Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7500304 www.bgdnes.bg

Пуснаха от ареста имитатор на Мейзер

Дядото е обвинен в умишлено убийство на млада любовница

Възрастният инвалид завързал с въженца за парапет психичноболната ромка

От килията под "домашен арест" бе освободен 74-годишният Димитър Караколев, който е обвинен в убийство на ромката Таня Баталова, на 37 г., в Пазарджик. Старецът прекара шест месеца задържан под стража, а от края на миналата седмица мярката му е сменена с по-лека, тъй като делото срещу него тръгна в съда. Процесът ще върви по общия ред. Трудноподвижният и с увредено зрение Караколев не се съгласил на дело с признаване на вина и по-лека присъда, а предпочел в залата да бъдат изслушани свидетели, както и всички експерти, ангажирани със случая.

Бездомницата с психични отклонения Таня издъхва при престъпление, което повтаря сюжета, при който умира мъжът на скандалната силиконка Анита Мейзер - Николай. Младият мъж бе завързан със свински опашки от съпругата си и се задуши, докато се опитвал да се измъкне от примката.

Реклама

Според първоначалната версия на болнавия пенсионер Димитър Караколев той не е имал за цел да очисти бездомната циганка, но е факт, че тя се пренася в отвъдното със завързани крака, ръце и гърло на парапета на къщата му в Пазарджик на 4 декември 2018 г. Веднага след престъплението Караколев отишъл в полицията да търси помощ. Изненадващо пред ченгетата 74-годишният старец направил самопризнания, че е убил младата си любовница, с която живеел на семейни начала от няколко дни. Димитър разказал, че двамата с Таня се скарали, защото тя не искала да си тръгне. Споделил, че я вързал за ръцете, краката и шията за парапета на къщата си с връзки за обувки.

Когато ченгетата отишла на адреса, заварили циганката задушена и мъртва. Дядото заявил, че не е имал намерение да убива Таня. Той е задържан, а прокуратура му повдига обвинение за смъртта на жената.

Още преди случаят да влезе в съда, адвокатът на стареца - Иван Главчев, настояваше обвинението на клиента му да бъде преквалифицирано от умишлено убийство в престъпление, извършено по непредпазливост. Защитата подчерта, че Караколев прибрал Таня от улицата, защото "в този студ и куче да е, ще го прибереш". По-нататък адвокатът изтъкна, че неговият клиент не е могъл да накара жената да напусне дома му. Нещо повече, тя го ударила по главата и това го принудило да потърси помощ в полицията. Завързал я, за да не избяга, докато той отиде до районното.

При правото си на лична защита обвиняемият Караколев заяви пред съда, че е чакал повече от час в полицията при дежурния да пристигне патрулна кола, с която да посетят дома му. В крайна сметка на базата на събраните доказателства Караколев е подведен под наказателна отговорност за умишлено убийство.

На първото заседание по делото в края на миналата седмица магистратите уважиха искането на адвоката на подсъдимия - Кръстьо Кърпаров, да бъдат изискани данни от психиатричната болница в Пазарджик за леченията, провеждани на починалата. Защитата настоя също към делото да се добави преписка от Районна прокуратура в Пазарджик от 2018 г. за принудителното й настаняване в психиатрия, съобщава сайтът "Виделина".

Пред съда Караколев обясни следното: "Вързах ръцете й на гърба, но тя отказа да тръгне с мен към полицията и тогава й ги вързах отпред. Вързах шията й с връзка за обувки два пъти. После вързах връзките на шията на долния край на парапета. Когато тръгвах към полицията, тя ми заяви, че докато се върна, ще се удуши, защото не желаела да се занимава с полицаи".

Реклама

Показания пред магистратите даде и полицай, който с колегите си намерили удушената Таня. Той уточни, че за връзването на ръцете, краката и шията на жената към парапета са били използвани връзки за обувки, кабел и бял колан от чанта. Той изрази учудване, че тя не се е изправила, за да се освободи, тъй като я намерили удушена в седнало състояние.

Според експертизите на патолозите смъртта на жената не се е дължала на спиране на дишането, а е от притискане на нерв в резултата на връзването на главата й към парапета. Според съдебните лекари дори пострадалата да не е предприела активни действия да се освободи, смъртта й е била неизбежна.

Версията на силиконката

Осъдената на две години затвор силиконка Анита Мейзер също твърдеше, че не е искала да причини смъртта на мъжа си Николай, който се задуши, завързан със свински опашки. Според версията на напомпаната моделка тя приковала мъжа си с пластмасовите завързулки към масажната маса във вилата им край Варна. Направила го, защото той настоял да пробва дали ще може да се освободи сам. Целта била да използва умението си впоследствие във филмовата индустрия.

Мейзер изпълнила молбата на Николай, а докато той лежал завързан със свинските опашки, тя отишла да пазарува в близък магазин. Когато се върнала, заварила мъжа си паднал от масата и мъртъв. Първоначално силиконката бе обвинена в умишлено убийство, което по-късно бе преквалифицирано в престъпление по непредпазливост. Така Мейзер отнесе минимална присъда, която вече изтърпя.

Реклама
Реклама
Реклама