345 лева. Веднага след сделката името на "Виктория Палас" е премахнато от туристическия сайт, рекламиращ хотелите на Ветко Арабаджиев. Вместо това оферти за настаняване започва да предлага новият бос.

Купувач е фирма "С.Б. Роял Хотелс". Неин едноличен собственик е 28-годишният Мартин Маринов. Младият туристически бос живее в София и според запознати е забелязван да посещава елитен жилищен комплекс. Неофициално собствеността му се свързва с някогашни силови босове. Любопитно е, че извадилата над 50 млн. лева за "Виктория Палас" "С.Б. Роял Хотелс" няма особено успешна бизнес история. Това според финансисти прави изплащането на заема за покупката на хотела доста сложно. Освен ако не разчита на помощ или подкрепа от близки на собственика, които предпочитат да останат в сянка.

Дружеството е създадено през 2017 г. с капитал от 10 хил. лв. Същата година то няма никаква дейност. Следващата година фирмата започва усилена дейност в Слънчев бряг. За отрицателно време новоизлюпеният 28-годишен бизнесмен поема управлението на два други хотела - "Златна перла" и "Синя перла". Хора от подземния свят свързват тяхната собственост с хора от бившата групировка СИК.

Официално собственик на хотел "Златна перла" е фирма "Ка Ел Проджект Сървисис". Неин основен акционер е офшорката "Самак инвестмънт". Името на чуждото дружество нашумя преди няколко години, покрай скандал за скрито легализиране на десетки милиони, свързан с братя Маргини. По случая започна и разследване от прокуратурата, чиито резултати не са обявени официално до момента. В медийни публикации се твърдеше, че схемата е реализирана от няколко офшорки, а техни движещи лица и представители у нас са преподаватели от Стопанска академия в Свищов.

Името на офшорката "Самак инвестмънт" изскача и около собствеността на другия хотел, управляван от наследника на Ветко. През 2008 г. босът на купилата "Виктория Палас" фирма "С.Б. Роял Хотелс" поема управлението и на хотел "Синя перла". Той е вдигнат върху терена на бившата сикаджийска дискотека "Калигула". Към днешна дата собственик на хотел "Синя перла" е фирма "Юнивърс къмпани", която е създадена от сочената за близка до Маргините офшорка "Самак инвестмънт".

Наркомани и клошари в ДДС схемите на олигарха

В мащабна схема за данъчни измами изскача фирмата, собственик на продадения от Ветко хотел "Виктория груп корпорейшън". Според прокуратурата дружеството е успяло да източи над 9 млн. лева ДДС. Схемата е реализирана чрез верига от 38 кухи дружества. Като техни собственици са вписани наркомани и клошари. В замяна на платените им на ръка по стотина лева несретниците давали името си под наем. Като управители и собственици на фирмите те подписват фалшиви документи за сделки с фирми на Арабаджиеви. Самата афера е дирижирана от счетоводителките на олигарха Елена Караянева и Ромелия Кирилова. Двете дами също са обвинени заедно с Арабаджиеви. При разглеждане на мерките им за неотклонение стана ясно, че Караянева и Кирилова чинно и регулярно са докладвали на Ветко и съпругата му Маринела за събраните пари от източени данъци.

Реклама
Реклама
Реклама